HockeyNews
PLUS

Därför kan det vara svårt för utländska KHL-spelare att lämna Ryssland

(22906) Frans Tuohimaa/Neftechimik Nizjnekamsk
(c) photo.khl.ru Alexander Korkka

Publicerad: 28 mars 2022

FacebookXWhatsApp
Frågorna är många när det kommer till svenska, finska och andra importspelare som är kvar i Ryssland och spelar i KHL-slutspelet under det pågående ryska kriget mot Ukraina.
Den avhoppade finländske målvakten Frans Tuohimaa ger sin syn och kommer med sina funderingar.

CSKA Moskva-duon Joakim Nordström och Lucas Wallmark bestämde sig förhållandevis snabbt att bryta sina kontrakt i förtid till följd av Rysslands invasion av Ukraina. Andra spelare har fortsatt spela för sina klubbar en längre tid och fortfarande är några svenskar kvar i KHL i det pågående slutspelet.

Den finländske OS-gudvinnaren, ex-leksingen Frans Tuohimaa, ville tidigt lämna sin KHL-klubb Neftechimik Nizjnekamsk och kom att göra det efter en tids väntan.

LÄS MERFedorovs ord om Wallmarks och Nordströms uppbrott från CSKA Moskva

Tuohimaa diskuterade igenom situationen med sina icke-ryska lagkamrater och hade svårt att koncentrera sig på något annat. Men inte ens för spelare med ett utgående ettårskontrakt har det varit lätt att få avtalet brutet.

Exempelvis gick Neftechimik Nizjnekamsk med på att släppa iväg Tuohimaa medan hans tjeckiska lagkamrater fick vara kvar trots att de också ville åka hem. Först när Salavat Julajev släppte sina finska OS-stjärnor Markus Granlund och Sakari Manninen startade en våg som fler spelare kunde hoppa på och ta sig hem.

Med hjälp av agenter gick det att ta sig förbi språkbarriären när det gällde detaljerna i kontraktet. Frans Tuohimaa har förståelse för att utländska spelare har blivit kvar i KHL-slutspelet och Ryssland fastän läget är som det är.

– För deras del vill jag bara säga att vissa kan vara helt låsta. Situationen är olik i varje klubb och insatserna är höga. Många spelare kan inte åka i väg, de kan inte göra någonting åt situationen, säger Tuohimaa, som dessutom är vice ordförande i Finlands spelarförening, till YLE.

LÄS MERAndré Petersson lämnar Dynamo Moskva: "De bestämde sig för att lämna laget"

Spelare med kontrakt som sträcker sig längre än till den 30 april 2022 har en besvärligare situation.

– I praktiken kan de inte fortsätta sin karriär utan sanktioner, om inte Internationella ishockeyförbundet (IIHF) väljer att ändra på sina regler.

Vissa finländare sitter på mångåriga kontrakt med sina ryska klubbar och enligt nuvarande regler skulle de inte få spela någonstans på några år, ifall de bryter sitt kontrakt, säger Tuohimaa.

Därför förstår han också att många utländska spelare i KHL väljer att hålla tyst medan de är kvar i Ryssland.

– De kan försvåra saker och ting för sig vilket bara förvärrar situationen. Därför borde åtminstone de få ta hand om sig själva i lugn och ro, säger Tuohimaa som nu är kontraktslös inför kommande säsong.

Allt nytt innehåll på Hockeynews PLUS för bara 69 kr! Skaffa Hockeynews PLUS

JUST NU: VM-feber! Få Hockeynews för bara 9kr/mån!