Kelleher flyttade från Rögle och är nu skyttekung och publikfavorit i HV


24 april 2022
JÖNKÖPING. Från en undanskymd roll i Rögle. Till att vara delad skyttekung i det allsvenska slutspelet – och till en hjälteroll i HV71.
– HV är ett lag som jag alltid velat komma till och jag visste att den här slutspelsresan skulle bli något speciellt, säger Kelleher till HockeyNews.se.

Den 27-årige amerikanen Tyler Kelleher bytte från Rögle till HV71 på sista dagen för övergångar den 15 februari. Det steget har han inte behövt ångra. I HV får han en framskjuten roll och publiken i Husqvarna Garden tycks älska den 168 centimeter långa lille liraren.

Tyler Kelleher hade gjort 21 mål och 57 poäng under två SHL-säsonger i Oskarshamn då han inför den här säsongen värvades till seriesegrande Rögle. Men efter fyra mål och sex assist på 34 matcher ville Rögle se över spelartruppen inför avslutningen av säsongen.

Då högg HV71.

– Det var en möjlighet som kom upp att lämna och det var helt upp till mig. Jag hade alltid velat komma till HV och chansen kom och det var något jag inte kunde tacka nej till. Jag har inget annat än bra saker att säga om Rögle och den organisationen och det är ett riktigt speciellt ställe där jag hade mycket skoj, säger Kelleher till HockeyNews.se efter 6–1-segern mot Björklöven i den första allsvenska finalen.

Vad vägde du in i ditt beslut att flytta från Rögle till HV71?

– Det största för mig var bara att ha roligt och spela hockey igen. Det var många saker. Det är en jättebra organisation där och jag hade mycket kul. HV är ett lag som jag alltid velat komma till och jag visste att den här slutspelsresan skulle bli något speciellt. Jag visste att den dag jag är färdig med att spela så är det något jag alltid kommer att komma ihåg. Det var spännande.

Kelleher skót både 4–1 i slutet av den första perioden och 5–1 mot slutet av den andra. Det gör att han har gjort sju mål i slutspelet på tio matcher och delar ledningen i skytteligan med lagkamraten Fredrik Forsberg. Kelleher är också trea i poängligan efter Forsberg och Tyler Vesel med sina 13 poäng. Och HV-fansen har hittat en ny kelgris.

LÄS MERBåde HV71 och Björklöven fick se spelare kliva av från första finalen

– Det är en otrolig publik. Förmodligen den coolaste rinken jag spelat i även när jag har spelat här på bortaplan under några år. Det är en speciell arena med fansen. Det är något sånt man drömmer om som litet barn, säger Kelleher förtjust.

Kunde ni höra vad ni sa till varandra i båset?

– Hehe, det var faktiskt ganska svårt. Men jo, vi kunde höra lite vad vi sa. Det är en väldigt speciell atmosfär.

Hur är det att spela med Myles Powell och Hunter Shinkaruk?

– Det är två riktigt bra spelare. De är väldigt roliga. Speciellt med Myles, så fort jag kom hit kände jag en koppling till honom direkt. Han är en jättebra spelare, väldigt smart. Samma sak med Hunter. Han är jättesmart så det är kul att spela med dem.

Björklöven såg tröttkört ut under delar av mötet med HV efter sju matcher mot Modo. Samtidigt hade Tyler Kelleher och HV71 haft spelledigt över påsken och totalt i nio dagar.

– Vi var redo att spela vårt spel och visste vad vi kan göra. Vi hade inte spelat på ett tag och var tvungna att vara beredda från start för vi visste att de hade spelat. Vi hade en riktigt bra start och det hjälpte oss genom matchen.

LÄS MEREk: Då kommer HV71 att vara ett SHL-lag kanske redan om en vecka

På måndag kväll väntar nästa hemmamatch för HV71 mot Björklöven.

– Vi behöver nog bara hålla oss till vår matchplan. Vi är ett lag där laget kommer först. Det är roligt att vara del av det. Jag märkte det direkt. Alla de bästa spelarna är såna som sätter lagets bästa främst. Alla har köpt det som lag och stöttar varandra. Vi behöver bara fortsätta med det.

Vilka är de här ledarna tycker du?

– Det är alla! Alla har sin roll både omklädningsrummet att göra det till ett äkta lag. Varenda en har sin roll som bidrar till att det här är ett roligt lag att vara i både på och utanför isen.

Det ser ut som du har roligt att vara här?

– Ja, jag har trivts varenda sekund både på och vid sidan av isen.

Tyler Kellehers kontrakt går ut efter säsongen och framtiden är oklar.

– Jag är inte säker än. Fokuserar bara på resten av slutspelet här så får jag fundera på det senare.

HV71 – IF Björklöven 6–1 (4–1, 1–0, 1–0)
Mål, HV71: Christoffer Törngren 2, Tyler Kelleher 2, Hunter Shinkaruk, Fredrik Forsberg.

Mål, IFB: Alexander Wiklund
Skott:
 36–22 (19–7, 9–8, 8–7)