HockeyNews
PLUS

Luleå nobbade sista minuten-värvning: "En spelare vinner inget SM-guld"

(18024) Stefan Nilsson/Ulf Engman/Luleå
Simon Eliasson/Bildbyrån

Publicerad: 16 februari 2021

FacebookXWhatsApp

Serietrean Luleå ville förstärka med en forward innan transferfönstret stängde, men gick bet.

Hur nära var det med en värvning? Och försvann guldchansen nu?

SHL presenteras av:

BAUHAUS bygger svensk ishockey 


Det blev ingen sista minuten-värvning för Luleå den här säsongen. När norrbottningarna släppte den finländske landslagscentern Arttu Ilomäki till HV71 den 1 februari uppstod en lucka i förstakedjan där han på slutet spelat tillsammans med Filip Hållander och Jack Connolly.


Luleå försökte att hitta en lämplig ersättare, men general manager-duon Stefan ”Skuggan” Nilsson och Ulf Engman valde att avstå.


– Vi gav nog upp vid niotiden eller något sådant där. Ja, man satt ju och följde det sedan, men vi hade inga namn, inga heta efter eftermiddagen. Det hände inte så mycket egentligen. Vi hade jobbat oss igenom alla tillgängliga namn egentligen före igår redan. Sedan har man alltid hoppet att det kan komma någonting som av någon anledning har kommit lös på slutet, men det var väldigt lugnt allmänt igår, säger Luleås vice general manager Ulf Engman till HockeyNews.se.


Var ni med så långt att ni budade på spelare?


– Ja, det kan man väl säga. Vi var inte speciellt nära ändå, men vi var med och ställde förfrågningar om vad de ville ha och det fanns en del intressanta spelare. På några var det att det kostade för mycket. Vi hade hyggligt med pengar kvar, men samtidigt kan man inte betala vad som helst för spelare. Det måste finnas någon rimlighet vad det får kosta för en kortare period, säger Engman.


Luleå har släppt Arttu Ilomäki till HV71, men det kommer ingen ersättare för honom. Foto: Bildbyrån.


Var det övergångssummor eller löner som var den stjälpande faktorn?


– Egentligen både och. Priserna gick upp. Det var väldiga kontraster, från att ha varit superrea till att bli jättedyrt på någon vecka på slutet.


Då var det spelare som fick vara kvar i sina klubbar för att avsluta säsongen där om någon vecka?


– Ja, ganska många. Det blir väl så, och jag förstår spelarna också, att ska jag iväg och flytta och i pandemitider och allt, då måste det vara lite extra. Annars kan man avsluta säsongen där man är. Vi hade i princip stängt dörren för att ta in någon som inte hade spelat så här långt. För vi känner att vi vill ha någon som är igång, säger Engman som alltså även sneglade bort på spelarmarknaden i USA och Kanada.


– Framför allt ta någon från Nordamerika som aldrig har spelat på stor is och som dessutom inte varit igång, det trodde vi inte på.


Nu har Luleå en trupp som inte tål alltför många skador och där forwarden Petter Emanuelsson tränar för att ta sig tillbaka från en ljumskoperation den 30 december.


– Antalsmässigt var det egentligen inte något behov. Vi har åtta backar plus 14 forwards och sedan har vi Albin Thyni Johansson och Oscar Tellström i Boden och som har en sådan övergång att de kan spela hur mycket de vill i lagen framöver. Vi hade folk, säger Ulf Engman.


Både Skellefteå och Rögle har förstärkt med var sin stjärncenter, Pär Lindholm respektive Ted Brithén, i guldjakten 2021.


Ni hade pengar och har blivit av med Arttu Ilomäki – kommer ni att kunna hävda er i slutspelet?


– Ja, vi ser väldigt mycket fram emot det här. Jag tycker att det är väldigt jämnt i år. Det är som jag ser det fem lag som sticker ut. Nu ska jag inte säga några namn, men det känns som det är fem lag som har hyfsade chanser. Naturligtvis fick de in bra spelare, Skellefteå och Rögle, och blir farliga. Men det blir alltid lite extra hype och en spelare vinner inget SM-guld. Sedan kommer de naturligtvis att bidra så att de blir bättre. Jag tror inte att det är så enkelt att de är klara för final.


LÄS MERDärför bröt Ilomäki upp från Luleå – och det här vill Luleå värva


Fem lag – då är det väl egentligen bara att kolla in topp fem i SHL (Växjö, Rögle, Luleå, Skellefteå och Frölunda)?


– Ja, det är lite så. Men man vill ändå inte sticka sig och så ska man möta dem i kvartsfinal… Det känns verkligen öppet. Frölunda är femma och de har lika god chans som alla andra att vinna. Det blir ett väldigt spännande slutspel.


Luleås Chris DeSousa dras med en skavank. Foto: Bildbyrån.


Fortfarande återstår nästan en fjärdedel av grundserien och på tisdagskvällen tar Luleå emot Färjestad hemma. Det är osäkert om forwarden Chris DeSousa kan spela till följd av en mindre skada.


– Han ska känna efter på värmningen, så det är ingen fara med honom, men det är inte säkert (att han spelar). Vi får se, säger Ulf Engman.


Har ni satt något datum för Petter Emanuelssons comeback?


– Nej, vi har inte sagt något exakt. Men det ser jättebra ut. En till två veckor skulle jag väl gissa. Det är vad han själv känner. Man vill inte skynda på det där heller utan det måste kännas bra och vi känner inte att vi är i något stressläge, att stressa in honom nu för att han ska spela en match extra utan han får känna efter när han är redo, säger Luleås vice general manager Ulf Engman.


***


Vill du vara med och bidra till HockeyNews.se för fler nyheter, intervjuer och bevakning? Swisha till 123 529 7163.

Allt nytt innehåll på Hockeynews PLUS för bara 69 kr! Skaffa Hockeynews PLUS

JUST NU: TV4 Play+ på köpet! (värde 118 kr)