HockeyNews
PLUS

Försvarsspelet gäckar Timrå: "Trodde att vi var på rätt väg"

(20617) Fredrik Andersson
Bildbyrån

Publicerad: 18 september 2021

TIMRÅ. SHL-nykomlingarna Timrå föll klart mot regerande mästarna.
Och igen var det försvarsspelet, eller bristen av ett sådant, som fällde dem.
– Vi måste göra någonting åt det och se om vi ska förändra vår spelidé eller om vi måste vara ännu tydligare i vad vi ska göra, säger tränaren Fredrik Andersson.


Timrå IK har genomgående under försäsongen och under inledningen av SHL-säsongen pratat om att de har bitar att jobba på i försvarsspelet.

När man ställdes mot regerande mästarna Växjö på hemmaplan blev man väldigt varse om att det finns förbättringspotential.

Efter knappt 15 spelade minuter låg man under med 0–3 och innan perioden var över var det 5–1 på resultattavlan i Växjös favör.

– Vi har en hel del att jobba med, vi trodde att vi var på rätt väg efter Brynäsmatchen där vi tyckte att vi gjorde en bra match och försvarsspelet var bra, men det här var ett snäpp upp vad det gäller motståndet också spelmässigt, konstaterar Timråtränaren Fredrik Andersson efter matchen.

Sami Rajaniemi, som imponerade i vinstmatchen mot Brynäs tidigare i veckan, fick chansen mellan stolparna i lördagsmatchen.

Men trots fem insläppta på tio skott i den första perioden vaktade han målet matchen ut.

Det blev till slut 22 räddningar på 28 skott för den finske burväktaren.

– Jag tycker inte vi ger Sami någon hjälp och det var därför jag inte bytte ut honom heller, jag tycker inte att det var hans fel. De fick slå in returer och skott i slottet som sitter i krysset, det är skickliga spelare och där förstörs matchen, säger Andersson.

Sami Rajaniemi i Timråkassen fick inte mycket av sina utespelare. Foto: Bildbyrån

På tre matcher har man nu släppt in 13 mål, vilket i en haltande tabell är flest i ligan.

I nästa match väntar Luleå på hemmaplan, ett lag som gjorde åtta mål på Timrå i Medelpadingarnas genrep.

– Nu har vi 10-12 dagar innan nästa match och vi får se vad vi kan göra åt främst försvarsspelet, säger Andersson och fortsätter:

– Det börjar högre upp i banan och inte bara i egen zon. Jag tycker att vårt presspel, visst de är skickliga och spelar ett v-spel, byter sida och kommer ut i mitten med bra fart och vi får ingen press på dem och då får vi svårt att sortera i hemgångarna. Vi måste göra någonting åt det och se om vi ska förändra vår spelidé eller om vi måste vara ännu tydligare i vad vi ska göra.

LÄS MER: De utländska målvakterna tar plats i SHL-kassarna – här är alla importer

Timråtränaren ville trots förlusten lyfta fram kedjan med Viktor Lodin, Christopher Liljewall och Sebastian Hartmann som sin främsta formation för dagen.

Trion skapade en hel del lägen, bland annat i matchens första byte, och Lodin gjorde också mål i numerärt överläge.

Samtidigt fanns det mycket att önska från flera andra spelare.

– Sen har vi högre krav på många spelare och våra bästa spelare måste vara bäst och det var de inte idag, säger Andersson.

Någon drastisk åtgärd som införande av ett helt nytt spelsystem är däremot inte att vänta menar Andersson.

– Nej det är det inte, vi har vår idé, sedan måste man alltid skruva på saker och bli tydligare ute på banan. Vi coacher måste se till att alla förstår vad de ska göra där ute och få ihop ett samspel mellan alla fem på isen. Vi måste ha tålamod och tro på det vi gör, vi kan inte börja byta nu efter tre omgångar för då tror jag att det kan bli svajigt, säger han.

Timrå IK–Växjö Lakers 2–6 (1–5, 1–0, 0–1)
Mål, TIK:
Nolan Zajac, Viktor Lodin
Mål, VLH: Robert Rosén 2, Olle Lycksell, Julius Nättinen, Erik Josefsson, Glenn Gustafsson
Skott: 28–28 (11–10, 10–11, 7–7)
Publik: 1 048, NHC Arena

Allt nytt innehåll på Hockeynews PLUS för bara 69 kr! Skaffa Hockeynews PLUS