HockeyNews
PLUS

Efter tappen till SHL – Hedberg vill att hockeyn tar efter fotbollen: ”Helt fel”

(19823) Johan Hedberg
Bildbyrån

Publicerad: 1 juni 2021

FacebookXWhatsApp

Mora har tappat två av sina nyckelspelare till SHL utan att ha fått någon större ersättning.
Det får tränaren Johan Hedberg att se rött – och i stället vill han se ett system likt i fotbollen.
– Det (avtalet) gör det i stort sett omöjligt för en allsvensk klubb att bygga något på sikt, säger han till HockeyNews.se.

UNIBET – ligans huvudpartner


Först Ludvig Larsson – och i går även Oskar Stål-Lyrenäs. 


Mora har nu tappat två av sina nyckelspelare till SHL kommande säsong utan att få någon skälig ersättning, menar tränaren Johan Hedberg. 


– Jag tycker att det är helt fel. Det avtalet måste ändras, så att SHL-klubbar inte kan plocka spelare på kontrakt från HockeyAllsvenskan utan en skälig ersättning hur som helst. Jag såg att Erik Ryman (sportchef för HockeyAllsvenskan) var ute och sa att ”Han vet inte vad han ger sig in på”. Det är klart jag vet det. Sen kan jag tycka det är fel ändå.


LÄS MER:
 

Efter succésäsongen – forwarden om framtiden: ”Det är lite mer att tänka på nu”


I stället vill Johan Hedberg se en lösning likt i fotbollen, där klubbarna förhandlar om spelare fritt sinsemellan. 


Exempelvis: Vill en klubb i högsta serien värva en spelare från serien under ska klubben få komma med ett bud till spelarens nuvarande klubb, såvida spelaren sitter på kontrakt. 


– Jag tycker det är självklart att, vill en SHL-klubb plocka en spelare med kontrakt från ett allsvenskt lag så borde det ske via en fri förhandling. Jag förstår inte hur de tänkte när de skrev det där avtalet. 


Idag får klubbarna mellan 250- och 350 000 kronor i utbildningsbidrag från SHL-klubbarna beroende på spelarnas ålder (se i faktarutan nedan).


I fallet med Oskar Stål-Lyrenäs kommer Mora att få 300 000 kronor från Rögle. 


– Ska Rögle plocka våra bästa spelare så är det en förhandling som ska ske. Det kommer att kosta oss runt 1.5 miljon kronor för att få samma kaliber på ersättaren till Oskar Stål-Lyrenäs. Vi vill inte stoppa någon från att flytta upp i hierarkin, men vi måste också få en chans att få ut ett värde av spelaren. 


Oskar Stål-Lyrenäs gjorde 25 mål för Mora den gångna säsongen. Foto: Bildbyrån

LÄS MER: Västerås på jakt efter kanadensisk back: ”Min agent har varit i kontakt med dem”


Han fortsätter:


– Som det är nu kan SHL-klubbarna plocka i stort sett alla de bästa spelarna från allsvenskan utan att det kostar de speciellt stora pengar. När man ser vilka som tar plats, så är det kanon, men de som inte tar plats lånar de ut till allsvenskan i stället, och så är vi tillbaka på ruta ett. Det gör det i stort sett omöjligt för en allsvensk klubb att bygga något på sikt. 


– Du har i stort sett ett år på dig att gå upp, och gör du inte det så försvinner många av dina spelare till SHL och du får i stort sett ingen ersättning för det. Om det är så att någon verkligen, verkligen vill ha din spelare, ja då får de förhandla om det. Det blir mer rättvist än att de bara kan plocka på sig spelare, säger han. 


Har ni inlett jakten på ersättare och kommer ni att lyckas ersätta dem?


– Vi har gott om tid ännu, så det är klart att vi kommer ersätta dem. Men samtidigt, ju längre in på sommaren vi kommer, desto svårare blir det att hitta svenska spelare. Vi har en ganska bred scouting och det har vi haft ganska länge, så vi har en ganska bra bild av marknaden och vad vi söker. Jag är inte orolig över att vi inte ska fylla de hålen, men jag hade gärna sett att de blev kvar. 


FAKTA/Så fördelar allsvenskan pengarna från SHL:


Ersättning för spelare som är fyllda 20 – 21 år: 350 000 SEK

Ersättning för spelare som är fyllda 22 – 24 år: 300 000 SEK

Ersättning för spelare som är fyllda 25 år och äldre: 250 000 SEK


SHL-klubbarna har ett tak mellan 10-15 miljoner mer än så behöver de inte betala ut oavsett hur många spelare de hämtar från HockeyAllsvenskan. 


Vad gäller utländska spelare blir utbetalningen en tredjedel av ovanstående belopp om spelare gjort en säsong i allsvenskan, två tredjedelar om spelare gjort minst två säsonger, samt full ersättning efter tre eller fler säsonger. 


SHL-klubbarna har möjlighet att plocka spelare från HockeyAllsvenskan till och med 19 juli. Skulle en SHL-klubb få för sig att värva en spelare från HockeyAllsvenskan efter det datumet utgår ytterligare x antal hundra tusen kronor i ersättning till den allsvenska klubben. 


Källa: Sportbladet.



Allt nytt innehåll på Hockeynews PLUS för bara 69 kr! Skaffa Hockeynews PLUS

JUST NU: TV4 Play+ på köpet! (värde 118 kr)