HockeyNews
PLUS

Tvingades lämna båset – kan ändå bli kvar

(9873) Erik Planeby - Kumla
Mikael Mjörnberg

Publicerad: 7 april 2021

Med tre matcher kvar av kvalserien valde Kumla att förändra på tränarsidan och Erik Planeby lämnade båset. Efter att klubben klarat kontraktet kan det ändå bli så att klubbprofilen blir kvar som tränare.

– Jag ska prata med Kumla den här veckan, säger Planeby till HockeyNews.se.

 Presenteras av Coolbet - odds från SHL till Hockeytvåan


Det såg prekärt ut halvvägs in i den negativa kvalserien. Kumla hade svårt att få utdelning på sitt offensiva spel och hotet om nedflyttning var i allra högsta grad överhängande. Då valde klubben att agera.

Profilen Erik Planeby fick maka på sig och ersattes av Ola Östergren. Därefter vann laget tre raka matcher och ordnade kontraktet.

– Det var ju tufft, framförallt efter jul, mentalt var det så man körde fast lite i slutet och det var jäkligt jobbigt om man ska vara ärlig, säger Planeby med några dagars distans till det avslutade kvalet.

Så vad var det egentligen som hände...

– Jag bryr mig om föreningen och vi hade kört fast lite i början på kvalserien, vi spelade ganska bra men gjorde ett mål per match ungefär trots att vi hade 40 skott. Ola som kom in har jag pratat med säkert två gånger i månaden under säsongen, vi känner varandra sedan innan och så kände jag att ska han kunna göra någonting är det ingen idé att jag står där och säger det jag har sagt sedan augusti. Då är det lika bra att han kör, det var inga hard feelings mellan oss.

Rent tekniskt var det alltså ingen regelrätt sparkning utan mer att du tog en paus?
– Lite så kan man väl säga. Vi pratade lite och de från styrelsen ville ha in Ola och så ringde han till mig och sa att han hoppade på om vi tyckte det var rätt och jag kände väl att min soppa var slut. Då kände jag att när det bara var tisdag till söndag kvar så är det ingen idé att jag står vid sidan av och hejar på, utan då är det bättre att han kör sitt så fick de höra en annan röst. Jag såg hemmamatcherna på läktarna i alla fall, men jag var inte med i omklädningsrummet.

Man måste vara väldigt prestigelös för att resonera så...
– Ja jag vet och det var jobbigt som fasen att ta det beslutet och framförallt att man inte klarade det själv. Jag hade velat lösa det själv så klart, men jag kände när man resonerade måndag och tisdag efter att vi hade förlorat mot Köping att det måste nästan hända något för annars kanske det ser likadant ut resten och man vill ju verkligen inte vara med om att Kumla åker ur, man vet ju aldrig hur lång tid det tar att ta sig upp. Självklart blev jag besviken över hur det blev. Det var jobbigt, men det var det enda rätta. Sen var det väl indirekt så att de tyckte utifrån att det behövs en ny röst, så en liten halvsparkning var det ju, någon ska göra ditt och du får göra något annat.


Kan bli kvar som tränare
Men trots att säsongen slutade som den gjorde för Planeby tycks det ganska troligt nu när Hockeyettan-kontraktet är säkrat att han återvänder som Kumla-tränare kommande säsong.

– Nu har jag inget kontrakt på papper så där, men Kumla vill väl ha kvar oss vad det verkar som, bekräftar han.

Parterna ska träffas under veckan och från tränarens synvinkel finns absolut ett intresse för att vara kvar. Men han vill gärna se att det blir vissa förändringar i klubbens mentalitet.

– När man har funderat lite hur det har sett ut de sista tre, fyra, fem åren så har det sett ut ungefär likadant. Att man spelar med det där att vi har klarat oss i de sista matcherna och det tar på psyket. Det känns väl att ska man vara kvar känner jag att vi måste göra någonting i Kumla som förening. Att ha mer som mål än att bara hänga kvar, det är inte så jävla roligt tillslut, konstaterar han.

– För att jag ska tycka att det är lite roligare känns det som att det måste vara roligare än att spela för att bara klara de där sista två platserna eller vad ska man säga. Man kan alltid gå ut med att man ska till Allettan, men då måste man ändra lite kravbild och ändra fysen och allt så där. Det ligger lite på oss så klart, men hela organisationen är inte bättre än vad det har sett ut de sista åren.

Han nämner Forshaga och den uppryckning som gjorts där under det gångna året som ett inspirerande exempel.

– Det känns som att vi måste göra någonting och Kumla har ju mycket. Det ligger bra till vid Örebro och så där, spelare kommer men jag tror att vi måste ändra kravbild och ändra organisation för att det ska bli bättre. Jag tror att det har hamnat där, nu har jag tränat tre år i Kumla och det har sett likadant ut i stort sett och det är så jag känner.

Fler artiklar om Hockeyettan hittar ni här

* * *

Bra artikel?! Värd en kaffe & mazarin – för en månads läsning? Swisha till 123 529 7163. 

Allt nytt innehåll på Hockeynews PLUS för bara 69 kr! Skaffa Hockeynews PLUS