Spaningar från Timrå–Västervik: "Totalt respektlöst"

(18886) Patrick Wiercioch

Publicerad: 3 april 2021

TIMRÅ. Timrå vann efter många om och men den första semifinalen mot Västervik.
Här är de spaningar HockeyNews.se:s Alexander Nilsson gjorde under matchens gång.

HockeyAllsvenskan presenteras av:
UNIBET - ligans huvudpartner

Vilken rivstart – totalt respektlöst
Oscar Pettersson berättade inför matchen att Västervik skulle ha respekt för Timrå, men på rätt sätt. Men någon respekt visade man inte i den första perioden i alla fall. Västervik kom och och fullkomligen körde över Timrå i den första perioden och hemmalaget får se till att bjuda sin målvakt Jacob Johansson på en rejäl middag som tack för att de ens var kvar i matchen efter 20 spelade minuter.

Studsade tillbaka bra
Timrå var nedtryckta i skridskosulorna i första perioden, men svarade bra i den andra. Västervik hotade förvisso med ett par snabba omställningar, men Timrå fick för första gången i matchen till längre anfall i den andra perioden, och hittade vägar in på mål. Men det var långt ifrån den höga nivå de spelat på tidigare.

Är det fortfarande nervöst?
Efter kvartsfinalserien mot AIK pratade Timrå om att det funnits en hel del press och nerver inblandat vilket hämmade dem i spelet, och frågan är om de nerverna fortfarande fanns kvar. I första perioden såg det ut som att det fanns en hel del ström i klubborna hos hemmalaget. Det här måste de hitta ett sätt att hantera, för pressen kommer inte försvinna.

Man har inte råd att missa sådana lägen – och sedan ta sådana beslut

Västervik var målsnålt i grundserien, och ska man ha en chans att besegra Timrå så måste man ta tillvara på sina lägen. Bara i första perioden ikväll skapade man chanser för att kunna springa ifrån till ett par måls ledning. Och man har inte råd att dra på sig matchstraff med sju minuter kvar när man jagar kvittering, som Connor Jones gjorde. Ett riktigt hjärnsläpp som blev matchavgörande.

Två välbehövliga mål
Jacob Olofsson har inte kommit upp i den nivå som han eller Timrå hoppats på och har haft det tungt hittills i slutspelet. Kanske släpper det nu efter att han snärtat in 2–1 för att fullborda Timrås vändning. Ett distinkt avslut. Samma sak med Jacob Blomqvist som inte fått ut något offensivt i slutspelet, fram tills idag. Timrå behöver Olofsson och Blomqvist i form i slutspelet.

Timrå IK–Västerviks IK 3–1 (0–0, 1–1, 2–0)

Mål, TIK: Jonathan Dahlén, Jacob Olofsson, Jacob Blomqvist.
Mål, VIK: Zach Budish
Skott: 34–33 (6–15, 14–12, 14–6)