HockeyNews
PLUS

Sörensen tror på succé ihop med Eklund: "Vi har redan hittat kemi"

(21261) William Eklund/Marcus Sörensen
Mattias Ek/HockeyNews.se/Bildbyrån

Publicerad: 16 november 2021

FacebookXWhatsApp

STOCKHOLM. Marcus Sörensen har skaffat sig god koll på sin nya kedjekamrat William Eklund genom att se flera av hans matcher i deras gemensamma NHL-klubb San Jose.

Han tror på succé i Djurgården.

– Vi har redan hittat kemi så här tidigt och har haft väldigt kul där ute, säger Sörensen till HockeyNews.se.


Djurgården har varit trögstartat den här säsongen och ligger näst sist i SHL.


Marcus Sörensen började som Djurgården, men sedan har han kommit igång rejält.


– Det blir bättre varje dag, det blir det, säger han till HockeyNews.se dagarna före omstarten i SHL.


Marcus Sörensen gjorde ett mål och två assist på de första åtta SHL-matcherna i september och oktober.


Därefter har det tagit fart med tolv poäng (7 + 5) de senaste tio matcherna. Toppklass i SHL.


Det finns ett par uppenbara förklaringar till att hösten har varit som den har varit för både Djurgården och Sörensen.


Om sin egen inledning säger han:


– Jag har inte haft något matchtempo i kroppen. Jag hade knappt tränat på is när jag kom hit och veckan när jag kom hit så var det match direkt. Jag har inte haft tiden. I vanliga fall har jag haft tre-fyra veckor, fem veckor på is, innan serien börjar plus några träningsmatcher. Det har jag inte haft så det är inget konstigt, säger Sörensen som de senaste fem åren haft ett annat upplägg för spel i NHL med San Jose, där han gjorde 64 poäng (31 + 33) på 226 NHL-matcher.


Har var dina testvärden när du kom då?


– Det är egentligen inte fysbiten som har varit några problem utan det är isen och det går inte att testa utan det är något du måste jobba in. Du måste åka mycket skridskor och såna saker. Fysen fanns där off ice. Där hade jag alla bitar. Gymmet och isen, det är två olika sporter.


Marcus Sörensen trivs på Hovet. Och publiken gillar som synes Djurgårdsforwarden. Foto: Bildbyrån.


Under landslagsuppehållet har William Eklund återvänt från San Jose i NHL till Djurgården i SHL.


Och den 19-årige vindsnabbe forwarden har placerats i förstakedjan med lika kvicke Marcus Sörensen och kloke Ludvig Rensfeldt.


– Det känns jättebra. Jag har kollat på några av hans matcher borta i San Jose och jag har följt honom noga. Jag har haft en liten dialog med några där borta för att se hur det går för honom och höra vad de tycker och tänker och snackat med några spelare. Han gjorde det väldigt bra där borta, konstaterar Sörensen om Eklund.



– Han kommer hem nu och de två-tre träningar han har varit med hittills har han gjort det jävligt bra. Vi har redan hittat kemi så här tidigt och har haft väldigt kul där ute. Det ser man när vi spelar fem mot fem på träningarna att vi hittar varandra bra.


Utifrån det du såg av William i San Jose är du förvånad att han skickas hem?


– Ja, men alltså. Det finns olika aspekter på det. Jag förstår varför de skickar hem honom. Det är en businessida också och det måste man veta. Det handlar inte bara om hur du spelar utan det finns business i det hela också. Men jag tror det kan bli bra att komma hit och få ett år till och mogna. Sedan vet jag att han kommer göra det jättebra de tre år han har kvar på kontraktet från nästa år.


Kan du hjälpa honom med lite mentorskap?


– Ja, det tror jag. Jag har varit i den klubben i fem år och vet hur den fungerar. Det är en jättebra organisation och jag trivdes jättebra och snackar fortfarande med många som är där borta. Scouter och många som är i organisationen, även spelare, så jag har bra koll på dem och tror att jag kan hjälpa honom att förbereda sig så mycket som möjligt för nästa år.


LÄS MERDjurgården nästan skadefritt – åker bort på teambuilding: "Bli starkare"


Sörensen har spelat ett par matcher med Ludvig Rensfeldt och det samarbetet fungerar väl.


– Jag trivs bra med honom. Han vinner mycket tekningar, håller sig framför mål och fördelar ut puckarna på mig och William. Jag tror det kommer att blir jättebra, säger Sörensen.


Djurgården är på väg att få tillbaka en rad spelare inför fortsättningen av SHL. Men laget har en uppförsbacke från sin plats som nästjumbo.


– Det är som det är. Vi har inte haft ett skadefritt lag. Det är inte många i SHL som har trupper där du kan ha tio man borta och försöka vinna matcher. Det är svårt. Även fast våra juniorer har gjort det jättebra så finns det inte många lag som klarar det. Vi gör inte det heller. Vi tog några poäng på slutet, men du såg mot Luleå (0–7) vi hade ingen kraft kvar. Vi hade gått med kort om folk i flera matcher och till slut tar energin slut och det gjorde den uppe i Luleå.


Sörensen pratar snabbt om det som har varit och man märker att han vill möta de nya utmaningarna med start mot Timrå på torsdagen.


– Landslagsuppehållet kom i ett bra läge för oss. Jag menar, hade vi haft fullt lag tror jag absolut att vi hade tagit mycket mer poäng. Det är inte så att vi har torskat matcherna med 6–2 utan det har varit 3–2, 4–3 och 2–1 och så vidare. Vi har alltid varit nära.


Är det inte lätt att drabbas av panik av att det har runnit iväg en massa poäng?


– Nej, där och då känner du, fan vi är så pass nära, varför kan vi inte få någon poäng, börja kalla det otur och hit och dit, det studsar emot oss. Men samtidigt, vi måste se på läget. Vi har så pass många spelare borta. Visst, du kan vinna någon match hit och dit, men över en längre tid måste du ha 20 man som gör det varje kväll och det har inte vi haft.


Marcus Sörensen har förutom poängen även dragit på sig 34 utvisningsminuter och är tvåa i busligan.


Han åkte på 20 minuter på slutsignalen i förlusten mot Rögle i Ängelholm, vilket även Djurgårdsforwarden Linus Andersson gjorde.


Vad handlade det om?


– Ingen aning. Fan vad intressant. Jag har inte ens tittat på det själv, säger Sörensen.


Men det står i matchprotokollet att du har fått matchstraff (game misconduct)?


– Då sa jag väl nånting till domaren… Inget speciellt, men han tyckte väl inte om vad jag sa. Jag vet inte. Jag har ingen aning, säger Sörensen och ser uppriktigt förvånad ut.


Allt nytt innehåll på Hockeynews PLUS för bara 69 kr! Skaffa Hockeynews PLUS

JUST NU: TV4 Play+ på köpet! (värde 118 kr)