SM-guldet till Färjestad – avgjorde med tre mål i slutet på matchen

(23591) SM-Guld Färjestad

Publicerad: 12 maj 2022

Färjestad tog under torsdagskvällen sitt tionde SM-guld i ishockey. Man gjorde det efter en tight tillställning där alla tre målen gjordes i slutet av matchen.

I match sju i ett kokande Coop Norrbotten Arena avgjordes ikväll SM-finalen 2022 mellan hemmalaget Luleå och Färjestad. En match sju som skulle visa sig bli hur jämn som helst.

Efter två perioder med svängig hockey tog hemmalaget Luleå kommando i den avgörande perioden och hade några puckar som studsade runt mållinjen, men efter halva tredje perioden spelade sköt Färjestad sitt första skott på målet i tredje perioden, ett skott som skulle gå in bakom Joel Lassinantti. Målskytten var Jesse Virtanen.

Efter målet forcerade Luleå för en kvittering och hade med tre minuter kvar av matchen ett skott i ribban av Brendan Shinnimin. Färjestad vände på spelet och från ingenstans klev Färjestads lagkapten Linus Johansson fram och satte 2–0 till bortalaget.

Joakim Nygård satte definitivt spiken i kistan med sitt 3–0-mål i öppen kasse 18:35.

Färjestads BK tog därmed sitt första SM-guld sedan 2011 och sitt totalt 10:e i svensk hockeyhistoria.

Luleå HF–Färjestads BK 0–3 (0–0, 0–0, 0–3)
Mål, FBK: Jesse Virtanen, Linus Johansson, Joakim Nygård
Skott: 17–17 (7–7, 4–6, 6–4)