HockeyNews
PLUS

Ekman-Larsson skjuter ned trejdryktena: "Har flyttat en gång redan"

(23597) Oliver Ekman-Larsson/Vancouver/Tre Kronor
Bildbyrån

Publicerad: 13 maj 2022

FacebookXWhatsApp
TAMMERFORS. Oliver Ekman-Larsson kommer till sitt sjunde VM efter att ha avslutat sin första något turbulenta säsong i Vancouver Canucks.
Det har börjat cirkulera trejdrykten i Kanada och för HockeyNews.se berättar Ekman-Larsson var han står i frågan:
– Jag har flyttat en gång redan och tycker att det var tillräckligt jobbigt.

Det blev inget Stanley Cup-slutspel för Vancouver trots en stark spurt. Oliver Ekman-Larsson kom till Canucks som en tung förstärkning på backsidan efter elva säsonger i Arizona och Phoenix varav de tre sista som lagkapten. När han summerar sitt första år på den kanadensiska Stilla Havs-kusten får han dela in det i två delar.

– Det var egentligen två sidor av säsongen. Under första halvan tycker jag ändå vi spelade helt okej, men vi fick inte poäng i matcherna och det är lite det som det går ut på… Det är klart att det blir lite oroligt, säger Ekman-Larsson.

LÄS MEROS-spelare och Elmer Söderblom bland spelarna som får vänta på VM-chans

– Samtidigt var andra halvan fantastiskt bra. Vi kanske inte spelade speciellt bra, om man ska vara ärlig, men på något vänster hade vi ändå självförtroendet att visste vi att vi var med i matcherna så visste vi att vi skulle ta poäng. Det är starkt i sig. Det blev mycket bättre och det såg mycket bättre ut i tabellen.

Oliver Ekman-Larsson pratar om turbulent säsong där general managern Jim Benning fick gå och har ersatts av svenske Patrik Allvin och där huvudcoachen Travis Green sparkades vilket ledde till att Bruce Boudreau klev in i tränarstaben.

– Det är klart att det var lite osäkert. Vi sparkade coachen och GM och det var mycket som hände under säsongen. Men överlag var det bra.

Efter hand började poängen att rulla in för Oliver Ekman-Larsson som kom upp i 29 poäng (5 mål, 24 assist) på 79 matcher.

– Ja, det är lite samma där. Ska jag vara helt ärlig var det en av mina bästa säsonger överlag. Sedan har vi Quinn (Hughes) som spelar powerplay så min roll var väl lite annorlunda än vad jag har varit van vid också. Det var lite mer av en shutdown-roll för mig och (Tyler) Myers där jag tycker att vi gjorde det bra. Det var kul att spela mot toppkedjorna i motståndarlaget. Överlag tror jag inte att jag har varit på plus i plus/minus på elva år. Det var kul att få vara på rätt sida.

Vancouver missade Stanley Cup-slutspelet och i en hockeytokig stad är det ingen höjdare. Det var sjätte gången de senaste sju åren.

– Det är klart att när man inte vinner och spelar bra så blir det tufft. Samtidigt, andra halvan var väldigt positiv. Det var lite med restriktioner. Vi började med slutsålda läktare. Sedan gick det ner lite och på slutet var det fullsatt igen. Det är fantastiskt kul att få spela inför publik igen. Fansen i Vancouver är helt otroliga. De verkligen brinner för hockeyn. Det var kul.

LÄS MERTroliga valet – Ekman-Larsson blir Tre Kronors lagkapten i VM

Han fortsätter:

– Sedan kanske man inte kände av det på stan för man har inte varit jättemycket på stan för restriktionerna. Man har försökt hålla sig frisk för man vill inte fastna i USA. Det har varit en lite konstig säsong men samtidigt mycket bättre än tidigare.

Sportsnets Elliotte Friedman drog nyligen igång trejdrykten runt Oliver Ekman-Larsson, som har en no-trade clause som gör att han kan bestämma om han går med på att flytta eller inte. Ekman-Larsson har fem år kvar på sitt kontrakt som betalar honom en bit över sju miljoner dollar, motsvarande 73 miljoner kronor vilket är tredje bäst i laget efter Quinn Hughes och Elias Pettersson.

– Det är inte mycket jag kan påverka, eller det är mycket jag kan påverka, men det är inte mycket jag tänker på och jag har inte hört nånting. Det är väl nåt som Patrik (Allvin) får komma till mig med, men så länge jag inte har hört nånting från Canucks så. Jag vet inte var det kommer ifrån.

– Vi hade våra exitsamtal och det kändes bra på dem. Sedan vet jag inte vad som försiggår bakom kulisserna. Det är utanför det jag kan påverka.

Men Oliver Ekman-Larsson slår fast att han trivs i Canucks och vill vara kvar i Vancouver.

– Jag har flyttat en gång redan och tycker att det var tillräckligt jobbigt. Det känns väl onödigt att tänka på det när man inte vet vad som ska hända.

I Tre Kronors VM-lag får den spelskicklige och erfarne backen en stor och ledande roll. Han tackade ja till VM och såg till att han hann spela de två sista matcherna i Beijer Hockey Games inför avfärden till Tammerfors.

– Det kändes bra. Det var en av anledningarna till att man kom att få vara runt grabbarna och få några matcher i benen innan det drar igång igen. Det känns bra att man fick komma igång för det är inte jättelätt att gå rakt in. Det är inte det lättaste för egen del. Jag kände att det var lika bra att släppa av grejerna i Tingsryd och sedan åka till Stockholm och få några matcher.

Allt nytt innehåll på Hockeynews PLUS för bara 69 kr! Skaffa Hockeynews PLUS

JUST NU: TV4 Play+ på köpet! (värde 118 kr)