Den nya smittan i SHL kan komma från landslagsturneringen i Malmö


22 februari 2021

Den smittsäkra bubblan i Beijer Hockey Games sprack.

Svenska ishockeyförbundet kan nu inte utesluta att det smittan i SHL-lagen Malmö och Växjö kommer den vägen.

– Nej, det kan vi absolut inte göra. Vi jobbar jättenära SHL nu för att försöka stoppa eventuella smittkedjor, säger tävlingschefen Olof Östblom till HockeyNews.se.


SHL presenteras av:

BAUHAUS bygger svensk ishockey 


Det var när Beijer Hockey Games i Malmö var över som en spelare i Finlands landslag testade positivt för covid-19. Han hade inte uppvisat några symptom på coronasmitta.


Alla Finlands spelare som skulle hem till den finska ligan har försatts i karantän i två veckor. Det visade sig att ytterligare två spelare och två ledare blivit coronasmittade.


Men smittan nådde även det tjeckiska laget och Tre Kronor och den svenska truppen.


– Det finns ett mindre antal spelare i Tjeckien och i Sverige är det spelare och ledare, säger Svenska ishockeyförbundets tävlingschef Olof Östblom.


Enligt Aftonbladet blev sex av elva domare i Beijer Hockey Games coronasmittade och även domarchefen Tomas Thorsbrink.


Hur kommer det sig att bubblan i Beijer Hockey Games sprack?


– Vi håller på just nu att titta på det. På något vis fick vi in smittan. Vi använde samma koncept som vi gjorde två gånger innan, i Karjala och i Channel One. Sedan har vi fått in smitta, men kan idag inte bekräfta från var, säger Östblom till HockeyNews.se.


Växjö Lakers hade med fyra spelare i Tre Kronor och två i Finlands lag under Beijer Hockey Games. På måndagen, en vecka efter turneringen i Malmö var över, meddelade Växjö att det finns smitta i SHL-laget och att matcher behöver skjutas fram.


Malmö och Växjö har fått in coronasmitta i sina lag efter Beijer Hockey Games i Malmö arena. Foto: Bildbyrån.


I förra veckan hade Malmö Redhawks fått smittade spelare och två matcher ytterligare sköts fram. Beijer Hockey Games spelades i Malmö arena där Redhawks har sina SHL-matcher, men Olof Östblom kan inte kommentera om det finns en koppling mellan smittan i SHL-klubbarna Malmö och Växjö har något samband med det faktum att bubblan sprack i landslagsturneringen.


LÄS MERCovid-19 i Växjö – morgondagens match skjuts upp


– Jag kan inte kommentera det. Det blir jättesvårt när jag inte kan gå ut med namn. Det får vi inte.


Men ni kan inte utesluta det?


– Nej, det kan vi absolut inte göra. Vi jobbar jättenära SHL nu för att försöka stoppa eventuella smittkedjor, säger Östblom.


Vare sig i Karjalaturneringen i Helsingfors i november eller i Channel One cup i Moskva i december förekom någon smitta i lagen.


– Vi använder det system som vi har gjort tidigare, med testning 48 timmar innan och testning när man kommer på plats. Man håller isär alla på sina rum tills vi har negativa testsvar. Vi hade testning ut och det var från Finland, som det positiva testsvaret kom. Det som är svårt är det här med inkubationstid. Testresultatet är en ögonblicksbild, säger Olof Östbolm.


LÄS MERKlart: Då spelas de uppskjutna SHL-matcherna


– Vi gjorde närmare 800 tester före, under och i samband med den här veckan. Någonstans har det ju blivit fel, om man säger så. Jag tycker att i många fall gör man fantastiskt bra jobb inom hockeyn och utanför och man jobbar med det här och håller avstånd. Ändå finns det en viss smittspridning. Det är extremt svårt.


Östblom fortsätter:


– Vi hade stämt av de här planerna med smittskyddsläkare och de som är kunniga i det här om det är rimliga åtgärder för att försöka begränsa det. Sedan fick vi in smitta i alla fall och det är jättetråkigt.


SHL och dess klubbar reagerade snabbt efter Beijer Hockey Games då de hörde om smittan som först upptäcktes i det finska landslaget.


– Man börjar snabbtesta alla och man kollar igenom sina trupper och börjar följa upp det här direkt. Så att man snabbt ska kunna upptäcka om det finns någon ytterligare smittspridning. Där har SHL gjort ett jättebra jobb.


Men faktum kvarstår. Smittan tog sig in i bubblan i Malmö.


– Det är jättetråkigt. Sedan analysen vad vi skulle ha gjort mer håller vi på med. Samtidigt ser vi att det händer lite överallt i samhället. Och när vi inte vet exakt var det kom in ifrån blir det svårt att analysera. Här kommer det in fyra länder som samtliga är testade två gånger negativt och ändå får vi ett utbrott.


Inga av spelarna eller ledarna har rört sig utanför bubblan i Malmö?


– Nej, nej. Den var helt stängd. Varken in eller ut ur bubblan. All personal som jobbade utanför bubblan, säkerhetspersonal och kökspersonal och alla de är testade dagligen för att verkligen kunna begränsa. Det är jättesvårt. Någonstans har det kommit in smitta och nu jobbar vi på att titta på alla som har haft koppling och undersöker dem så att vi inte får någon ytterligare spridning i alla fall, säger Olof Östblom.


***


Vill du bidra till HockeyNews.se för fler nyheter, intervjuer och bevakning? Swisha till 123 529 7163.