HockeyNews
PLUS

Linköping kan nå efterlängtade målet: "Jäkligt rolig situation"

(22809) Linköping vinkar till publiken
Peter Holgersson/Bildbyrån

Publicerad: 21 mars 2022

FacebookXWhatsApp
Linköping satte upp som mål att bryta en negativ trend och ta sig till SM-slutspel för första gången sedan 2018.
Med två matcher kvar av grundserien finns chansen.
– Vi har allt i egna händer. Det är så klart jätteinspirerande och en jäkligt rolig situation vi har satt oss i, säger general managern Niklas Persson till HockeyNews.se.

Kampen om de två sista slutspelsplatserna står mellan Oskarshamn, Brynäs, Malmö och Linköping. För närvarande är LHC på tolfte plats.

Men med ett säkrat SHL-kontrakt och två matcher kvar att spela har Linköping ett hyfsat utgångsläge.

– Det är klart att man redan kunde ha varit klar för slutspel i en bättre situation… Men att ge oss själva den möjligheten är jäkligt spännande och bra, tycker jag, säger LHC:s general manager Niklas Persson inför mötet med Örebro på tisdagen.

Borta sedan tidigare är långtidsskadade Brian Gibbons och inte heller forwarden Vilmos Gallo kommer till spel.

– Gallo spelar inte de här två matcherna som kommer. Det gör han inte. Han är borta en stund till. Det får man ändå se som relativt positivt att vi bara har en person som inte är tillgänglig. Den här tiden på året vill man ha alla spelare i speldugligt skick, men det är sällan det är så, säger Niklas Persson.

Vilmos Gallo har missat fem matcher. Om hans säsong ska fortsätta behöver LHC klara sig till slutspel och hänga kvar där bortom lördagens första åttondelsfinal.

– Det är tveksamt i åttondelarna för de går ju lördag, måndag och tisdag. Möjligtvis måndag, tisdag, men det är tveksamt, säger Persson.


LHC-forwarden Vilmos Gallo missar den här veckan, men kan kanske vara tillbaka i en eventuell åttondelsfinal nästa vecka. Foto: Bildbyrån.

Backen Linus Cronholm ska kunna göra comeback inom kort.

– Han är igång och tränar och är på gång tillbaka. Han är tillgänglig till imorgon. Om det skulle krävas tror jag att han skulle klara av att spela, men han är inte hundra, säger Persson.

Precis före deadline för övergångar i februari värvades den lettiske OS-backen Roberts Mamcics från tjeckiska Zlin. Mamcics har spelat tio matcher och i snitt nästan 14 minuter per match, men är än så länge poänglös.

– Utifrån vad vi sökte och vad vi behövde har han uppfyllt det vi förväntade oss av honom. Han har varit stabil och bra i defensiven och spelat på sina styrkor. Han är stor och stark och vet sina begränsningar. Det tycker jag att han har spelat efter. Det är första gången han är här i Sverige. Vi är nöjda, säger Niklas Persson.

Vad skulle det betyda att faktiskt nå slutspel efter snart fyra år utanför?

– Det är klart, för framtiden att vi visar att vi är det lag som vi har sagt, att vi ska ta kliv framåt och bli bättre så lär man väl leva upp till det också. På så sätt är det viktigt för oss, säger LHC:s general manager Niklas Persson.

Han fortsätter:

– Annars är det klart att det har varit en säsong som har varit mycket upp och ner. Det började med väldigt mycket skador i början på säsongen och mycket unga killar som fick chansen att visa upp sig och behövde visa upp sig och göra bra saker för att hjälpa oss ta poäng. Det var en tuff start för oss, men efter det tycker jag att vi har spelat bättre i stort sett hela säsongen.

– Vi har hittat en stabilare grund och en jämnare nivå, men vi har haft några dippar under resans gång som gör att vi just nu inte redan har säkrat en slutspelsplats.

Någon speciell svacka du tänker på?

– Framför allt före OS-uppehållet när vi förlorade ett par i rad och där vi inte kom upp i den nivå som vi önskar. Det är den jag tänker på. Att förlora hockeymatcher och spela sämre i perioder det försöker man jobba för att så mycket som möjligt städa bort, men de kommer, och de kommer för alla lag och det gäller att hålla dem så korta som möjligt. Den perioden känner jag att där kunde vi ha gjort betydligt bättre resultat.

LÄS MERGenomgång: Här är de heta rekordspelarna i de 14 SHL-lagen

Niklas Persson lyfter fram en styrka som finns i LHC. Och det handlar om att resa sig.

– Vi åkte ner till Malmö och torskade med 7–0. Den insatsen är inte okej nånstans, inte godkänd nånstans, men såna matcher, när man kan studsa tillbaka i matchen efter, då köper man det på ett annat sätt. Man är absolut inte nöjd och man är väldigt besviken, men där visade killarna också att de inte är nöjda och var väldigt besvikna över sin egen insats och var självkritiska och då studsar man tillbaka matchen efter (3–0-seger över Skellefteå) och gör en bra insats. Det är så man vill att det ska hanteras, inte att det liksom rinner iväg och blir ett par matcher i rad som man förlorar.

Allt nytt innehåll på Hockeynews PLUS för bara 69 kr! Skaffa Hockeynews PLUS

JUST NU: TV4 Play+ på köpet! (värde 118 kr)