HockeyNews
PLUS

VM-forwarden ska få fart på LHC: "Letat efter fart och mönsterbrytare"

(20842) Klas Östman-Robert Lantosi
Bildbyrån (montage)

Publicerad: 12 oktober 2021

FacebookXWhatsApp

Inte mycket har gått Linköpings väg under säsongsinledningen.
Inte minst har offensiven och special teams hackat betänkligt.
– Där har vi en nöt att knäcka och ett jobb att göra, säger huvudtränaren Klas Östman till HockeyNews.se.

Sex inspelade poäng på åtta matcher, en hackande offensiv och en skadelista som är fortsatt lång.

Det hade varit lätt att förstå om det var stressat i Linköping just nu.

Men enligt huvudtränaren Klas Östman ligger man inte sömnlösa och ser krisrubrikerna framför sig.

– Vi hade hoppats vara lite bättre, men vi är inte jätteförvånade över att vi får kämpa. Med det vi har gått igenom så känner vi inte att vi är superstressade. Det som gör mig trygg är att vi drar åt samma håll och har en tydlig bild av var vi är och jag tycker att spelarna som är friska och krya accepterar att vi ibland måste anpassa oss lite efter den situation vi är och det har de gjort förbannat bra, säger han till HockeyNews.se.

Under måndagen meddelade Linköping att man värvat in den slovakiske VM-forwarden Robert Lantosi.

Lantosi har gjort sig känd som en offensiv poänggörare genom åren och LHC-tränaren hoppas att han ska ingjuta lite energi i laget som gjort minst antal mål i ligan hittills.

– Det är lite vad vi letat efter, vi har letat efter kreativitet, vi har letat efter fart och mönsterbrytare, så jag tror han kommer passa oss bra och jag tror han kommer hjälpa oss direkt. Så det känns bra, säger Östman.

LÄS MER: LHC-kaptenen missar fler matcher: "Räknar inte med honom"

Ja, faktum är alltså att Linköpings tolv gjorda mål är minst i ligan, fyra färre än jumbon Djurgården, Luleå samt tisdagens motståndare Örebro.

Med ett snitt på 1,48 gjorda mål per match och en effektivitet som är blott 5,41 procent blir det en talande bild över att det gott troll i maskineriet offensivt för LHC.

– Rimligtvis så om vi fortsätter skapa de chanser vi gjort så kommer vi göra lite fler mål, men effektiviteten är väldigt låg för oss. Men vi skulle vilja skapa fler högkvalitativa målchanser, sedan har vi ett powerplay som inte heller har klickat. Det är ganska många olika saker, men vi är medvetna om det, säger han och fortsätter:

– Sedan har vi under en ganska lång tid här prioriterat försvarsspelet, och då kanske kreativiteten blir lite lidande, men vi har börjat få rätsida på det och börjat förstå hur vi behöver spela försvarsmässigt för att få våra målvakter att se bra ut. Så det är dags för lite mer offensiv.

Kan Robert Lantosi få fart på LHC:s offensiv? Foto: Bildbyrån

Inte heller i special teams rosar man marknaden. 

Som ett led i den skrala utdelningen offensivt har man ligans hittills sämsta powerplay på 11,11 procent och i boxplayligan är man elva på 65,38 procent.

Skadeproblemen man brottats med under säsongsinledningen har varit bidragande till hur det sett ut menar Östman då man tvingats vara utan ett par viktiga kuggar i inte minst lagkaptenen Jonas Junland och Mattias Bäckman.

– Det är klart att det att vi haft personal borta inte gjort det enklare för hos heller i någon av spelformerna, men jag tycker att vi skapat en hel del i PP men inte satt den där pricken över i:et. Där hoppas vi att vårt senaste tillskott ska kunna hjälpa oss, sedan har vi både Junland och Bäckman som spelat väldigt lite och det är klart att de skulle dra ett stort lass för oss i powerplay, säger han och fortsätter:

– Jag tycker ändå att Max Lindroth och Jesper Pettersson gör det bättre och bättre, men de behöver tid och de har inte lett ett powerplay över tid i SHL tidigare, så där har vi en nöt att knäcka och ett jobb att göra.

När Linköping gästar Örebro på tisdagskvällen är det två lag som haft det motigt under säsongsinledningen.

LHC har alltså sex inspelade poäng på åtta matcher, där bara en varit en trepoängare, medan Örebro tagit sju poäng på lika många matcher.

– Örebro har ju lite högre svansföring och lite mer förväntningar så jag tror säkert att de kommer vilja komma ut inför hemmapubliken vilja bevisa en jäkla massa, men det tror vi kommer passa oss ganska bra. Vi har spelat bra försvarsspel här ett tag, så vi kommer vara nöjda om vi gör det igen och sedan ska vi försöka hitta lite offensiv och addera lite special teams, säger Östman.

Allt nytt innehåll på Hockeynews PLUS för bara 69 kr! Skaffa Hockeynews PLUS

JUST NU: TV4 Play+ på köpet! (värde 118 kr)