HockeyNews
PLUS

LISTA: Tio KHL-stjärnor som kan förstärka SHL-lagen innan deadline

(22189) Bartosak-Hrivik-Zaar
(c) photo.khl.ru (montage)

Publicerad: 6 februari 2022

FacebookXWhatsApp

KHL fattade i går beslut om att avsluta grundserien och inleda slutspelet efter OS-uppehållet.
Det gör att flera stjärnspelare nu får avsluta säsongen i förtid.
HockeyNews.se:s Alexander Nilsson och Mattias Ek har listat tio spelare som kan komma att dyka upp i SHL.


Marek Hrivik, f, Torpedo
2021–22:
44 matcher, 9 mål, 14 assist, 23 poäng
Kommentar: Det är ingen hemlighet att Leksand vill locka tillbaka förra säsongens poängkung. Nu öppnas ett tillfälle upp att få "hem" honom tidigare än till hösten och om Hrivik vill tillbaka så kommer det nog inte vara några problem att samla ihop de pengar som krävs.

Patrik Bartosak, mv, Amur
2021–22:
11 matcher, 2 vinster, 2,80 GAA, 91,1%
Kommentar: Blev snudd på ikon under sin korta tid i Modo för två säsonger sedan och ska nu spela OS för Tjeckien. Målvaktsplatserna i SHL är fyllda, men öppningar kan ske. Litar Växjö på duon Åhman-Kalnins i ett slutspel? Timrå verkar inte ha något större förtroende för Sami Rajaniemi, för att ta två exempel.

Ryan Spooner. Toppcenter som SHL-lag velat ha tidigare år. Foto: (c) photos.khl.ru/Anton Basanayev

Ryan Spooner, f, Avtomobilist
2021–22: 
45 matcher, 11 mål, 23 poäng, 34 poäng
Kommentar: För två år sedan ville Leksand ta Spooner till SHL men Dinamo Minsk krävde då en summa som motsvarade drygt 4,5 miljoner svenska kronor och det blev såklart inget av den övergången då. På en spelarmarknad där starka centrar är en bristvara är nog många nu sugna på att försöka få loss 30-åringen. Har snittat 0,89 poäng i KHL under tre säsonger.

Daniel Zaar, f, Torpedo
2021–22:
28 matcher, 4 mål, 10 assist, 14 poäng
Kommentar: Den tidigare Rögleforwarden har dragits med skadebekymmer och därför inte spelat så mycket som han och Torpedo hoppats på. Om han vänder hem så är nog bara Rögle med i bilden, men som de skulle välkomna honom hem med öppna armar inför jakten på guldet.

En tysk-kanadensisk center. Kan Brooks Macek vara något för SHL? Foto: (c) photos.khl.ru/Yury Kuzmin

Brooks Macek, f, Avtomobilist
2021–22:
38 matcher, 15 mål, 17 assist, 32 poäng
Kommentar: En skridskostark center med god poängskörd i KHL över de tre senaste säsongerna. Djurgården är öppna med att man letar efter en center, och det är fler lag som nog gärna vill förstärka i mitten av banan. Bra blick för spelet och sylvass i powerplay dessutom. Meriter från OS och VM med Tyskland.

LÄS MER: Efter de turbulenta diskussionerna – KHL avslutar grundserien

Niko Ojamäki, f, Vitjaz
2021–22:
48 matcher, 29 mål, 16 assist, 43 poäng
Kommentar: Gjorde 16 poäng på 48 matcher i SHL förra säsongen. I år har han gjort 29 mål på 48 matcher i KHL och ska nu spela OS med Finland. För lag som vill spetsa offensivt inför slutspelet är han nog aktuell. En klassisk mitt under säsongen-värvning av Växjö och Henrik Evertsson kanske? Eller spetisg ersättare till Adam Mascherin i Skellefteå?

David Rundblad, ett drömnamn för Skellefteå såklart. Foto: (c) photos.khl.ru/Yury Kuzmin

David Rundblad, b, Sotji
2021–22:
42 matcher, 2 mål, 4 assist, 6 poäng
Kommentar: Rundblad är inne på sitt elfte raka år utomlands, och går mot sin poängsämsta säsong i KHL. Skellefteå har två urtäta målvakter, men nog skulle en spelskicklig och rutinerad Rundblad smaka mumma på blålinjen när det börjar dra ihop sig, då Skellefteå faktiskt har en i sammanhanget rätt orutinerad backsida.

Jere Karjalainen, f, Dinamo Riga
2021–22:
35 matcher, 5 mål, 8 assist, 13 poäng
Kommentar: En liten högerskytt som blixtrade till i Tappara för två säsonger med 24 mål och 25 assist på 57 matcher. Har sedan dess gjort totalt 28 poäng på 81 matcher i KHL över två säsonger, det har med andra ord inte lossnat i Sotji och Riga. Målnäsan finns däremot där, och högerskyttar är alltid hett eftertraktade.

Skarpskytten Josh Kestner var högvilt bland SHL-lag inför säsongen. Foto: (c) photos.khl.ru/Yury Kuzmin

Josh Kestner, f, Admiral
2021–22:
37 matcher, 5 mål, 10 assist, 15 poäng
Kommentar: Högerskytt som efter ett starkt år i finska ligan, med 49 poäng varav 24 mål, hade flertalet SHL-klubbar efter sig inför den här säsongen, men då valde spel i KHL. Kanske kan den 28-årige amerikanen komma på andra tankar nu när det står klart att det inte blir slutspel långt borta i Vladivostok? 

Ryan Sproul, b, Kunlun
2021–22:
48 matcher, 6 mål, 18 assist, 24 poäng
Kommentar: Många lag är ute efter en back. Växjö, Djurgården och Örebro bland annat. I Sproul, som är en del av kinesiska OS-laget, får SHL-klubbarna storväxt, 193 centimeter och 93 kilo, herre som till råga på det är högerskytt. Har producerat poäng på bra nivå i både AHL och KHL nu, och har NHL-meriter.

Allt nytt innehåll på Hockeynews PLUS för bara 69 kr! Skaffa Hockeynews PLUS

JUST NU: TV4 Play+ på köpet! (värde 118 kr)