HockeyNews
PLUS

Anton Lander har bestämt sig: "Det har inte varit ett lätt beslut..."

(19608) Anton Lander
Henrik Sjöberg/HockeyNews.se/Bildbyrån (montage)

Publicerad: 17 maj 2021

FacebookXWhatsApp

SUNDSVALL. Anton Lander har bestämt sig.
Nästa säsong kommer 30-åringen att flytta till Schweiz.
– Det har inte varit ett lätt beslut, säger Lander till HockeyNews.se.


Efter sex år i Nordamerika bestämde sig Anton Lander för att fortsätta karriären i KHL.

Nu kan han se tillbaka på fyra säsonger i Ryssland – den nyblivna 30-åringen blev mästare med AK Bars Kazan 2018 och samma säsong spelade han OS för Tre Kronor.

Men nu väntar nästa utmaning i karriären.

Lander har bestämt sig för spel i Schweiz nästa säsong.

– Som familj har vi varit sugen på att se och uppleva Schweiz. Nu när möjligheten dök upp och intresset var stort så känner vi att det är något som kittlar. När vi blir äldre så tror jag att vi hade ångrat oss om vi tog den här chansen nu, säger Lander till HockeyNews.se.

Lander har spelat VM och OS för Tre Kronor. Foto: Bildbyrån

Hur svårt har beslutet varit för dig?

– Det har varit jättesvårt. Vi har bollat fram och tillbaka och det blev mer konkret när säsongen i Ryssland tog slut, jag tycker det känns fel att bolla med andra lag under pågående säsong. När det tog slut började man tänka på det mer och mer och innan Timrås slutspel där någon gång så tog vi beslutet att testa på Schweiz.

Hur viktig är den ekonomiska aspekten?

– Noll, skulle jag säga. Vill du tjäna pengar ska du spela i Ryssland, det tror jag alla vet om så det var inte ett ekonomiskt beslut.

HockeyNews.se träffar Anton Lander i huset utanför Sundsvall. Foto: Henrik Sjöberg

Lander var på plats i Timrå i onsdags och fick se moderklubben – med pappa Ante Karlsson i båset – ta steget upp i SHL.

Lander har i en tidigare intervju med HockeyNews.se slagit fast att det inte spelar någon roll om Timrå spelar i SHL eller Hockeyallsvenskan den dagen han bestämmer sig för att flytta hem.

– Det var otroligt häftigt. Jag blev också känslosam när man får se farsan och vet hur mycket han brinner för klubben och hur hårt dom har jobbat. Det var otroligt kul och jag är tacksam för att jag fick uppleva det live och att jag fick gå ner och ge honom en kram så det var häftigt, säger Anton.

Lander gjorde sex säsonger i Edmonton. Foto: Bildbyrån

Efter att säsongen tog slut i KHL har Lander spenderat tid på hemmaplan och mött många människor som hoppats på att få se honom i Timrå till hösten.

– Det har varit lite jobbigt, de är många som sagt att jag redan skrivit på och varit klar. Det är inte alltid det har varit en fråga utan mer ett påstående och då känns det lite som att man sviker på något sätt och det är inte det jag vill, säger Lander och tillägger:

– Det här är ett äventyr vi vill göra som familj och det är vad det grundar sig i. Jag förstår som sagt att frågan kommer men det här är något vi vill göra för att längre fram så tror jag att det hade kunnat blir ett litet skavsår om vi inte tar den här chansen nu.

På måndagskvällen presenterades Lander av sin nya klubb, Zug, där han skrivit på ett kontrakt över den kommande säsongen med option på ytterligare ett år.

•••

SE OCKSÅ: HockeyNews.se träffar Anton Lander i Sundsvall (2020)


Allt nytt innehåll på Hockeynews PLUS för bara 69 kr! Skaffa Hockeynews PLUS

JUST NU: TV4 Play+ på köpet! (värde 118 kr)