HockeyNews
PLUS

Garpenlöv om förlusten, toppkedjan, målvaktsvalet och taktiken

(19682) Tre Kronor-Danmark/Garpenlöv
Simon Hastegård/Bildbyrån

Publicerad: 22 maj 2021

FacebookXWhatsApp

En historisk första VM-förlust mot Danmark blev Johan Garpenlövs start som förbundskapten i Tre Kronor i en VM-turnering.

Han förväntar sig mer av sina spelare än så här. För taktiskt menar han att Tre Kronor var förberett.

– Det var egentligen utförandet idag som inte var där. Det är det som måste bli bättre imorgon, säger Garpenlöv efter 3–4-förlusten i Riga.


Det blev förlust mot Danmark i en landskamp i Malmö inför VM. Det var första gången som Tre Kronor över huvud taget tappade en poäng mot danskarna i en landskamp.


Men det räckte inte som varning inför VM-premiären i Lettland. Tre Kronor började svagt och passivt, men fick ändå en 1–0-ledning av Carl Klingberg att gå på. Och lagkaptenen Henrik Tömmernes sköt 2–1.


Ändå slutade det med en 4–3-förlust efter en reducering av Klingberg, som blev tvåmålsskytt.


– Det är en besvikelse. Vi kom till matchen för att vinna men vår insats var inte så bra som vi skulle. Det som är bra är att vi har sex matcher kvar att bli bättre och ha bättre matcher. Men en väldig besvikelse, säger förbundskapten Johan Garpenlöv.


Han medger:


– Vi var lite passiva. Vi förlorade närkamper en mot en. Vi har många i det här laget som inte har spelat VM förut och de var lite spända tycker jag så vi kom inte igång som vi ville. Det danska laget spelade bra, jobbade hårt och fick sina mål i rätt ögonblick. De hade tre powerplay där de var bra och vi var inte så bra som vi ville som sagt.


Tre Kronor har 19 debutanter i truppen. Men även fem spelare från NHL, vilket inte Danmark kunde skryta med.


Johan Garpenlöv menar att spelarna inte var tillräckligt taggade.


– Som man alltid gör när man förlorar, det kommer ofta tillbaka till att man inte är i rätt prestationstillstånd när pucken släpps, det ser man på de här kampmomenten i matchen där danskarna var lite hetare än oss, säger han.


Förstakedjan med Anaheim-duon Rickard Rakell och Isac Lundeström och Buffalos Victor Olofsson blev poänglös och hade svårt att skapa något hett.


– Jag önskar ju bättre spel naturligtvis. Sedan igen får vi inte glömma bort att de kommer från NHL. Stor rink, det brukar ta ett tag innan man hittar rätt. De har egentligen tränat de här fyra dagarna, det är det de har gjort på stor rink. Jag tror och hoppas verkligen att det kommer att bli bättre under turneringens gång. Det finns mer att hämta där, säger Garpenlöv.


San Jose-forwarden Marcus Sörensen var en av Tre Kronors många VM-debutanter i premiärförlusten mot Danmark. Foto: Bildbyrån.


Slutspelets MVP, Växjöcentern Pontus Holmberg, fick chansen att leda andrakedjan med NHL-duon Adrian Kempe och Marcus Sörensen. I den första perioden fick Holmberg spela i dubbla boxplay, men när Tre Kronor skulle jaga kvittering i tredje perioden blev han ersatt av Skellefteåcentern Andreas Wingerli som inledde som extraforward.


– Vi ville ha lite mer fart och intensitet i den kedjan och jag vet vad ”Winge” har gjort för oss de här veckorna han har varit med oss och det står han ju för. Jag tyckte det blev mer fart och intensitet i den kedjan. Han lägger ner ett stort jobb i varje byte. Det var en bra injektion i den kedjan, menar Garpenlöv.


LÄS MERHistorisk förlust för Sverige: "Suger stenhårt"


– Nu förlorade vi matchen, men jag tycker att det blev ett steg upp där i alla fall i den kedjan.


Tre Kronor-ledningen valde inför VM bort 19 tillgängliga NHL-svenskar, däribland Ottawas formstarke back Erik Brännström.


På frågan varför svarar Garpenlöv:


– Menar du backen Brännström, i Ottawa?


– För att vi känner att vi har en backsida här där vi har tillräckligt bra offensiva backar som ska ha den rollen.


LÄS MEREk: En onödig Tre Kronor-smäll som hade kunnat gå att undvika


Tre Kronor fick inte ett enda powerplay på hela matchen. Danmark täppte till i mittzonen och gjorde tre av sina mål i powerplay och Jokeritforwarden, den tidigare AIK:spelaren Nicklas Jensen gjorde ett hattrick.


– Jag tycker inte att de gjorde någonting som vi inte visste att de skulle göra. Vi gjorde inte det vi behövde göra för att komma runt deras spel. Vi visste att de skulle vara tajta på egen blå. Vi fick inte ner puckarna där. Vi visste att de skulle vara aggressiva i närkampsspelet. Vi vann inte tillräckligt många närkamper och ägde det spelet. Vi visste att de hade en kedja som var farlig, med (Nicklas) Jensen som producerade i den här matchen. Det var egentligen utförandet idag som inte var där. Det är det som måste bli bättre imorgon.


Växjömålvakten Viktor Fasth fick chansen att starta VM. Senast han spelade match var den 22 april, då han blev ljumskskadad. KHL-målvakten Adam Reideborn som stod de tre matcherna i genrepet i Carlson Hockey Games fick sitta på bänken.


Fasth är fullt frisk och började bra, men fick det tuffare i mittenperioden då de svenska backarna tappade markering gång på gång. Om målvaktsvalet säger Garpenlöv:


– Jag, (Stefan) Ladhe (målvaktstränaren) och målvakterna hade den diskussionen. Vi ville att båda skulle få var sin match att starta turneringen med och så skulle vi ta det därifrån. Då föll valet på Viktor att spela första matchen. Det är väl det jag kan säga.


Adam Reideborn kommer att vakta målet mot Belarus på söndagen. Sedan är det en öppen fråga inför fortsättningen av VM.



Allt nytt innehåll på Hockeynews PLUS för bara 69 kr! Skaffa Hockeynews PLUS

JUST NU: TV4 Play+ på köpet! (värde 118 kr)