HockeyNews
PLUS

Lista: Här är de fem bästa spelarna i SM-slutspelet: "En klippa"

(19473) Lindström/Bristedt/Holmberg
Bildbyrån

Publicerad: 8 maj 2021

FacebookXWhatsApp

SM-finalen mellan Rögle och Växjö är på väg att varva upp ordentligt inför match 4:7.

Mattias Ek, reporter och krönikör för HockeyNews.se, tar idag en titt på lirarna i SM-slutspelet. Vilka har varit bäst?

Här är hans fem toppar.


5 Joakim Lindström, f, Skellefteå


Kommentar: På nytt nådde Skellefteå SM-semifinal och åter igen var Lindström, 37, bäst i sitt lag och en av de bästa i hela SM-slutspelet. Han trivs verkligen när hela säsongen står på spel och även om uttåget inte blev så stilfullt som det var tänkt så var Jocke Lindström briljant under större delen av de tolv slutspelsmatcher han medverkade i.


Det var nu ett tag sedan Skellefteå tackade för sig för den här säsongen, men fortfarande har ingen gjort fler poäng i slutspelet än Lindströms tio.


Joakim Lindström, Skellefteå. Foto: Bildbyrån.


4 Leon Bristedt, f, Rögle


Kommentar: Några av Rögles toppspelare har brottats med skador i slutspelet. Själv har Bristedt gått en tuff match mot sviterna efter covid-19. Men så bra som han har varit i SM-slutspelet är det svårt att begripa att han har varit sjuk.


Bristedt kan användas i alla tänkbara roller och han bryter mönster och skapar chanser mot ett för det mesta kompakt Växjöförsvar. Han är Rögles poängkung i slutspelet och nu verkar övriga toppspelare som Dennis Everberg, Simon Ryfors, Daniel Zaar och skyttekungen Adam Tambellini också vara rejält på gång.


Leon Bristedt, Rögle. Foto: Bildbyrån.


3 Jhonas Enroth, mv, Örebro


Kommentar: Det var till stor del Enroths förtjänst att Örebro kunde slå ut Leksand i SM-kvartsfinalen i fyra raka matcher. Enroth fortsatte sitt storspel i SM-semifinalen mot Växjö där han höll nollan i en match och tvingade seriesegrarna att prestera på topp för att slå ut Örebro.


Nu ryktas det att han har tackat nej till Tre Kronor och VM. För Örebro kommer den 32-årige stockholmaren att vara en absolut nyckelspelare även till hösten.


Jhonas Enroth, Örebro. Foto: Bildbyrån.


2 Christian Folin, b, Växjö


Kommentar: NHL-meriterade Folin använder sina 93 kilo på bästa sätt i slutspelet. Han är elak framför eget mål och väldigt bra på att hålla rent. Framåt gör han stor nytta i offensiv zon med sitt högerskott och så här långt har han fått ihop ett mål och fem assist i slutspelet. Bara Röglebjässen Éric Gélinas har gjort lika många poäng.


Men Folin spelar mer, tacklar mer och har varit i vägen för flest skott (29) i slutspelet. En klippa i defensiven. Och möjligen har han förtjänat speltid även i powerplay med tanke på poängutdelningen i lika styrka.


Christian Folin, Växjö. Foto: Bildbyrån.


1 Pontus Holmberg, f, Växjö


Kommentar: Det är Växjös tredjekedja som sköter den större delen av mål- och poängproduktionen och centern Holmberg är delaktig i väldigt mycket tillsammans med kedjekamraterna Fredrik Karlström och Marcus Sylvegård.


Den 22-årige västeråsaren avgjorde den första SM-finalen till Växjös fördel och gjorde ett viktigt 2–2-mål som senare ledde fram till en sudden death-seger i finalmatch två. Han var även inblandad i Växjös enda mål i den tredje finalen där det blev förlust. Om Växjö ska hålla i den här finalen i jakten på guldet är Pontus Holmberg. Han har gjort nio av sina tio poäng i lika styrka.


Pontus Holmberg, Växjö. Foto: Bildbyrån.

Allt nytt innehåll på Hockeynews PLUS för bara 69 kr! Skaffa Hockeynews PLUS

JUST NU: TV4 Play+ på köpet! (värde 118 kr)