Djurgårdens sportchef om Eklund, Holtz och stjärnvärvningarnas start


13 oktober 2021

Djurgården har bara tagit fem poäng på nio SHL-matcher och är jumbo.

Varken William Eklund eller Alexander Holtz är på väg till Stockholm.

Och hur har de nordamerikanska värvningarna skött sig?

– Deras start tycker jag har varit som lagets, säger sportchefen Joakim Eriksson till HockeyNews.se.Den dystra raden blir allt längre. Djurgården har i och med 5–4-förlusten borta mot Färjestad sex raka förluster i SHL.


Djurgården hade hoppats på förstärkning från någon av stortalangerna William Eklund eller Alexander Holtz, men så blir det inte i nuläget i alla fall.


NHL har smygstartat och trupperna inför premiärmatcherna är spikade. Holtz har inte tagit plats i New Jerseys NHL-lag och har blivit skickad till farmarlaget Utica istället för att bli utlånad till Djurgården i SHL.


– Den information vi har fått är egentligen samma som har kommunicerats officiellt,  det vill säga att man är väldigt nöjd med Alexanders försäsong och trainingcamp. Just nu ser man det som bäst för hans talangutveckling att spela i topp två-kedjorna i Utica och där kommer han att börja säsongen, säger Djurgårdens sportchef Joakim Eriksson till HockeyNews.se.


LÄS MERNHL-klubben New Jerseys beslut – skickar Alexander Holtz till farmarligan


Den stora och glada överraskningen är att William Eklund har slagit sig in i San Jose Sharks efter en stark försäsong i NHL-klubben.


– William tar en ordinarie plats likt Jonathan Dahlén i deras premiäruppställning i San Jose. Där har vi inte haft så mycket mer återkoppling om vad deras planer är. Han är ordinarie för tillfället i premiäruppställningen så det säger väl det mesta, säger Joakim Eriksson.


LÄS MERBackcirkus i Djurgården – en på väg bort och flera saknas


Tidigare har NHL-klubbar kunnat testa sina unga talanger på NHL-nivå i upp till nio matcher innan man måste ta ett beslut om spelaren ska stanna kvar i NHL eller eventuellt bli utlånad till den europeiska klubb där spelaren har kontrakt.


Men om det skulle bli aktuellt för William Eklund kan det ändå komma att dra ut på tiden.


– Det finns egentligen ingen tidsgräns för de här nio matcherna, jag tror att det finns ett datum i december om att återvända senast då. Sedan är det när deras kontrakt börjar räknas mot lönetaket eller inte, det är där de matcherna kommer in. Det är lite olika regler att hålla reda på, säger Djurgårdens sportchef Joakim Eriksson.


I SHL går det trögt för Djurgården, som visserligen har gjort bättre och bättre prestationer på slutet, men utan att kunna bryta förlustsviten.


LÄS MEREk: Utan Linus Johansson hade Färjestad inte haft en chans mot Djurgården


Djurgården har i år med nye huvudcoachen Barry Smith fler nordamerikanska spelare i laget än vanligt.


Spelare som Paul Carey, Matt Lorito och Rhett Rakhshani har varit med från starten av SHL-säsongen medan Peter Holland anslöt till Röglematchen förra torsdagen.


Joakim Eriksson menar att det finns mer att få ut av deras potential. De ska vara bärande spelare i Djurgården.


– Deras start tycker jag har varit som lagets. När laget har spelat passivt har även deras spel varit passivt. I takt med att laget har spelat bättre i de sista tre matcherna så tycker jag mig också se det hos Paul Carey, Rhett Rakhshani och Peter Holland som spelade bra i lördags, säger Eriksson.


Mot Färjestad gjorde NHL-meriterade Paul Carey sitt andra SHL-mål för Djurgården. Foto: Bildbyrån.


Matt Lorito har halkat ner till fjärdekedjan i Djurgården, men är tänkt för någon av de två toppkedjorna.


– Matt Lorito spelar just nu lite längre ner i lineupen och har en lite annan roll. Jag tycker inte att de är sämre eller bättre än laget. Sedan är det klart, sett över tid är flertalet av dem värvade för att vara produktiva spelare i våra topp två-kedjor. Därför finns det förväntningar på dem jag nämnde, säger Joakim Eriksson.


Djurgårdens sportchef fortsätter:


– Men det finns även förväntningar på Marcus Sörensen och Linus Videll om att producera som topp två-kedjor. När vi vinner matcher mer regelbundet måste vi som lag betraktat skapa mer målchanser och framför allt de två ledande kedjorna behöver skapa mycket mer och producera mycket mer än vad de gör i dagsläget.


Fakta/Så har Djurgårdens nya toppspelare producerat


Linus Videll, 9 matcher, 3 mål, 4 assist, 7 poäng

Marcus Sörensen, 9 matcher, 1 mål, 4 assist, 5 poäng

Paul Carey, 9 matcher, 2 mål, 2 assist, 4 poäng

Matt Lorito, 9 matcher, 2 mål, 2 assist, 4 poäng

Peter Holland, 3 matcher, 0 mål, 3 assist, 3 poäng