HockeyNews
PLUS

Leksand förbättrat efter succén ifjol: "Vi är lite snabbare"

(20423) Björn Hellkvist/Leksand/CHL
CHL/Bildbyrån

Publicerad: 25 augusti 2021

FacebookXWhatsApp

Leksand blev trea i SHL och har tagit sig till Champions Hockey League för första gången.

Huvudtränaren Björn Hellkvist gillar redan sin nya spelartrupp. Och ser förbättringar trots tunga tapp till KHL:

– Det är väldigt tidigt, men vi har ett lite yngre lag och är lite snabbare skulle jag säga.

Med de slovakiska stjärnorna och poängspelarna Peter Cehlarik och Marek Hrivik i spetsen gjorde Leksand en så stark säsong i SHL att dalalaget slutade trea.


Målvakten Janne Juvonen storspelade I match efter match. Och nu är Leksands IF för första gången kvalificerat för CHL.


– Våra fans är väldigt upprymda och hoppas att vi ska göra bra ifrån oss och vi är det också, för att vara ärlig. Vi går in i den här turneringen med målet att vinna varje match, säger Björn Hellkvist inför debutmatchen hemma mot Slovan Bratislava på fredag.


Och på söndag kommer tjeckiska Trinec på besök till Tegera arena.


– Personligen så älskar jag att få spela europeiska matcher under försäsongen för du får möta annat motstånd. För mig som coach är det bra och det blir det för spelarna också, säger Hellkvist.


– Det är en svår grupp med stora klubbar som har varit i den här ligan ett par år. Förhoppningsvis kan vi lära oss saker och att vi tar så många poäng som behövs för att gå till slutspel.


Leksand har värvat in Kasimir Kaskisuo som ersättare för Janne Juvonen och offensivt ska Justin Kloos, Mikael Ruohomaa och Max Veronneau hjälpa Carter Ashton och Carter Camper att producera mål och poäng.


– Det är väldigt tidigt, men vi har ett lite yngre lag och är lite snabbare skulle jag säga. I fråga om skicklighet är det ungefär detsamma. Jag tycker att vi har kommit längre i år jämfört med förra säsongen vid den här tiden beroende på att jag fortfarande är kvar och många spelare är kvar och vi har lagt till några yngre spelare så vi är mer än redo att köra, förklarar Björn Hellkvist.


Patrik Zackrisson är fortsatt lagkapten i Leksand, som nu ser fram emot spel i Champions Hockey League för första gången. Foto: Bildbyrån.


Han förväntar sig att Slovan Bratislava spelar lite snålare än exempelvis Djurgården, Frölunda och Färjestad, som leksingarna har mött på försäsongen.


– Man tittar på video och försöker hitta mönster. De spelar lite annorlunda och kanske lite mer tillbakadraget än andra som vi har mött på försäsongen. Min misstanke är att vi i Leksand på fredag kommer att ha pucken ganska mycket och att vi får jobba hårt för att ta oss in framför mål.


Leksand har förlorat mot Djurgården (5–6 efter straffar) och mot Frölunda (2-3, straffar), men har också besegrat Färjestad (5–3).


– I stunder har vi spelat en bra ishockey där vi visar att vi kontrollerar pucken på ett bra sätt. Sedan varierar det och det är ömsom vin ömsom vatten på försäsongen och det är som det ska vara. Vi har tappat två ledningar, två tvåmålsledningar både mot Djurgården och Frölunda och det är klart att det känns lite onödigt. Men samtidigt har det varit nyttiga erfarenheter för unga spelare som har fått stort förtroende att stänga matchen. Jag tror att både vi som lag och spelarna individuellt har lärt sig mycket på det.


LÄS MERSjukdomarna är förbi i Leksand: "En efter en har alla kommit tillbaka"


Att Leksand får möta Slovan Bratislava var inte meningen. Men CHL:s ledning stoppade Junost Minsk eftersom det var problem med bland annat visum och resor till Belarus.


Leksand hade inte tänkt åka till Belarus av helt andra orsaker.


– Det var viktigt för jag antar om de hade spelat så hade vi tilldömts en förlust för vår anledning handlade inte om logistiska anledningar utan det var en helt politisk fråga, säger Hellkvist.


– Leksands IF gjorde bedömningen att vi inte vill åka till Belarus på grund av det politiska läget.


Hur ser du på era chanser i CHL?


– Vi har lika stor chans som alla andra lag som ställer upp i turneringen. Jag tycker att vi visade förra säsongen att vi har en bra geist och vi spelar för att vinna varje gång. Vi hade en fantastisk förmåga förra säsongen att aldrig lägga oss ned och dö utan vi hämtade upp underlägen och vände till vår fördel i många matcher. Jag hoppas att jag tar med mig det laget in i Champions Hockey League, att vi aldrig aldrig slutar att spela. Det var en av de stora nycklarna till att vi är med i Champions Hockey League nu, säger Hellkvist.


LÄS MER21-åringen har vunnit Hellkvists förtroende: "Han är majestätisk på isen"


– Jag tycker att vi är mer redo och det ska bli kul med tävlingsmatcher.


Leksands nordamerikanska spelare är visserligen fullvaccinerade, men på grund av andra regler i Europa behöver de genomgå coronatester vid bortamatcherna i Champions Hockey League.


Coronaläget ställer fortfarande till med bekymmer även för hockey-Europa.


– Vi vet fortfarande inte riktigt hur det blir. Ena dagen är Sverige rödflaggat och andra dagen är man grön. Det kommer säkert att vara trixigt med resor i Europa, men det är det värt för vi får en bra utbildning och härliga utmaningar även under en pandemi. Sedan är det klart att vi vill spela inför publik. Det vill vi absolut. Förhoppningsvis får vi möjlighet att spela för lite mer publik, kanske ute i Europa i vissa länder. Här hemma har vi fortfarande en viss spärr som ligger. Det hoppas man väl klart som hockeymänniskor att det ska kunna lätta framöver, säger Björn Hellkvist.


Allt nytt innehåll på Hockeynews PLUS för bara 69 kr! Skaffa Hockeynews PLUS

JUST NU: VM-feber! Få Hockeynews för bara 9kr/mån!