HockeyNews
PLUS

Filander om de dubbla matchstraffen: ”Han får lära sig”

(18401) Oskarshamn
Bildbyrån

Publicerad: 9 mars 2021

FacebookXWhatsApp

ÄNGELHOLM. Oskarshamn åkte på dubbla matchstraff i samma situation i matchen mot Rögle. 

Då drog Rögle i från och Oskarshamn åkte på en ny tung förlust i bottenstriden. 

– Efter det är det tufft att komma tillbaka, säger tränaren Martin Filander till HockeyNews.se. 

SHL presenteras av:

BAUHAUS bygger svensk ishockey 


Oskarshamn stod för en bra förstaperiod och hade med sig 1–1 efter de första 20 minuterna mot tabellettan Rögle. 


Efter att Simon Ryfors gjort 2–1 för Rögle tidigt i den andra perioden hamnade Oskarshamn i rejäl uppförsbacke i slutet på den andra perioden, sedan man åkt på dubbla matchstraff – i samma situation. 


Med mindre än två minuter kvar av den andra perioden delade Oskarshamns backbjässe Andrew O’Brien ut en tackling mot huvudet på Anton Bengtsson. När sedan 1–0 målskytten Ted Brithén skulle stå upp för sin lagkamrat delade debutanten JC Lipon ut en crosschecking i ansiktet på Röglecentern. Det ledde till att de båda kanadensarna fick matchstraff. 



LÄS MER:
 
Mardrömsdebut för forwarden – dubbla matchstraff för Oskarshamn


Rögle fick därför chansen i spel fem mot tre i hela fem minuter och gjorde två mål. Efter det orkade Oskarshamn aldrig resa sig.


I slutet på den tredje perioden fastställde Olli Palola sedan slutresultatet till 5–1. 


– Vi kommer hit och har inte spelat på ett tag men kommer ut bra, gör en bra förstaperiod och det är jämnt. Jag gillar intensiteten i matchen. Det är jämnt och tufft hela vägen till de dubbla femminutarna som Rögle ser till att nyttja på på ett bra sätt. Jag har aldrig varit med om att spela tre mot fem i fem minuter i streck, men det var en intressant upplevelse. Efter det är det tufft att komma tillbaka, vi möter ett bra lag och är lite ur momentum och kommer inte in i matchen igen. Matchen är död efter det och Rögle vinner rättvist, säger tränaren Martin Filander efteråt. 


Hur ser du på matchstraffen?


– Tacklingen upplever jag som att (Anton) Bengtsson kommer undan och blir träffad i bröstet. Han roterar och den träffar i bröstet när han tar sig undan. Den var på gränsen, men han hade bra närvaro och kommer undan den tacklingen, så jag upplever att det inte är någon huvudtackling. 


– Det andra matchstraffet är inget snack. Det är en handske eller klubba som kommer upp i huvudet på (Ted) Brithén, det får man ta. Jag tror att det är en reaktion från JC (Lipon). Det är inte mycket att snacka om. 


Därmed tyngsta möjliga start för nyförvärvet JC Lipon, som gjorde SHL-debut för Oskarshamn. Filander gillade annars vad han såg av sin debutant, men menar att han får dra lärdom av matchstraffet. 


– Det är tråkigt. Han såg pigg ut och var jättebra fram dit. Han ska väl in och tuppfäktas i den där situationen, men gör det ovårdat och får en femma. Det är väl inget snack om det. Jag tror att han träffar med handsken i munnen och får på något sätt lära sig av det. Det är väl kanske inte riktigt samma spel här som det är i andra ligor, så han får lära sig snabbt, säger han. 


Han har förmodligen även en avstängning att vänta i efterhand. 


– Jag har ingen aning. Det är klart att jag inte hoppas på det, men är det så, ja då får vi hantera det. 


Förlusten innebär att Oskarshamn nu ligger på en tolfteplats i SHL, på samma poäng som Brynäs under strecket med nio matcher kvar att spela. Oskarshamn har dock en match mindre spelad än bottenkonkurrenten, men det är inget snack om att det är ett tufft läge inför slutspurten. 


– Det är det väl. Men det är många matcher kvar och det är många poäng att tävla om. Vi får försöka lägga det här bakom oss, det var en annorlunda match. Det gäller att börja om och vi får ta med oss det vi gör bra i matchen till nästa drabbning, säger han. 


Vad talar för att ni undviker kval?


– Det får vi bevisa. Jag tycker att vi har ett bra spel och ett bra lag och gör vi det tillsammans och tillräckligt bra så kommer vi att lösa det. Det är det vi tror på och det vi pushar för hela tiden. Nu får vi ladda om och visa att vi kan vara i nuet och ta nästa match. 

Rögle – Oskarshamn 5–1 (1-1, 2-0, 2-0)

Mål, Rögle: Adam Tambellini 2, Simon Ryfors, Ted Brithén, Olli Palola

Mål, Oskarshamn: Filiph Engsund

Skott: 46–17 (10–5, 20–7, 16–5)


***


Var med och bidra till HockeyNews.se för fler nyheter, intervjuer och bevakning. Swisha till 123 529 7163.

Allt nytt innehåll på Hockeynews PLUS för bara 69 kr! Skaffa Hockeynews PLUS

JUST NU: VM-feber! Få Hockeynews för bara 9kr/mån!