HockeyNews
PLUS

Historisk förlust för Sverige: "Suger stenhårt"

(19681) Tre Kronor
Bildbyrån

Publicerad: 22 maj 2021

FacebookXWhatsApp

Tre Kronor fick en tuff start på VM i Riga.

Lagkaptenen Henrik Tömmernes är en av 19 debutanter som föll för första gången mot Danmark i ishockey-VM.

– Vi var passiva i första perioden och kanske för att vi är många nya och jag är i den skaran också, säger Tömmernes.


Tre Kronor drog på sig två utvisningar i första perioden och blev stundtals hårt pressade av danskarna.

Viktor Fasth – som fick förtroendet att starta i kassen – hade en hel del att göra.

– Vi började riktigt dåligt. Vi fick inte ner puckarna djupt och kunde jobba där nere och vi gav upp utvisningar som dom gjorde mål på och fick momentum från start, säger Tre Kronors kapten Henrik Tömmernes.

– Självklart var inte det här vad vi hoppats på dom här dagarna utan vi har varit förväntansfulla inför första matchen. Vi hamnade på hälarna och lät Danmark komma in i matchen alldeles för enkelt, fortsätter han.

Adrian Kempe deppar efter premiären. Foto: Bildbyrån

Carl Klingberg gav Tre Kronor ledingen i andra perioden och Henrik Tömmernes ökade på till 2–1 efter danskarnas kvittering.

LÄS MER: Ek: "En onödig Tre Kronor-smäll som hade kunnat undvikas"

Men i slutminuterna av perioden tog Danmark över ledningen för första gången i matchen efter två snabba mål inom loppet av mindre än en minut.

– Vi får ingen fart i spelet. Vi drar på oss utvisningar och dom gör mål och vi räknar fel i spel fyra mot fyra som vi måste städa bort i kommande matcher, säger Tömmernes.

Nicklas Jensen fullbordade sitt hattrick i tredje perioden men närmare än Carl Klingbergs 4–3-reducering kom aldrig svenskarna.

Klingberg blev tvåmålsskytt och noterades även för ett assist.

– Vi vinner och förlorar som ett lag så det är inget man tänker på. Det här var en väldigt välbehövlig läxa för oss som lag. Den här förlusten suger stenhårt, säger Klingberg.

Klingberg blev tvåmålsskytt. Foto: Bildbyrån

Redan i morgon väntar Belarus i den andra gruppspelsmatchen och väckarklockan kom tidigt för den här upplagan av det svenska VM-laget.

– Vi behöver komma ihop som lag och få ner puckarna enklare än idag när vi satte oss i skiten när vi inte får ner puckarna och kan jobba där nere. Vi behöver få med oss nån utvisning också. Nu har vi inte ett powerplay och det är små saker som gör skillnad idag, säger Tömmernes.

Allt nytt innehåll på Hockeynews PLUS för bara 69 kr! Skaffa Hockeynews PLUS

JUST NU: TV4 Play+ på köpet! (värde 118 kr)