Pressat Tre Kronor efter ny förlust: "Det är kniven mot strupen"

Publicerad: 27 maj 2021

Förlust och noll poäng mot Tjeckien.
Nu är goda råd dyra för Tre Kronor med tre gruppspelsmatcher kvar.
– Det är kniven mot strupen och vi har inget annat val än att ge allt vi kan, säger Andreas Wingerli.

Det såg bra ut för Tre Kronor efter två perioder. Ledningen var 2–0 och man såg ut att gå mot en andra raka seger efter två inledande förluster.

Då rasade det ihop fullständigt i den tredje perioden.

Ett par tidiga numerära underlägen gjorde att Tjeckien kunde både reducera och kvittera, innan de gjorde ytterligare två mål för att vända till totalt 4–2.

Efter förlusten låg mycket fokus på utvisningarna som fällde det svenska landslaget.

– Utvisningar kommer komma, det är klart att det är surt när det händer, jag tror ingen går ut och försöker ta en utvisning. Men det är klart att det är segt, vi blir straffade hårt också så det är klart att det är bra att hålla sig ifrån utvisningsbåset. Sådant kommer hända och det är segt att de gör mål på sina chanser, så det känns förjävligt just nu, men det är sådant som händer, säger Pär Lindholm på presskonferensen efteråt.

Oscar Lindberg var den som syndade mest och drog på sig en två plus tvåa i slutet av andra perioden som resulterade i 1–2-reduceringen från Jakub Vrana.

Lindberg fick även med sig en tjeckisk spelare till botbänken, men som bara fick två minuters utvisning.

Och flera gånger om var det grinigt efter avblåsningar.

Men Tre Kronor-spelarna känner inte igen sig i att tjeckerna ska ha försökt provocera sig tillbaka in i matchen.

– Lite gruff är det i alla matcher. Jag tycker vi står upp för varandra bra, det är klart att det ska vara lite känslor. Det var en viktig match idag, och det var väl inget mer med det. Det är hockey där ute, säger Lindholm.

Att inleda tredje perioden i boxplay var inte ett scenario Tre Kronor önskat sig, men man kände sig ändå starka i spelformen.

– Vi hade haft bra boxplay innan och hade dödat några BP de haft, så vi skulle fortsätta på det vi byggt upp i första och andra. Jag tycker vi gör det helt okej men de får till ett fint skott där som satt riktigt fint och vände momentum snabbt, säger Andreas Wingerli.

Förlusten gör att Tre Kronor nu måste vinna resten av sina matcher för att ha chans på slutspel.

Efter fyra spelade matcher har Sverige två poäng upp till Tjeckien på den sista slutspelsplatsen, med nio poäng kvar att spela om.

För Tre Kronors del väntar Storbritannien under fredagen innan hittills obesegrade Ryssland och Slovakien avslutar gruppspelet.

Och pressen känner de svenska spelarna av.

– Väldigt pressade. Vi måste vinna ala matcher nu för att ha en rimlig chans att ta oss vidare, så vi måste ut och göra exakt allt i vår makt för att ta full pott och bygga vidare på det. Sedan får vi summera efter det och se vad som händer, säger Lindholm.

– Det är kart det kommer göra det svårare poängmässigt, det vet alla om. Och vi är mer pressade nu. Det är kniven mot strupen och vi har inget annat val än att ge allt vi kan, säger Wingerli.