Pressad Lundh kräver skärpning: "Finns tillfällen i livet..."


9 april 2021

JÖNKÖPING. HV71 har hamnat i brygga mot Brynäs som är två matcher ifrån att skicka ner HV i Hockeyallsvenskan.

Nu kräver HV-tränaren Stephan Lundh att de ledande spelarna kliver fram – och han får medhåll.

– Det får fan kosta vad som helst här nu, säger HV71:s lagkapten Simon Önerud.Brynäs har skaffat sig en 2–0-ledning i matcher i SHL-kvalet mot HV71. Det blev 2–1 i Husqvarna Garden på fredagskvällen efter ett segermål i andra perioden av Emil Molin.


– Laget spelar extremt uppoffrande och (Samuel) Ersson ger oss chansen att vinna varje match, berömmer Brynäs nye huvudcoach Josef Boumedienne.


Via två 2–1-segrar, en på övertid i Gävle, så har HV71 hamnat i en svår knipa. Två förluster till skulle innebära farväl till SHL.


– Det är en tight slutspelsmatch precis som Josef säger och vi ser vilken typ av mål det blir. Det är ett enormt krig, säger HV-tränare Stephan Lundh efter hemmaförlusten.


– Tycker killarna gör det mesta väldigt bra efter det vi har bestämt. Det är det sista och det är svårt som tränare på något viss att få dem att vara i de här situationer för jag tycker vi skapar bra situationer. Det är lite powerplay som jag är lite missnöjd med. Där jag tycker att vi tappar tålamodet. Det är en spelform där vi har gjort mål och där vi måste sätta lite mer tryck. Det kommer att bli tufft, inser ”Lillis” Lundh.


Nu vill HV71:s erfarne huvudtränare att spelarna som ska leda laget visar sig och vågar bli vinnare och hjältar.


– Man brukar säga att det finns tillfällen här i livet där man får visa vad man är gjord av. Det här är ett utmärkt tillfälle att göra det. Killar som ska kliva fram. Killar som ska vara skillnad. Vill göra skillnad. De måste kliva fram nu. Så är det bara, för det är inte så mycket mer som fattas än mål, och det är ingen liten del, men det måste till, säger Lundh.


Fredrik Forsberg var tillbaka efter en skada och en petning och sköt HV71:s enda mål. Han gjorde 17 i grundserien och var då lagets skyttekung.


– Ja, det är det han ska göra. Överlag var den kedjan nog vår vassaste idag. (Christoffer) Törngren är en kille som kan lirka upp lite grann. Jag hoppas att han kan ta lite mer oberäkneliga avslut. Fredrik är en kille som man vet att får han det minsta så brukar det smälla till, men det är fler som måste ta rygg.


HV71:s lagkapten Simon Önerud är naturligtvis en av de spelare som Stephan Lundh litar på i det pressade läget.


– Jag tycker att vi spelmässigt gör mycket bra saker och vi har mycket puck i anfallszonen och så vidare. Vi kommer till ganska mycket skott, men det är det där lilla lilla extra. Ibland vara lite kyligare, ibland ta skotten lite snabbare, men framför allt så tycker jag att vi gör det alldeles för lätt för deras målvakt. Han får se mycket puckar. De får boxa ut oss, säger Önerud efter 2–1-förlusten.


Simon Öneruds HV71 ligger under med 2–0 i matcher mot Brynäs och har ett svårt, men inte omöjligt, läge. Foto: Bildbyrån.


Han ger inte slaget förlorat på något sätt. Men i Gävle på måndag behöver det verkligen bli en vinst. Då måste HV visa mer vilja framför Brynäs mål och målvakten Samuel Ersson som har tagit 58 av 60 skott och bara släppt in två mål på två matcher.


– Det får fan kosta vad som helst här nu. Det gäller att ta sig in där nu och skapa ytor åt sin polare, så att vi sätter puckarna, säger Önerud.


HV71 har gott hopp om att få förstärkning av toppbackarna Johannes Kinnvall och Matt Donovan till måndagens match. De har varit med på isträningen efter sina skador.


– Jag tycker de såg bra ut. Tyvärr har det blivit så i modern ishockey att man måste lita på läkarna… Förr kunde man ta det där beslutet själv. Jag tror båda killarna kan vara spelklara till på måndag. Så får man se hur mycket och vem man använder mest av dem, säger Stephan Lundh.


***


Gillade du artikeln? Värd en kaffe – för en månads läsning? Swisha till 123 529 7163.