Backcirkus i Djurgården – en på väg bort och flera saknas


12 oktober 2021

Djurgården har fem raka förluster i SHL och kommer att sakna flera backar mot Färjestad.

Backen Tobias Ekberg petas för tredje matchen i följd och ska enligt Expressen vara aktuell för Leksand.

– Den kan jag inte kommentera förrän det i så fall finns någonting att kommentera, säger Djurgårdens sportchef Joakim Eriksson till HockeyNews.se.Efter en smäll i torsdags mot Rögle är Djurgårdsbacken Marcus Högström skadad och ur spel.


– Högström är inte aktuell för spel ikväll. Jag hoppas han snart ska vara tillbaka i spel, men det finns en risk att han inte spelar den här veckan. Vi tar match för match, säger Djurgårdens sportchef Joakim Eriksson inför bortamatchen mot Färjestad.


Djurgården kommer att få förstärkning senare i veckan, men NHL-meriterade Marc-André Gragnani spelar inte förrän tidigast nästa torsdag hemma mot Oskarshamn.


– Marc-André landar på söndag, konstaterar Joakim Eriksson.


Marc-André Gragnani visade hög klass i slutet av förra säsongen i Djurgården då han kom in. På söndagen är han åter i Stockholm. Foto: Bildbyrån.


För närvarande befinner sig backen Tobias Ekberg i Djurgårdens så kallade frysbox. Han anses inte platsa och var petad både mot Rögle och Frölunda i förra veckan.


– Tobias Ekberg är heller inte tillgänglig för spel. Det är tre backar borta och övriga är friska, säger Joakim Eriksson.


Enligt Expressen lyssnar Djurgården på bud från andra klubbar när det gäller Tobias Ekberg som gör sin andra säsong på sitt tvåårskontrakt med Djurgården.


Skadedrabbade Leksand uppges vara intresserat av att plocka in Ekberg. Joakim Eriksson väljer att inte kommentera den uppgiften.


– Han var inte spelbar förra veckan av konkurrensskäl och han är inte tillgänglig för spel idag.


Av konkurrensskäl?


– Ja. Det är samma backuppsättning som vi hade i lördags. Han är just nu inte tillgänglig för spel. Sedan får vi se vad det innebär framledes.


Det innebär att den 17-årige backen Calle Odelius på nytt får chansen att spela i SHL. Djurgården har backen Alex Brännstam utlånad till Södertälje i Hockeyallsvenskan, men kan komma att plockas tillbaka om det anses nödvändigt medan Högström, Ekberg och Gragnani inte spelar.


– Alex Brännstam är utlånad till Södertälje. Han har varit skadad och har precis återkommit så där får vi utvärdera om han måste tas hem och hjälpa till i lagbygget till dess att Marc-André landar och övriga blir tillgängliga.


LÄS MERDjurgårdstränaren sågar domarnivån – får medhåll av Rönnberg


Inte heller forwarden Linus Andersson tog plats i Djurgårdens lag förra veckan och 17-årige forwarden Liam Öhgren har gått före på slutet.


– Det var också av konkurrensskäl. Det beslutet tas just nu på Hovet så jag vet inte vilka 13 forwards som sätter sig på bussen till Karlstad. 13 seniorforwards plus Liam Öhgren var tillgängliga för spel, så någon kommer att bli kvar hemma och någon kommer att bli trettonde forward. Det vet vi först lite senare, säger Djurgårdens sportchef Joakim Eriksson.