HockeyNews
PLUS

Tionde säsongen i Sverige för Rakhshani: " 'Kidsen' åker fortare"

(20609) Rhett Rakhshani/Djurgården
Emma Wallskog/Bildbyrån

Publicerad: 18 september 2021

FacebookXWhatsApp

STOCKHOLM. Rhett Rakhshani anslöt sent till Djurgården förra säsongen, men var ändå en av lagets bästa poänggörare.

Han gör sin tionde säsong i SHL och ser hur ligan har förändrats.

– Jag tycker att det har blivit snabbare. ”Kidsen” åker fortare. Systemen vi möter bygger på hårdare forechecking, säger han till HockeyNews.se.


Djurgården värvade in Rhett Rakhshani den 15 november förra säsongen. På sina 35 SHL-matcher gjorde han 28 poäng (11 mål, 17 assist) och blev tvåa i den interna poängligan efter backen Bobby Nardella.


Nu är den 33-årige amerikanen med från start och har skrivit ett tvåårskontrakt.


– Det känns bra för mig personligen och det är skönt att vara en del av laget tidigt. Det är annorlunda att komma in sent, och det är svårt att smälta in och bli bekväm med tränarstaben, kedjekamrater, powerplayuppställningar, säger Rakhshani.


Som många gånger förut ser han saker ur olika synvinklar och det kan även vara en fördel med att komma in i ett lag när serien har varit igång ett tag.


– Det kan finnas en viss befrielse också för du funderar inte så mycket utan bara går ut och spelar. Du vet inte så mycket. Det är ändå att föredra att vara här i tid. Självklart i bättre matchform och på en högre nivå. Det känns som jag har haft en bra försäsong och känner mig stark.


Rhett Rakhshani menar att Djurgården gör framsteg och segern mot Linköping kan ses som ett bevis på det. Foto: Mattias Ek/HockeyNews.se.

Djurgården har som många har noterat genomgått en stor förändring med ny tränarstab och med tio nya spelare.


Lägg till några skador på bärande spelare och sent inkomna nyförvärv så har förberedelserna under nye coachen Barry Smith blivit lidande.


Det blev en klar 5–2-förlust i premiären mot Skellefteå. Men enligt Rakhshani pratade man igenom vad som snabbt behövde förbättras till mötet med Linköping.


Som att behålla tålamodet och spela med lugn i egen zon. Inte åka planlöst och bjuda på målchanser. Se till så att forwards hjälper till mer i försvarsspelet.


– Det är tidigt på säsongen och vi har en lång lista med saker som vi vill vara bättre på, men det var några av de större, säger Rakhshani.


LÄS MERDjurgårdens nya kapten om SHL-starten: "Vi ligger nog lite efter"


Djurgården skaffade sig en bättre start mot Linköping genom en större effektivitet med pucken. Allt det där klaffade mot LHC och det blev en 3–1-seger på bortais.


– Som lag har vi gjort framsteg och det är den stora saken jag har noterat. Vi är på väg att bli bättre. Vi börjar förstå Barrys system bättre och utför det spelet bättre. Vi använder varandra lite bättre och blir kvickare. Det finns framsteg och det är vad vi siktar på.


Rhett Rakhshani gjorde 3–1-målet mot Linköping och är i sin SHL-karriär uppe i 102 mål och totalt 257 poäng på 380 matcher.


Men så har han spelat i nio säsonger för HV71, Växjö, Linköping, Malmö, Frölunda och nu Djurgården.


Under hans tid i Sverige har spelet i SHL gradvis bytt skepnad.


– Jag tycker att det har blivit snabbare. ”Kidsen” åker fortare. Systemen vi möter bygger på hårdare forechecking. När jag först kom hit var det lite mer passivt. Det är en stor skillnad, säger Rhett Rakhshani.


Men är det roligare?


– Det är svårare, betonar Rakhshani.


– Kanske mer roligt när du gör mål för det är svårare att göra mål. Du behöver vara skarp och snabb och fortfarande smart. Varje gång det blir mer defensivt skulle jag säga att det inte blir roligare för en offensiv kille, och det är en ganska defensivt inriktad liga jämfört med hur det brukade vara, tycker jag.


HV71 var Rhett Rakhshanis första klubb i Sverige. Bilden är från 29 september 2012. Foto: Bildbyrån.


Rhett Rakhshani vill inte låta kritisk.


– Det utmanar dig och pushar dig som powerplayspelare och för kedjorna att skapa chanser.


Allt nytt innehåll på Hockeynews PLUS för bara 69 kr! Skaffa Hockeynews PLUS

JUST NU: TV4 Play+ på köpet! (värde 118 kr)