HockeyNews
PLUS

Satsningen lockade Gustafsson till Västerås: ”Någonting jag vill vara med på”

(19661) Johan Gustafsson med VIK-logga (Skugga)
Bildbyrån

Publicerad: 22 maj 2021

FacebookXWhatsApp

Han debuterade i HockeyAllsvenskan redan som 14-åring. 

15 år senare är Johan Gustafsson tillbaka i serien – för att hjälpa Västerås till SHL. 

– Det är ingen målvakt som kan göra det på egen hand, utan vi behöver snickra ihop ett bra spel som vi är bekväma med över tid, säger han till HockeyNews.se

HockeyAllsvenskan presenteras av:

UNIBET - ligans huvudpartner


Efter tio säsonger på andra platser runtom i världen är SM- och VM-guldvinnaren Johan Gustafsson tillbaka i Västerås. 


Tidigare i veckan presentades han av klubben och 29-åringen har skrivit på ett tvåårskontrakt med option på ytterligare ett år. 


– Det ska bli väldigt kul att få komma hem till Västerås igen och vara med på resan som klubben nu gör. Det ska bli väldigt intressant, säger han. 


LÄS MER: Drömvärvningen presenterad av VIK


Klubben har offentligt gått ut med att en satsning kommer ske och att visionen är att spela i SHL senast 2024. Det var något som tilltalade Köpingprodukten. 


– Jag tycker det är helt rätt väg att gå ur klubbens perspektiv. Så klart är det någonting jag vill vara med på, och det kommer ligga där i bakhuvudet när man går till hallen, att det är stenhårt jobb som gäller och att man har en målbild, säger han och fortsätter:


– Det är så klart mycket jobb som ska göras och det är väldigt långt fram att nå hela vägen till SHL, så det gäller att alla jobbar hårt och att vi har en bra daglig verksamhet som i slutändan bär frukt. 


Tycker du klubben hör hemma i SHL?


– Absolut, det tycker jag. Det finns en stor historik i föreningen och en stor stad som Västerås ska ha ett lag i högsta serien. Det förtjänar verkligen fansen. 


Hur känns det att få komma hem – och bo på hemmaplan?


– Det är klart att det känns bra att kidsen får vara nära familj och vänner. Det är någonting jag har saknat de här tio åren jag varit ute och snurrat i olika länder och städer. Att få den stabiliteten känns ju fantastiskt skönt så klart. 


”JG” i Västeråströjan för över tio år sedan. Foto: Bildbyrån

Johan Gustafsson har nyss avslutat säsongen med Rögle, en säsong som fick ett bittert slut efter att laget förlorat SM-finalen mot Växjö med 4–1 i matcher. 


Den 29-årige målvakten fick bara stå en enda match i slutspelet, den sista och avgörande finalen. Men trots det grämer han sig fortfarande över förlusten. 


– Det är någonting som gnager i en över att vi förlorade. Men samtidigt, 4–1 i matcher är svårt att snacka bort och Växjö var värdiga vinnare. Det visar hur tufft det är att nå hela vägen fram. Jag tycker verkligen att vi hade laget för att göra det i år, men tyvärr räckte vi inte hela vägen, säger han. 


LÄS MER: Västerås sportchef: ”Många som triggats av den satsningen föreningen gör”


Under grundserien blev det 20 matcher och en räddningsprocent på 90.2. Men större delen av säsongen fick han vakta båsdörren åt den givne ettan Christoffer Rifalk. 


– Jag visste att det skulle bli tuff konkurrens med (Christoffer) Rifalk, men jag tycker att vi gjorde det bra som målvaktspar. Tyvärr räckte det inte hela vägen fram i år, säger han. 


Hur tycker du att din säsong var?


– Jag tyckte det funkade väldigt bra. Jag hade stor hjälp av ”Volle” (Magnus Wennström, målvaktstränaren) sedan första dagen jag kom dit. Vi satte oss ner och la upp en plan på vad jag behövde jobba på, och jag tycker att jag fått den utveckling jag ville ha. Jag kände mig trygg när jag spelade. 


Vad har ni jobbat på i ditt spel?


– Det är smådetaljer i spelet. Saker som som gav mig en stabilitet i mitt spel. Jag har lärt mig otroligt mycket under det här året, saker som jag kommer ha med mig framöver. Jag är väldigt glad att jag fick chansen i en så fin förening, med så många bra människor. 


Förväntningarna är förstås stora på Johan Gustafsson med tanke på hans meritlista. Foto: Bildbyrån

Nästa säsong är det Johan Gustafsson som ska vara den givne ettan och med sin tunga meritlista finns det förstås höga förväntningar på 28-åringen när han nu vänder hem. 


– Jag har spelat med press under hela min karriär, så det är ingenting som är nytt. Jag vet också vad som behövs om man ska vara ett vinnande lag och det är ett bra försvarsspel framförallt. 


– Det är ingen målvakt som kan göra det på egen hand, utan vi behöver snickra ihop ett bra spel som vi är bekväma med över tid. Sen vet jag att det kommer finnas yttre förväntningar, men de största förväntningarna kommer komma från mig själv. Där är jag väldigt trygg. 


Hur ser du på konkurrensen med Linus Ryttar?


– Det är klart att det kommer vara tuff konkurrens. Jag är väldigt imponerad över hur han spelade i kvalserien när det gällde som allra mest, han gav verkligen sitt lag chansen att vinna. Nu vann de ju inte, men han steppade upp och spelade sin bästa hockey när det väl behövdes. 


– Kollar man på hans säsong, och missminner jag mig inte helt så hade han plusstatistik i vinster i ett lag som kom sist. Det är en bra målvakt som gjorde det väldigt bra. Jag tror att vi kommer kunna kampera bra ihop här framöver. Ska man gå hela vägen så kommer det behövas, det vet jag av erfarenhet. 



Allt nytt innehåll på Hockeynews PLUS för bara 69 kr! Skaffa Hockeynews PLUS

JUST NU: TV4 Play+ på köpet! (värde 118 kr)