HockeyNews
PLUS

NHL-övergångarna ger svensk hockey 68 miljoner kronor: "Bra NHL-avtal"

(14823) Agenter och NHL-scouter stoppas/Hemlin
Bildbyrån

Publicerad: 17 augusti 2021

25 svenska spelare har skrivit kontrakt med en NHL-klubb den här säsongen. Det ger de svenska klubbarna minst 68 miljoner kronor i ersättning.

Samtidigt har SHL-klubbarna värvat lika många spelare från Hockeyallsvenskan.


Tre av sex svenska talanger som draftades i NHL:s förstarunda i slutet av juli har skrivit på kontrakt med sin NHL-klubb.


HV71:s Oskar Olausson har flyttat vidare till Colorado. Luleåforwarden Fabian Lysell är klar för Boston. Och den senaste helgen skrev Djurgårdsforwarden William Eklund på för San Jose.


Totalt har 25 svenska spelare skrivit NHL-kontrakt den här säsongen.


– Det är en ökning med tio spelare från 2020. 2019 var siffran 26, säger SHL:s sportchef och vice vd Johan Hemlin till HockeyNews.se.


Hur ser du på antalet spelare som skrivit kontrakt med en NHL-klubb?


– 25 övergångar ter sig ju ganska normalt sett över en sexårsperiod. Det är en ganska genomsnittlig siffra.


LÄS MERForwardstalangen skriver på NHL-kontrakt – osäkert om han stannar i SHL


Under den sexårsperioden har antalet övergångar varierat mellan 15 och 31 spelare.


Fabian Lysell draftades i förstarundan av Boston och har under augusti skrivit på ett rookiekontrakt med NHL-klubben. Foto: Bildbyrån.


SHL-klubbarna har fyllt på sina trupper bland annat från Hockeyallsvenskan. Det har varit omkring 25 övergångar till SHL från Hockeyallsvenskan. Det var 17 övergångar för ett år sedan och 28 säsongen dessförinnan.


Av de 25 övergångarna skrev 22 spelare på för en SHL-klubb före den 31 maj och tre spelare har skrivit på efter den 1 juni, vilket innebär att 88 procent av övergångarna blev klara relativt tidigt.


– Det är färre än två spelare per lag i snitt, konstaterar Hemlin efter det att SHL har fått en del kritik från allsvenskt håll för sena värvningar.


NHL-klubbarna betalar 260 000 dollar, motsvarande 2,3 miljoner kronor, per spelare för de tio första övergångarna.


Därefter stiger ersättningen till 350 000 dollar, cirka tre miljoner kronor. Så totalt har de 25 spelarövergångarna till NHL genererat omkring 68 miljoner kronor.


Är den ersättningen tillräcklig?


– Vi har ju ett avtal. Huvudvärken för klubbarna är att hitta ersättare. Svensk hockey har haft ett bra NHL-avtal i många år. Så det är brist på bra ishockeyspelare, det är det som är huvudvärken för klubbarna, menar SHL:s sportchef Johan Hemlin.


LÄS MERInom kort åker två av Frölundas stortalanger till camper i Nordamerika


Han tycker att antalet spelare som flyttar från Sverige till NHL och från Hockeyallsvenskan till SHL är vad man hade förväntat sig.


– Både inkommande spelare från Hockeyallsvenskan och utgående till NHL så ligger det inom något slags genomsnitt. Det är ingen siffra som sticker ut, säger Johan Hemlin.


Allt nytt innehåll på Hockeynews PLUS för bara 69 kr! Skaffa Hockeynews PLUS