HockeyNews
PLUS

Skadefri Fasth aktuell för VM: "Absolut – självklart är jag sugen på det"

(19524) Viktor Fasth
Bildbyrån / Henrik Sjöberg, HockeyNews.se

Publicerad: 11 maj 2021

FacebookXWhatsApp

VÄXJÖ. Viktor Fasth var tillbaka som reserv när Växjö säkrade SM-guldet i går kväll – inom kort kan han ansluta till Tre Kronors VM-trupp.

– Är han skadefri har han haft en sån säsong som gör att han är ett tänkbart alternativ för oss, säger förbundskaptenen Johan Garpenlöv.

– Självklart är jag sugen på det. Vi får se vad som händer i dagarna, säger Fasth.

Senare i år fyller Viktor Fasth 39 år och i går fick han uppleva karriären andra SM-guld.

Samtidigt som firandet pågår på hemmaplan har han ett framtidsbeslut att ta med ett utgående kontrakt.

– Det känns fantastiskt att stå här som en vinnare med det här gänget. Jag vet inte om man lär sig uppskatta det här mer ju äldre man. Man förstår hur svårt det är att ta sig hela vägen men att få göra den här resan med laget hela säsongen är grymt kul, säger Viktor Fasth till HockeyNews.se

Utgående kontrakt – kommer du tillbaka nästa år?

– Vi får se…

Fasth med pokalen. Foto: Bildbyrån

Den NHL-meriterade målvakten skadade sig i den första SM-semifinalen mot Örebro (22 april) och har inte spelat sedan dess.

Men gårdagens guldfest behöver inte betyda att säsongen är över för honom.

Tre Kronor är i Prag just nu för att spela Czech Hockey Games som är genrepet inför VM i Riga och förbundskaptenen öppnar dörren för Viktor Fasth.


– Nummer ett är att han måste vara skadefri och Lahde (Stefan, målvaktstränare) följer honom noggrant. Om han är skadefri och hundra procent och känner att han kan vara skadefri under ett långt VM så har han haft en säsong som gör att han kan vara ett tänkbart alternativ för oss, säger Johan Garpenlöv.

LÄS MER: Här tröstar Seider sina lagkamrater – kramar en efter en

Just nu är det Samuel Ersson (Brynäs), Adam Reideborn (Ak Bars Kazan) och Niklas Rubin (Frölunda) som är Tre Kronors målvaktstrio i Tjeckien.

Viktor Fasth satt ombytt på bänken i gårdagens avgörande final och Växjömålvakten har spelat VM fyra gånger tidigare – han var med och vann guld i Köln 2017 och är öppen för spel i år.

– Absolut. VM är bland det finaste man kan göra som svensk hockeyspelare så självklart skulle jag vara sugen på det. Så vi får se här i dagarna vad som händer och sker, säger Viktor Fasth.

Allt nytt innehåll på Hockeynews PLUS för bara 69 kr! Skaffa Hockeynews PLUS

JUST NU: VM-feber! Få Hockeynews för bara 9kr/mån!