HockeyNews
PLUS

HV71:s Matson redo för ny tuff finalkamp: "Det här har man tränat för"

(23465) Taylor Matson/HV71
Axel Boberg/Bildbyrån

Publicerad: 4 maj 2022

FacebookXWhatsApp
JÖNKÖPING. HV71 fick sig en rejäl snyting av Björklöven. Men forwarden Taylor Matson har skakat av sig även den smällen och ser fram emot en ny och het final i Umeå.
– Det är det här man har tränat för hela säsongen och hela sommaren så man vill inte missa dem, säger Matson till HockeyNews.se.

Den mångsidige forwarden Taylor Matson har tagit många proppar mot Björklöven i finalserien. Han har varit ute och vänt i omklädningsrummet vid något tillfälle, men kommit tillbaka. Den 33-årige amerikanen värvades till HV71 inför säsongen från Rögle för att bli en av de ledande spelarna.

Och det har Matson varit. Med ett A på bröstet som assisterande lagkapten backar han inte för någonting på isen. Trots allt stryk han har fått.

– Hehe. Det är som det ska vara i slutspelet. Det känns bra. Man äter bra och sover bra och samlar energi. Det är något vi gör hela laget. Nu missar man inga matcher, säger Matson på klanderfri svenska.

LÄS MERFrölunda näst bästa publiklag i Europa – HV71 bästa lag från andraliga

Han kom till Rögle 2014 och var med om att ta laget till SHL. Matson har sett Rögle utvecklas till ett topplag och han var med och spelade SM-final så sent som förra våren. I HV71 är det en annan sorts final. Och i kvalet till SHL sumpade hans HV den första matchbollen hemma inför en förväntansfull Husqvarna Garden som var fylld till bristningsgränsen.

– Precis som du säger. Atmosfären var jättebra före match och allting var bra, men vi gjorde inte det som behövdes. Jag vill inte säga att vi var nervösa, men vi spelade inte riktigt som vi vill spela och alla våra passningar var lite sådär. Björklöven var jättedesperat så mycket cred till dem för de kom ut och spelade hårt och riktigt bra. Vi kollar vad vi kan göra bättre till nästa match och laddar om igen, säger Matson, som i slutspelet har bidragit med fem mål och sex assist på 14 matcher och bara varit inne på tre mål bakåt.

LÄS MERHV71 har ett målvaktsval att göra inför revanschmötet med Björklöven

Sedan HV71 vann den första hemmamatchen med 6–1 har det blivit fyra bortasegrar för Björklöven och HV71 vilket ger ställningen 3–2 i matcher till HV.

– Det är sant. Det är lite konstigt i ett slutspel. Man får energi av publiken och lite gratis. Kanske att man slappnar av lite mer på bortaplan. Det är inte så mycket press på sig och man har bara de 20 i laget, så det är något att ta med sig till bortamatch.

Taylor Matson har tagit många smällar för HV71 i det allsvenska slutspelet. Men det ändrar inte hans mål: SHL. Foto: Bildbyrån.

HV71 saknade den rivige forwarden Tommi Huhtala i 7–2-förlusten hemma mot Björklöven. Det märktes.

– Jo, absolut. Han är riktigt stark framför kassen och han gör skitjobbet i varje byte. Vi behöver fler spelare som vill spela framför mål. Det behöver inte bli fina mål hela tiden. Det kan vara mer gris och mer returmål. Vi ska kolla video och se vad vi kan göra bättre, säger Matson som precis som HV hoppas och trot att Tommi Huhtala spelar på onsdagskvällen.

Björklöven har spelat fysiskt och på gränsen till det tillåtna. Ribban har lagts högt och det smäller i de flesta närkamperna. Löven har dragit nytta av läget.

– Jag tror att det är nånting de har pratat om. Vi fick inte till vårt spel så bra. De spelar fysiskt mot oss. Samtidigt måste vi spela vårt spel. Vi har haft många lag som har spelat fysiskt mot oss under säsongen och vi har gjort det förut. Vi ska bara ladda om och komma med energi till nästa match.

Allt nytt innehåll på Hockeynews PLUS för bara 69 kr! Skaffa Hockeynews PLUS

JUST NU: TV4 Play+ på köpet! (värde 118 kr)