HockeyNews
PLUS

Smittoläget pressar Tre Kronors OS-lag: "Behöver ha helt gäng med reserver"

(19824) Johan Garpenlöv/Tre Kronor: VM-utvärdering
Simon Hastegård/Bildbyrån

Publicerad: 8 januari 2022

FacebookXWhatsApp

Om mindre än två veckor, fredagen den 21 januari, ska Tre Kronors förbundskapten Johan Garpenlöv presentera truppen till OS i Peking.

Läget är aningen spänt eftersom det finns SHL-tränare som inte vill se sina spelare åka till OS.


Den 21 januari vet vi vilka svenska spelare som har blivit uttagna att spela för Tre Kronor i OS i Peking 2022.


Den 21 januari presenteras de 25 spelarna, inklusive tre målvakter, från SHL och ligorna i Europa.


– Sedan kan det hända saker. SHL spelar ända fram till den 1 februari, säger Svenska ishockeyförbundets tävlingschef Olof Östblom till HockeyNews.se.


Skador kan uppkomma efter det att truppen har presenterats och då gäller det att ha reserver. Dessutom riskerar spelare att bli sjuka i influensatider.


– Vi kommer att behöva fler än 25 spelare som gör tester, fyller i hälsodeklarationer och vi kommer behöva ett helt gäng med reserver som är beredda. Både på ledarsidan och på spelarsidan, förklarar Olof Östblom.


Spelare som råkar bli smittade av covid-19 behöver uppfylla vissa krav.


– Det som gäller är att man är symptomfri och har två negativa tester med 24 timmars mellanrum. Det är det vi har fått till oss, säger Olof Östblom.


LÄS MERGarpenlöv om den ändrade OS-planen och chansen att bli uttagen osedd


SHL-tränare som Roger Rönnberg och Niklas Eriksson vill inte gärna skicka sina spelare till OS i Peking under rådande omständigheter med en pandemi.


Har du fått formella förfrågningar från SHL-klubborna om att inte skicka iväg spelare till OS?


– Nej, det har jag inte. Det glöms bort lite i debatten att det här styrs av IIHF (Internationella ishockeyförbundet). Vi är ett medlemsförbund i IIHF och där är det skillnad mot NHL som inte är medlem. Det är en privat liga, säger Östblom.


SHL-spelarna Emil Larsson, Gustav Rydahl och Jacob de la Rose spelade för Tre Kronor i OS-genrepet i Moskva i december. Foto: Bildbyrån.


Han vidareutvecklar:


– Om man tittar på avtalet mellan SIF (förbundet) och SHL och likadant mellan SIF och SDHL så styr avtalen mer hur det blir med löner, försäkringar och hur det blir med utrustning. Grundavtalet är att vi är anslutna till IIHF och den internationella ishockeyrörelsen och där finns det ett regelverk att förhålla sig till.


LÄS MERGarpenlöv efter Rönnbergs OS-utspel: "Tycker mest synd om hans spelare"


I slutändan blir det upp till varje uttagen spelare att tacka ja eller nej.


Svenska ishockeyförbundet vill se Tre Kronor och Damkronorna i OS 2022.


– Ja, vi ska alltid vara ödmjuka och se till vi kan garantera spelarnas säkerhet. Där har vi hela tiden oavsett om det gäller SHL eller SDHL, eller VM eller OS, tittat på vad läkarna säger och de som kan det här med smittspridning och pandemier. Nu har man en organisation inom IOK (Internationella olympiska kommittén) och i Peking. De signaler vi får är vad vi behöver göra för att ha säkra spel och då håller vi oss till det, säger Olof Östblom och flikar in:


– Ytterst är det SOK som är ansvarigt för att skicka iväg ett hockeylandslag. Det är deras förutsättningar som gäller.


Allt nytt innehåll på Hockeynews PLUS för bara 69 kr! Skaffa Hockeynews PLUS

JUST NU: TV4 Play+ på köpet! (värde 118 kr)