HockeyNews
PLUS

Efter utmaningen i norr: "Viktigast att komma till ett lag som uppskattar en"

(19300) Fabian Lysell
Bildbyrån / Henrik Sjöberg, HockeyNews.se

Publicerad: 26 april 2021

FacebookXWhatsApp

FURUDAL. Fabian Lysell, 18, är högt rankad inför NHL-draften och en ledande spelare för Småkronorna inför premiären i U18-VM i kväll.

Efter SHL-debuten i Luleå och flytten från Göteborg ser han fram emot att visa upp sig mot jämnåriga.

– Det har varit lärorikt men jag tror det är bäst för mig att komma ifrån lite och spela mitt spel här, säger Lysell till HockeyNews.se.


Småkronorna har haft en förberedande vecka på plats i Texas inför kvällens premiär i U18-VM.

23.00 släpps pucken i öppningsmatchen och Belarus står för motståndet för svenskarna som så sent som under natten mot söndag föll (1–5) i genrepet mot USA.

Luleå göteborgare Fabian Lysell blir en av Småkronornas nyckelspelare i mästerskapet som i vanlig ordning har stor betydelse inför NHL-draften, inte minst i år med färre möjligheter för klubbarna att scouta spelare.

Lysell, William Eklund, Simon Edvinsson, Jesper Wallstedt och Simon Robertsson är fem svenskar som rankas högt och placeras i första rundan.

– Det viktigaste är nog att komma till ett lag där man känner att de uppskattar en som spelare och gillar den spelstilen man har och att man kan passa in i deras system i framtiden om man fortsätter att utvecklas och gör det bra. Det skulle jag säga är absolut viktigast och sen om går högt så är det nog bara en bonus, säger Lysell till HockeyNews.se när vi träffar honom i Furudal i samband med lägret innan avresan till USA.

Lysell har SHL-debuterat i Luleå. Foto: Bildbyrån

Flytten från Göteborg till Luleå har varit en utmaning den här säsongen – både på isen och utanför.

– Vad jag saknar mest? Familjen. När man bor hemma känner man sig ganska trygg och det är inte så mycket att oroa sig över. Nu behöver man laga mat en extra gång och ta hand om sig själv och ställa klockan och det är ingen frukost serverad.

– Det var en stor förändring att flytta till Norrland och ett stort beslut. Jag mådde inte så bra där hemma och började trivas väldigt bra här direkt.

Nu har han fått en nyckelroll i Småkronorna av förbundskaptenen Anders Eriksén som vill se honom leverera både offensivt och defensivt.

LÄS MER: Eriksén: "Han ska göra det han är bäst på"

– Jag tror vi kan åstadkomma bra saker. Vi har en jättebra grupp här och alla kan vara med alla. Det handlar om att komma ihop som lag och lära känna varandra så tror jag vi kan gå riktigt långt faktiskt, säger Lysell.

Han har gjort 26 matcher för Luleå den här säsongen och kommer till landslaget med nödvändig erfarenhet men samtidigt ser han fram emot att spela och tävla mot sina jämnåriga.

– Det har varit lite upp och ner för mig senaste tiden. Det har varit en process att gå in och spela med a-laget, en annan nivå och man måste lära sig att hantera fler matcher. Det har varit väldigt lärorikt men jag tror att det är bäst för mig att komma ifrån det lite och spela mitt spel här.

Vilken spelare kan vi jämföra dig med?

– Jag är en offensiv spelare som gillar att ha puck och driva mot mål och utmana. Det finns många duktiga spelare men jag gillar att kolla på Barzal (Mathew) i NHL, han är mycket bättre men han är en duktig skridskoåkare med bra klubbteknik och han är kul att kolla på och försöka ta efter lite så kanske honom då.

•••

Småkronornas matcher i U18-VM

26/4: Belarus–Sverige (23.00)
27/4: Sverige–Kanada (03.00)
29/4: Sverige– Schweiz (23.00)
1/5: Lettland–Sverige (23.00)

(Småkronornas matcher i mästerskapet kommer att sändas av svenskhockey.tv)

Allt nytt innehåll på Hockeynews PLUS för bara 69 kr! Skaffa Hockeynews PLUS

JUST NU: VM-feber! Få Hockeynews för bara 9kr/mån!