HockeyNews
PLUS

Succélagets sportchef om nye tränaren, stjärnans uppbrott och lagbygget

(20096) Emil Georgsson-Västervik
Bildbyrån (montage)

Publicerad: 28 juni 2021

FacebookXWhatsApp

Succé på isen ledde till att Västerviks sportchef Emil Georgsson fick se fynden lämna för större klubbar.
För HockeyNews.se berättar han om lagbygget, valet av ny tränare, uppbrottet med toppspelaren och dialogen med omtyckta tvillingarna – bland annat.
– Vi spelade lite längre och får lite kortare tid att bygga en trupp och när man gör det bra så blir vi lite uppkäkade av andra klubbar, det blir ju så när det går bra, säger han.

Västervik överträffade allas förväntningar under förra säsongen och slutade först femma i grundserien innan man pressade Timrå till sex matcher i semifinalen av det allsvenska slutspelet.

Insatserna på isen ledde till att det lag Emil Georgsson byggt ihop plockades isär av konkurrenter och han har fått se förstecentern Gerry Fitzgerald skriva på för Björklöven, Viktor Liljegren skriva på för Timrå, Oscar Pettersson vända hem till Modo och Ludvig Jardeskog krita på för Västerås.

Och så drog succémålvakten Daniel Marmenlind till SHL och Malmö – bland annat.

När HockeyNews.se pratar med sportchefen har han offentliggjort en målvakt, fem backar och tre forwards.

– Det känns väl helt okej, det är några platser kvar och vi ligger lite efter. Det är lite nackdelen med att det gått bra, om man får säga så. Vi spelade lite längre och får lite kortare tid att bygga en trupp och när man gör det bra så blir vi lite uppkäkade av andra klubbar, det blir ju så när det går bra. Då kommer klubbar med lite större plånböcker och kan erbjuda andra kontrakt än vad vi kan göra, säger han.

Daniel Marmenlind är en av flera som lämnat Västervik. Foto: Bildbyrån

En av de som var tänkt att vara en stor del i nästa säsongs lagbygge var Ryan Gropp.

Forwarden anslöt i januari och gjorde så bra ifrån sig att man i mars förlängde kontraktet redan i mars, men i onsdags meddelade klubben att man valt att avsluta samarbetet med den tilltänkte toppspelaren.

Gropp presenterades i samma veva av Stjernen i den norska ligan.

– Det är lite saker som inte fungerat som vi tycker borde ha fungerat. Han är en duktig spelare inget snack om det, men vi var kanske lite för heta på gröten. Vi märkte att arbetsinsatsen utan puck inte alltid var det vi önskade, och det är viktigt hos oss då vi är ett lag som jobbar hårt. Alla måste köpa den delen om vi ska kunna vinna och vara framgångsrika. Vi måste jobba hårt och den biten var väl sisådär, sedan var det lite smågrejer som inte fungerade, säger Georgsson.

Förra säsongen leddes Västerviks backsida av Michael Kapla som av många ansågs vara kanske ligans främsta back.

Kapla knöts sedan upp av SHL-laget Skellefteå, men Georgsson hoppas ha hittat en back som ska kunna fylla kanske hela tomrummet.

Det i form av den NHL-draftade Michael Brodzinski som presenterades under torsdagen. En välscoutad värvning.

– Det är en spelare som jag har haft koll på. Vi har hållit på med utlänningar ett par säsonger, så jag har varit på han ett par säsonger men han har inte haft intresse av att åka över till Europa. Många vill inte släppa drömmen om NHL, men det är en back som jag försökte få hit redan till 19-20. Det är en puckskicklig back som jag tror kommer kunna hjälpa oss i powerplay, säger han.

Emil Georgsson (t.v.) fick se Mattias Karlin lämna för Modo. Foto: Bildbyrån

Två andra framstående spelare under förra säsongen var tvillingarna Jones, Connor och Kellen.

Ingen av dem har i nuläget förlängt sina kontrakt, men det är inte omöjligt att det blir en återkomst till nästa säsong.

– Den (dialogen) är ändå ganska positiv, men det vi vet där är att de inte kommer kunna vara här till seriestart. Kellen kommer bli pappa i slutet av september och Connor var här på artistkontrakt så han måste vara ute ur landet en viss tid innan han kan komma tillbaka. Men det är positiva tongångar i alla fall. Om man ska kalla någon typ för Västerviksspelare så är de ultimata sådana, som jobbar hårt och gör lite framåt, säger Georgsson.

Samtidigt som slutspelet pågick tog det rejäl fart på ryktena om att Västerviks tränare Mattias Karlin var namnet som Modo ville ha som huvudtränare nästa säsong.

Så blev det också till slut vilket tvingade ut Georgsson på tränarjakt.

En jakt som slutade med att den tidigare Almtunatränaren Martin Gudmundsson plockades in efter en säsong i Hockeyettan med Wings.

– Han har den profil som jag sökte, vi ville ha in någon som har jobbat med liknande förutsättningar och Almtuna-Västervik är någotsånär lika. Det är lite annorlunda att vara tränare för Västervik jämfört med andra klubbar sett till förutsättningar, vill jag tro, säger Georgsson och fortsätter:

– Martin är hungrig och vill själv uppåt så jag tror att det kommer passa oss bra. Vi hade långa samtal om hur han såg på hockeyn innan han sajnade och jag tycker det känns bra. Jag tror inte att det är så annorlunda jämfört med hur vi tänkt innan.

LÄS MER: Nya detaljer i avtalet mellan SHL och Hockeyallsvenskan: ”Stämmer”

Under förra säsongen var Georgsson både sportchef och assisterande tränare.

Det har han inte tänkt vara till vintern.

– Det var en lösning vi hade under förra säsongen på grund av coronan med hänsyn till ekonomin. Vi fick försöka kapa någonstans och det funkade sådär kan jag tycka, men vi tog oss igenom det. Det är ingen optimal arbetssituation när man sitter på dubbla stolar. I maj ringer man och lovar guld och gröna skogar men mitt under säsong så bänkar man samma spelare…, säger han och fortsätter:

– Så tanken är att vi ska in med en assisterande och det är en rekrytering vi håller på med, som jag och Martin håller på med tillsammans för det är viktigt att de två går ihop

Plivit Arena, Västerviks nuvarande hemmaplan. Foto: Bildbyrån

Under 2022 kommer dessutom en ny arena att börja byggas i Västervik.

Ett välkommet besked, på flera sätt.

– Hur man än vrider och vänder på det så är det klart att spelare kollar på vad vi har för faciliteter runtomkring, även om det kanske inte alltid är avgörande så tror jag definitivt att det spelar roll. Sedan rent ekonomiskt för hela föreningen, att kunna ta in fler folk, sälja mer kring matcher, för sponsring och ta hand om partners på ett annat sätt är något vi velat och jobbat för länge. Det finns många hål att stoppa i, säger Georgsson.

Samtidigt hoppas klubben kunna utveckla juniorsidan i Västervik, för att kunna fylla på A-laget underifrån.

– Juniorlagen börjar ta lite steg, men vi ligger lite för långt ifrån för att kunna vara med och matcha in dem på allsvensk nivå. Men det är något som vi jobbar med från klubben, att stärka upp juniorsidan och göra lite satsning för att få upp dem till J18- och J20-regional för att kunna plocka upp egna så småningom, men nu är de i division ett och det är för stort steg, säger Georgsson.

Allt nytt innehåll på Hockeynews PLUS för bara 69 kr! Skaffa Hockeynews PLUS

JUST NU: VM-feber! Få Hockeynews för bara 9kr/mån!