HockeyNews
PLUS

Moratränaren om avstängningskaoset, formen och nyförvärven: "En injektion"

(21944) Johan Hedberg
Bildbyrån

Publicerad: 14 januari 2022

FacebookXWhatsApp

Mora har varvat upp rejält på slutet.
Nu ställs man mot ligans formstarkaste lag när man gästar BIK Karlskoga.
– Man blir aldrig av med dem, de kommer med fart och de kommer med tryck, så det blir en kul utmaning för oss, säger Moratränaren Johan Hedberg till HockeyNews.se.


När Mora besegrade Västervik med 3–1 i onsdags var det många som höjde på ögonbrynen när laguppställningarna publicerades.

I hemmalagets andrakedja tog nämligen Lukas Wernblom plats, en spelare som avtjänat två matcher på sin fem matcher långa avstängning.

Anledningen till att Wernblom trots allt kunde spela var att avstängning var tidsbestämd istället för ett fast antal matcher, och i takt med att Moras matcher flyttades fram på grund av covid-19 hann sista datumet på avstängningen passera.

– Jag var helt inställd på att det var fem matcher, sedan fick vi nys om att det kunde vara tidsbaserat så vi kontaktade förbundet och de sa att det var så, så det var en väldigt positiv överraskning för oss. Första gången man var glad över disciplinnämnden haha, säger Johan Hedberg till HockeyNews.se och fortsätter:


LÄS MERModostjärnan avstängd: "Var verkligen inte ett slag eller en smäll"


– Jag tror att det har korrigerat nu, de sa att han var den sista spelaren som fick tidsbestämd avstängning och efter det så gick man till matchbestämd avstängning då man insåg att det kunde komma att bli såhär. Och det är nog så det ska vara, om man bestämmer ett antal matcher så ska det vara så. Så vi hade lite tur där.

Lukas Wernblom. Foto: Bildbyrån

Efter en fin fjolårssäsong var förväntningarna på Mora uppskruvade när man gick in i den här säsongen.

Starten på säsongen blev däremot hackig och på de 16 första matcherna vann man bara fem matcher, varav tre var efter förlängning eller straffar.

Den senaste tiden har det gått desto bättre. Sedan 24 november har Mora elva segrar på 15 matcher, varav sex varit under ordinarie tid.

Något har med andra ord hänt med Mora.

– Egentligen så är det så att vi har ett lite mer balanserat spel. Jag tycker att vårt försvarsspel, särskilt avvägningarna i vårt försvarsspel, när vi ska vara aggressiva eller avvakta, har blivit bättre. Det har lett till klart bättre situationer för våra målvakter, som har fått större möjligheter till att kunna vara bra. Så målvaktsspelet har varit bättre, och det ihop tillsammans med försvarsspelet har varit nyckeln till att vi vunnit fler matcher, säger Hedberg.

LÄS MER: Lösningen under smittspridningen – spela fler matcher under OS-brejket

Det har varit många uddamålssegrar för Mora, som bara under senaste månaden vunnit fem matcher med ett mål, där fyra av dem gått till förlängning eller straffar.

Mora är också det lag i ligan som fått se flest matcher avgöras i spel tre mot tre eller straffar.

– Vi måste nästan ha slagit rekordet i övertidsmatcher känns det som… Jag tycker att vi har problem med målskyttet den här säsongen. Framför allt första halvan här var det otroligt många målchanser men vi fick inte dit puckarna. Det var vi som var det spelförande laget och tryckte på mot ett samlat försvar och målvakter som fick ganska tacksamma uppgifter. Får man inte hål i de matcherna så kan det lätt bli lite frustrerat och så stångar man sig blodig, vilket jag tycker att vi gjorde, säger Hedberg och fortsätter:

– Men just målskyttet är nästa sak som bör komma igång och förbättras, vi behöver fler som chippar in. Johan Persson gör alltid sina mål och den linan har gått som den brukar, men vi behöver mer secondary scoring. (I onsdags) fick vi mål från Robin (Johansson) och (Emil) Oksanen, men vi behöver fler som gör mål.

Albin Grewe anslöt från finska ligan i oktober. Foto: Bildbyrån

Och kanske kan det börja lossna offensivt också i takt med att ett par av de nyförvärv Mora gjort under hösten blir varma i kläderna.

Man har bland annat tagit in dokumenterat pålitlige poängplockaren Alexandre Lavoie men också fysiske Albin Grewe.

En duo som Hedberg gillat vad han fått se utav under de tio respektive elva matcher de spelat hittills.

– Jag tycker att de har varit en injektion. Om man kollar på Albin så har han haft det tufft, han åkte på en skada ganska tidigt och kommit tillbaka ett par gånger men har fått utgå, men när Albin är med så är han en väldigt effektiv spelare och en kille jag väldigt gärna ser på isen. Han har ett element i sitt spel som inte så många andra har i vårt lag. Han är väldigt intensiv, fysisk och har en närvaro på isen som är respektingivande, säger Hedberg och fortsätter:

– Kollar man på Lavoie så tycker jag att han blivit bättre och bättre, man ser att han besitter väldigt fina offensiva kvaliteter. Vi gick in i säsongen väldigt tunt och väldigt ungt. Det blir lite fler misstag med unga killar, och det kanske har hjälpt oss att vinna lite fler matcher nu, att vi minimerat misstagen. Inget ont om de unga, men det är svårt att ha för många som ska bära för stort lass och det är inte schysst mot dem heller.

LÄS MER: Ek: Tuff snyting mot BIK Karlskoga, men tiden talar ändå för HV71

Närmast väntar nu en drabbning med ett annat formstarkt lag för Mora.

På fredagskvällen kliver man nämligen in i Nobelhallen för möte med BIK Karlskoga, som är formstarkast av alla lag i serien sett till de tio senaste matcherna och har sju raka segrar.

Senaste segern tog BIK i onsdags när de fällde HV71, efter att man först tappat 2–0 till 2–3 för att vända tillbaka till seger 4–3.

– En jätterolig utmaning. Det är ett lag som vi mött mycket sedan jag kom till Mora, både i försäsongsmatcher och i serien. De är ett hårt jobbande lag, jag tycker att de spelar väldigt samlat med fem man som är på samma sida i spelet, de jobbar ihop med fem man, står hårt i mittzon och är duktiga på att vända spelet. Man blir aldrig av med dem, de kommer med fart och de kommer med tryck, så det blir en kul utmaning för oss, säger Hedberg.

Allt nytt innehåll på Hockeynews PLUS för bara 69 kr! Skaffa Hockeynews PLUS

JUST NU: TV4 Play+ på köpet! (värde 118 kr)