HockeyNews
PLUS

Från dukat bord i Skellefteå – till tunga avbräck och ovisshet

(20501) Robert Ohlsson/Skellefteå
Ola Westerberg/Bildbyrån

Publicerad: 4 september 2021

FacebookXWhatsApp

Robert Ohlsson lämnade Djurgården för att ta ett stjärnfyllt Skellefteå mot klubbens fjärde SM-guld.

Men sedan drog toppspelarna till både NHL och KHL.


Från 2009 och framåt har Skellefteå AIK som sämst blivit sexa i SHL. Mellan 2011 och 2016 var klubben i sex raka SM-finaler och vann två SM-guld.

I våras slutade Skellefteå fyra i grundserien och hade fått hem både Melker Karlsson och Pär Lindholm från NHL.


Det räckte till semifinal där Rögle blev för svårt. Ungefär i det läget blev det klart att Djurgårdens huvudcoach Robert Ohlsson efter fem år i Stockholmsklubben skulle lämna Djurgården för att ta över Skellefteå som hade skaffat sig ett guldläge inför den här säsongen med en väldigt stark spelartrupp.


Men sedan Ohlsson blev klar för Skellefteå försvann den ena toppspelaren efter den andra till NHL eller KHL.


Målvakten Arvid Söderblom skrev på för Chicago. Pär Lindholm fick ett tungt KHL-kontrakt av Ak Bars Kazan precis före deadline i mitten av maj.


Poängmaskinen Jonatan Berggren har flyttat till Detroit. Och efter VM i Lettland blev det klart att både Jesper Frödén (Boston) och Andreas Wingerli (Colorado) tar chansen i NHL.


Skellefteås Jesper Frödén (t v) och Andreas Wingerli (t h) bestämde sig för att testa NHL efter VM i Lettland. Foto: Bildbyrån.


Och där stod Robert Ohlsson och general managern Erik Forssell med en kraftigt försvagad spelartrupp inför kommande säsong.


– Haha, ja precis. Det är klart, det var tufft att se. Kul för dem! Några var ju med i VM och gjorde det ganska bra. Och bra betyg för föreningen, men tufft för en annan som kom upp och hade sina ambitioner och såg en grym trupp som kanske försvann, säger Robert Ohlsson till HockeyNews.se.


Det måste ha varit kämpigt för hela Skellefteå AIK?


– Ja, det blir en process. Jag ska ny in, Pierre (Johnsson, assisterande tränaren) ska in och ganska sent in med nya spelare. Det blir lite nytt, det blir det. En process helt enkelt, säger Ohlsson.


Skellefteå har täppt igen luckorna genom att värva två tyska VM-spelare i Stefan Loibl och Tom Kühnhackl. Dessutom har Strauss Mann, Adam Mascherin och senast Jayce Hawryluk anslutit.


LÄS MERSkellefteå spetsar offensiven med kanadensare: "Supertaggad"


Så Robert Ohlsson får använda sig av engelska på isträningarna för att göra sig förstådd fullt ut.


– Det är faktiskt ganska mycket engelska i prat på träningarna. Det blir lite svengelska, det blir både och.


Robert Ohlsson testas i sitt nya jobb via knepiga matcher i Champions Hockey League både borta och hemma. Miljön är ny för både honom och många av spelarna.


– Jag tycker att vi har påbörjat en ny resa och att få in dem. Det är klart att, det var ett lag som var en matchvinst ifrån att gå till final förra säsongen. Det hade varit jätteintressant att hoppa på det. Men nu blir det intressant att bygga något nytt.


LÄS MERMöller osäker inför SHL-premiären: "Kaptenen vill man ha med sig"


Resultaten har varierat och i CHL har det blivit dubbla förluster mot Lugano, men en stark vinst borta mot Eisbären Berlin.


– Jag tycker att vi har tränat bättre än vad vi har spelat. Jag tycker att vi ser jättebra ut många gånger på träning, men jag tycker inte att vi överför det till matcherna utan våra matcher har varit väldigt hafsiga. Där har jag inte alls varit så nöjd. Där känner vi, både coacherna och killarna, att vi vill göra det bättre på match och ta det vi gör på träning till match, säger Ohlsson.


Han tillägger:


– Jag tycker ändå att det är bra passion och bra ”grit” i gruppen och jäklar anamma och kvalitet. Men det behöver överföras till match.


Och utvecklar:


– Det kan också vara så att man måste ha respekt för processen. Det är mycket nytt för grabbarna också. Det tar lite tid och det är det man glömmer bort ibland, haha. Det tar lite tid.


Allt nytt innehåll på Hockeynews PLUS för bara 69 kr! Skaffa Hockeynews PLUS

JUST NU: TV4 Play+ på köpet! (värde 118 kr)