HockeyNews
PLUS

Tillåts tuffare spel i SM-slutspelet? Domarbasen om seglivade myten

(19006) Domarsnack inför SM-kvartsfinal 2021
Bildbyrån/Montage

Publicerad: 10 april 2021

FacebookXWhatsApp

Det är dags för SM-kvartsfinalerna i svensk hockey 2021. Är det nu som domarna höjer ribban och tillåter tuffare tag?

Och vad händer egentligen bakom kulisserna?

SHL:s domarchef Tomas Thorsbrink berättar på HockeyNews.se.


Är det en myt att domarna tillåter mer när det är SM-slutspel? Som åskådare är det lätt att uppfatta läget så.

Vanligtvis ökar trycket på läktarna i arenorna vilket så klart förstärker känslan av att det blir hetare. Men även under den pågående pandemin har spelarna i SM-åttondelarna tyckt att ”det tillåts mer” i slutspelet.


LÄS MERDjurgården gör om på backsidan inför ödesmatchen mot Frölunda


Redan efter den första åttondelen mellan Djurgården och Frölunda på Hovet tyckte Djurgårdsforwarden Rhett Rakhshani att det var längre mellan utvisningarna än i grundserien.


– Det var många tacklingar. Många killar spelade på gränsen, det är slutspel och inte så många powerplay. Det är så det är den här tiden på året. Det var helt och hållet vad jag förväntade mig. Det kommer med territoriet av att vara i den här situationen. Det gör saker så mycket roligare för ett höjer nivå på intensiteten, sa Rakhshani till HockeyNews.se.


SHL:s domarchef Tomas Thorsbrink har sin syn på det här med slutspelshettan.


– Man måste ha klart för sig en sak, att intensiteten hos spelarna i matchen stiger också. Om man tittar i en grundserie så har vi knappt något efter en avblåsning eller tjafs numera. Det blir det i åttondelarna och det hade man också troligtvis tillåtit, det är om man börjar dumma sig riktigt, säger Thorsbrink till HockeyNews.se.


Men det finns en gräns för allting.


– Man brukar prata om svarta utvisningar. Uppenbara utvisningar ska med oavsett om det är match ett eller sju eller oavsett när det är i matchen. Däremot kan det upplevas att det blir tuffare intensitet. Allting har drivits med. Det blir inte mer slashingar i slutspelet än vad det har varit i grundserien. Vi kommer att ta lika mycket. Men det är mer intensitet, det fysiska spelet ökar och det är bra tacklingar, då kan det upplevas så. Men vi har ingen särskild regelbok för slutspelet, fastslår Thorsbrink.


Leksand och Örebro möts i en av de fyra SM-kvartsfinalerna som drar igång i helgen. Foto: Bildbyrån.


SM-slutspelet är en kamp om SM-guldet och det sker en utslagning mellan spelare, coacher och lag. Till slut höjer det bästa laget bucklan Le Mat någon gång i maj.


– Spelarna är på en högre nivå och ju längre det går så är de bästa lagen kvar till slutet och de bästa spelarna är kvar till slutet. Det innebär tuffare tacklingar, men schysta tacklingar, och sådana saker. Jag tror att det är därför som man upplever att det tillåts mer, säger Tomas Thorsbrink.


Men SHL:s domarchef är också självkritisk. Det är svårt att vara felfri i en extremt snabb sport som ishockey.


Redan i åttondelsfinalerna tycker Tomas Thorsbrink att det missades en del utvisningar och så kommer det förmodligen alltid att vara, så länge som det är människor som dömer och bedömer.


Likväl lever myten om en högre och mer tillåtande nivå i SM-slutspelet.


Så det är inte meningen att det ska släppas igenom mer?


– Nej, nej. Vi jobbar precis på samma sätt. Därför är det så viktigt i de här matchserierna att sättan nivån i första matchen. Bygger du en snögubbe gäller det att den understa klossen är väldigt väldigt robust, för annars kommer det inte att palla i slutet. Då tar man bort spelet med klubban, high stick, crosscheckingar, dumheter. Släpper du där så gnager det in och blir en hög nivå. Där måste man ta, säger Thorsbrink.


– Sedan ska vi tillåta fysiskt spel och så länge det inte går till överdrift måste man tillåta känslor. Det är ju en del av hela sporten.


Var går gränsen för känsloutbrotten?


– Både i grundserie och slutspel så gäller att det är ingen fysisk kontakt med domarna, understryker Tomas Thorsbrink.


LÄS MERBeskedet: Avslag på Joel Lundqvists överklagan


Förra säsongen ställdes SM-slutspelet in på grund av coronapandemin.


– Vi kommer att jobba som 2019/2020 som var det senaste slutspelet. Då jobbade vi med triader, så att säga, tre domare och tre linjemän i en matchserie, så man dömer två matcher och vilar en. Det kan vara lite andra grejer också beroende på resor. Man försöker att få en huvuddomare och en linjeman hela tiden som har varit med i matchen innan, förklarar Thorsbrink.


Seriesegrande Växjö och huvudcoachen Sam Hallam tar sig an Färjestad i sin SM-kvartsfinal. Foto: Bildbyrån.


– Varje matchserie är en lång match, så det ska inte vara någon skillnad i hur du dömer i slutet på match ett och sättett som du dömer i början på match två. Det jobbar vi stenhårt med de delarna.


Domarna får göra uppoffringar gentemot sina familjer under pågående SM-slutspel.


– Domarna har möten och det är återrapporteringar efter varje match och förberedelser för nästa. De går nu in i sin slutspelsbubbla också. I kvartarna blir det lite annorlunda för här har du två matcher efter varandra. Det är lite annat än vad du är van vid. De har checkat ut just nu från sitt privata liv… säger Thorsbrink.


Även för domarna handlar det om att vara bäst för att få de åtråvärda uppdragen.


– Vad vi gör är att vi går ner från tolv domare i kvartsfinalen till sex domare i semin och kanske tre i final. Det är en utslagning hela vägen. Här måste man prestera på topp för att vara kvar till nästa steg. De krigar som fasiken också för att få döma den sista matchen.


Hur gör du när det är matcher parallellt?


– Till min hjälp har jag ett antal domarcoacher och domaransvarig som är ”Putte” (Patrik) Sjöberg och linjedomaransvarig som är ”Pärra” Livf. Vi delar upp oss.


Sjöberg och Livh har följt var sin åttondel och Thorsbrink följer play out mellan Brynäs och HV71.


– Efter varje omgång klipps ett gediget bildmaterial ihop i situationsrummet och Thorsbrink får in rapporter från domarna i alla matcher och det blir ett efterarbete.


– Den intensivaste perioden är när vi kommer in i kvartsfinalen. Det kan vara de tuffaste, det kan hända många saker och det är fyra matcher. När man kommer upp till semifinal är det färre matcher. I kvartarna behöver vi vara riktigt riktigt på tå.


***


Gillade du artikeln? Värd en kaffe – för en månads läsning? Swisha till 123 529 7163.

Allt nytt innehåll på Hockeynews PLUS för bara 69 kr! Skaffa Hockeynews PLUS

JUST NU: TV4 Play+ på köpet! (värde 118 kr)