HockeyNews
PLUS

Josefson om hjärnskakningen och vägen tillbaka till Djurgården

(19526) Jacob Josefson/DIF på Bosön
Mattias Ek/HockeyNews.se/Bildbyrån

Publicerad: 11 maj 2021

FacebookXWhatsApp

LIDINGÖ. Snart fyra månader efter hjärnskakningen i en duell med Röglebacken Moritz Seider är Djurgårdens lagkapten Jacob Josefson äntligen på bättringsvägen. Kort efter smällen försökte han sig på en comeback.

– Det kändes nästan lite farligt att vara där ute, så det var det enda rätta att göra att ge det lite tid, säger Josefson till HockeyNews.se.


Ute på träningsanläggningen på Bosön har Djurgården kört igång den gemensamma delen av försäsongsträningen. Lagkaptenen Jacob Josefson är med och tränar fys utifrån sina förutsättningar.


Den 30-årige före detta NHL-centern genomgår ett rehabprogram efter den hjärnskakning han råkade ut för i en bortamatch mot Rögle den 19 januari.


– Det är helt okej nu. Det har väl inte varit den roligaste tiden. Nu har det känts bättre och bättre och jag börjat träna på lite hårdare så det börjar kännas skönt, säger Josefson till HockeyNews.se.


Han minns situationen och närkampen med den fysiskt så starke Röglebacken Moritz Seider.


– Han spelade ut pucken till vänster och jag ser att han kommer och allt sådant där. Det var en juste tackling, men det blev en huvud mot huvud-situation så jag får hans huvud mot mitt huvud på något vis, säger Josefson.


– Det snurrade till lite. Det var inget fel på den tacklingen, jag såg att den kom, men det tog med hans huvud mot min tinning.


Niclas Bergfors och Jacob Josefson i samspråk under Djurgårdens försäsongsträning på Bosön utanför Stockholm. Foto: Mattias Ek.


Jacob Josefson har varit otursförföljd med många skador både under sin NHL-karriär och efter hemkomsten från Nordamerika. Den senaste säsongen spelade han 27 av 52 SHL-matcher, men ingen efter den 19 januari.


– Jag har haft någon hjärnskakning förut, men det har inte gått så här långt. Det har varit någon vecka och sedan tillbaka och köra. Jag trodde att det skulle vara något liknande den här gången, men det har visat sig vara lite längre. Vi tog beslutet där att avsluta säsongen och sikta på nästa, säger Josefson.


LÄS MERIngman om turbulensen i Brynäs och nytändningen i Djurgården


Beslutet fattades ihop med den sportsliga ledningen i början av mars. Då hade Jacob Josefson kämpat på i några veckor i hopp om att kunna komma tillbaka och spela, trots hjärnskakningen.


– Ja, man lurade väl sig själv lite att det kanske kändes bättre än vad det var. Men så fort man kom ut på isen kände man direkt att man inte hängde med och det blev nästan lite tunnelseende. Suddigt runt omkring. Det kändes nästan lite farligt att vara där ute, så det var det enda rätta att göra att ge det lite tid, säger han.


Hur har du mått?


– Jag har varit ganska tung i huvudet och haft lite ont i huvudet emellanåt. Men de sista veckorna har det ändå börjat kännas mycket bättre. Vardagen funkar bra. Det är bara att man ska undvika några smällar ett tag framöver. Men vi har hela sommaren på oss. Det känns bra.


Du upplever att det läker?


– Absolut, jag är väldigt positiv.


Målet är att han ska kunna gå på is den 2 augusti ihop med sina lagkamrater. Det blir åter igen många nya ansikten i Djurgården och lagbygget pågår.


– Ja, det är alltid kul det också. Det blir som en liten nystart. Nya spelare som kommer in. Nya grupper och nya konstellationer. Kul att lära känna nya människor. Många vet man vilka de är och man har sett dem runt omkring. Kul att ha dem i ens lag nu också. Jag ser fram emot fortsättningen av försäsongen och att nästa säsong ska börja, säger Josefson.



Han är nu inne på det fjärde och sista året av det kontrakt han skrev med Djurgården efter återkomsten från NHL. Tidigare har Robert Ohlsson varit huvudtränare. Till hösten tar den förre NHL-tränaren Barry Smith över och ansluter till laget i slutet av juli.


– Det är väldigt spännande. Jag har haft honom lite på somrarna när han har varit här med sina camper. Jag känner honom inte personligen så där, men jag tycker att hans träningar har varit väldigt bra. Och det är inte många som slår honom på fingrarna när det kommer till meriter och vad man har upplevt inom hockeyn. Han har nog mycket visdom att bidra med till det här laget, säger Jacob Josefson.


Någon eller några assisterande coacher till Barry Smith är ännu inte klara. Så under tiden är det fystränaren Jimmie Ölvestad och målvaktstränaren Fredrik Mikko som håller i riktlinjerna ute på Bosön.


Josefson är inte speciellt bekymrad över att tränarstaben inte är spikad ännu.


– Ah, det är inget jag kan lägga fokus på. Just den här tiden på året har inte de som mycket med laget att göra ändå. Jag förutsätter att allt ska vara klart när vi går på is och allt sådant där. Nu är det mer jobb med fystränarna och det medicinska teamet. Med tränare löser det sig, säger Djurgårdens lagkapten.


Allt nytt innehåll på Hockeynews PLUS för bara 69 kr! Skaffa Hockeynews PLUS

JUST NU: TV4 Play+ på köpet! (värde 118 kr)