HockeyNews
PLUS

Djurgårdens ras ur SHL – spelarna som lämnar – och de som återvänder?

(22987) Djurgården – lagbygge för allsvenskan
Bildbyrån

Publicerad: 2 april 2022

FacebookXWhatsApp
Djurgården åker ur SHL och endast ett fåtal av spelarna blir kvar i klubben vid degraderingen till Hockeyallsvenskan.
Men OS-forwarden Daniel Brodin är på väg hem från Schweiz och blir en toppspelare i den nya stommen.

Det är oerhört tufft att åka ur SHL inte minst på grund av den stora spelaromsättning som nu väntar. Även spelare med nya och förlängda kontrakt har klausuler som gör att de bryts vid Djurgårdens nedflyttning till Hockeyallsvenskan. Så sent som den 8 mars förlängde centern Ludvig Rensfeldt sitt kontrakt med Djurgården till 2024, men det bryts nu.

HockeyNews.se kunde den 18 februari avslöja att lagkaptenen Marcus Sörensen skrivit på ett treårskontrakt med Fribourg-Gottéron, vilket fyra dagar senare bekräftades av först den schweiziska klubben och sedan av Djurgården.

LÄS MER

Djurgårdens sportchef om den dubbla planen för framtiden

Stockholmsklubben går också miste om stjärnvärvningar som var på väg hem till Djurgården. Bland dem fanns OS-centern och flerfaldige Stanley Cup-mästaren Marcus Krüger som hade skrivit under ett fyraårskontrakt under förutsättning att Djurgården var ett SHL-lag. Flera andra KHL-spelare ville tillbaka till Stockholmsklubben för spel i SHL och nu blir det inte så.

Men det finns spelare som har kontrakt med Djurgården i Hockeyallsvenskan. OS-forwarden Daniel Brodin ska enligt uppgift ha ett kontrakt som gäller även i Hockeyallsvenskan även om det inte har bekräftats från Djurgårdshåll.

LÄS MERBekräftat: Stjärnforwarden lämnar Djurgården – klar för spel i Schweiz

Backen Ludvig Hedströms kontrakt gäller även för spel i Hockeyallsvenskan. Backkollegorna Linus Arnesson och Tom Nilsson har SHL-kontrakt med Djurgården till och med 2024. Tim Söderlund förlängde nyligen sitt till 2024. Och den tillförordnade sportchefen K-G Stoppel har under våren hyst ett hopp om att någon eller några av de spelare med längre kontrakt skulle kunna bli kvar även vid en nedflyttning.

– Det är ett antal som vi ändå tror, som dels har till båda ligorna, men också ett antal som vi ser att det kan finnas en möjlighet att de blir kvar om det nu skulle bli allsvenskan, har Stoppel sagt till HockeyNews.se.

Cameron Schilling har en klausul som gör att han bryter kontraktet, vilket också gäller Ludvig Rensfeldt.

Spelare som Carl Lindbom, Jonathan Lekkerimäki och Liam Öhgren har rookiekontrakt. Och Djurgården står i kontakt med en rad tidigare spelare i förhoppning om att de ska komma hem till Stockholm. Så sent som i torsdags var Henrik Eriksson på Hovet och såg Djurgården-Timrå. Han har den här säsongen spelat för finska Sport i Vasa. Det återstår diskussioner och eventuella förhandlingar med eventuella hemvändare som kan tänka sig Djurgården 2022 – i Hockeyallsvenskan.

Fakta/Djurgårdsspelare med utgående kontrakt och som är på väg att lämna Djurgården

Målvakter: Mantas Armalis, Alexander Salák, Niklas Svedberg.

Backar: Linus Arnesson (kontrakt till 2024), Rasmus Bengtsson, Alex Brännstam, Éric Gélinas, Marc-André Gélinas, Marcus Högström, Pontus Johansson, Tom Nilsson (kontrakt till 2024), Cameron Schilling (kontrakt till 2024), Stefan Warg.

Forwards: Dick Axelsson, Niclas Bergfors, Emil Berglund, Paul Carey, Filip Cederqvist (kontrakt till 2023), William Eklund, Filiph Engsund, Fredrik Forsberg (kontrakt till 2023), Jacob Josefson, Émile Poirier, Rhett Rakhshani (kontrakt till 2023), Ludvig Rensfeldt (kontrakt till 2024), Sebastian Strandberg, Tim Söderlund (kontrakt till 2024), Marcus Sörensen (klar för Fribourg-Gottéron), Manuel Ågren.

Allt nytt innehåll på Hockeynews PLUS för bara 69 kr! Skaffa Hockeynews PLUS

JUST NU: TV4 Play+ på köpet! (värde 118 kr)