HockeyNews
PLUS

Detaljerna och råden som ska ge HV71 en skön skjuts in i kvalet

(18840) Johan Davidsson/Pär Johansson
Bildbyrån

Publicerad: 3 april 2021

HV71 har tagit in både den assisterande sportchefen Johan Davidsson och den tidigare spelarutvecklaren Pär Johansson för att förbättra lagets träningar.

Det ska bli ett lyft för laget i SHL-kvalet mot Brynäs.

– Nu har vi kvalet framför oss och man får se det här som en otrolig möjlighet att göra skillnad och verkligen bidra och delta. Det är väl positivt att vi känner så, säger huvudtränaren Stephan Lundh till HockeyNews.se.

SHL presenteras av:

BAUHAUS bygger svensk ishockey 


En match återstår av grundserien för HV71. Sedan väntar kval mot Brynäs för att hänga kvar i SHL.


– Vi har vetat om det här i en drygt vecka. Det har varit bra att dramatisera av det och börja ställa in sig på det och inte hänga kvar vid det som har hänt, säger HV-coachen Stephan Lundh.


Den utlånade JVM-forwarden Oskar Olausson är tillbaka efter utlåningen till allsvenska Södertälje.


– I och med att hans tid är slut där plockar vi hem honom och det är bra. Man vet aldrig, och vi har lite gubbar extra och det känns bra, säger Lundh.


HV71 har haft lite tid på sig att få skadade spelare att läka och att träna ihop sig ordentligt. Men efter tio raka förluster i SHL och ett par djupdykningar (0–6 mot Leksand och 0–7 mot Oskarshamn) är det ett stukat gäng.


Det blev en uppryckning mot Luleå (2–3), men nu är även HV71-legendaren, den avgående assisterade sportchefen Johan Davidsson, involverad i isträningarna.


– Johan har varit med under min tid i HV och hjälpt till lite grann. Jag tycker det är bra för det är viktigt att använda allting vi kan så man slipper säga att vi kanske skulle ha gjort så eller si. Det var ett tag sedan Johan spelade och han var väldigt duktig så han har en hel del bra saker som han kanske kan komma djupare in på spelarna med, säger Stephan Lundh.


Sportcheferna Johan Davidsson (assisterande) och Johan Hult har jobbat ihop i HV71, men efter säsongen tackar Davidsson för sig. Foto: Bildbyrån.


Närmare bestämt vad?


– Vi har känt att fem mot fem-spelet inte har varit okej i någon av de två delarna, anfallsspelet och försvarsspelet. Johan vill jag ha som extra ögon främst när det gäller anfallsspelet.


Den tidigare spelarutvecklaren Pär Johansson, som är utlånad från just den rollen i NHL-klubben Dallas, hjälper också till på isträningarna och håller nära kontakt med målvaktscoachen William Rahm under matcherna.


– Det är lätt med de här gubbarna för det är inga man bara tar in från gatan. Pär har varit med oss i verksamheten förra året också. Han är skicklig på att se detaljer och skicklig på att analysera och lätt att ha att göra med. Det är också en extraresurs, säger Stephan Lundh.


Spelarutvecklaren Pär Johansson och målvaktstränaren William Rahm under HV71:s möte med Luleå. Foto: Bildbyrån.


– Ofta är man ganska samstämmig och det är inget som vänds upp och ner på utan det är snarare att få en bekräftelse på att det här är bra och vi kan förstärka de bitarna. Man vill inte att något faller mellan stolarna och det ska det inte göra när vi är så här pass många.


Kommer ni att förenkla eller förändra spelet på något sätt?


– Jag tror man kan använda orden förstärka och förtydliga spelet. Det blir ibland att man känner att det inte är så stora nyheter. Men när man hamnar i den här situationen blir det ofta så att spelarna blir väldigt rannsakande. De vill vända och vrida på allting och det är både bra och dåligt tycker jag. Därför är det bra att vara extra tydlig.


LÄS MERFlera frågetecken i HV71 inför SHL-kvalet – och disciplinen synad


Matchen mot LHC ska bli en språngbräda för HV71 till kvalet som drar igång på tisdag i nästa vecka.


– Allting bra vi gör har vi med oss. Även om matchen i sig mot Linköping inte betyder så mycket för oss med poängen så betyder den mycket mentalt. En vinst är alltid bra vad man än går in i, säger Stephan Lundh.


***


Gillade du artikeln? Värd en kaffe – för en månads läsning? Swisha till 123 529 7163.

Allt nytt innehåll på Hockeynews PLUS för bara 69 kr! Skaffa Hockeynews PLUS