HockeyNews
PLUS

Stoa om sin svaga start: "Hårdare mot mig själv än någon annan kan vara"

(17632) Ryan Stoa/HV71
Carl Sandin/Bildbyrån

Publicerad: 28 januari 2021

FacebookXWhatsApp

STOCKHOLM. Ryan Stoa har inte blivit den omedelbara succévärvning som HV71 hade hoppats.

Han är poänglös efter nio SHL-matcher. Men så har vägen från Florida till Jönköping och storformen varit väldigt lång.

– Jag är hårdare mot mig själv än vad någon annan kunde vara, du vet. Jag vill göra mer. Vad annat kan jag göra än att borra ner huvudet och jobba? säger Stoa till HockeyNews.se.

SHL presenteras av:

BAUHAUS bygger svensk ishockey 


Med både Lias Andersson och Linus Sandin på gång bort från HV71 värvades den amerikanske OS-centern Ryan Stoa in i början av december.


Den 33-årige amerikanen, som spelade OS för USA 2018, gjorde 19 mål och 37 poäng för Örebro i SHL förra säsongen. Men efter nio matcher i HV71 är han fortfarande utan poäng.


– Det börjar ta sig. Det har uppenbart inte gått som jag ville. Men nu koncentrerar jag mig på att vinna, säger Stoa till HockeyNews.se på Hovet i Stockholm efter HV:s 5–4-seger mot Djurgården.


HV71 har med Ryan Stoa i laget tagit åtta av 27 poäng och var före segrarna mot Linköping och Djurgården nere i en tung och djup formsvacka.


Efter sex matcher i HV blev han till råga på allt sjuk i covid-19.


– Jag kom hit och förväntades bidra med en gnista. Det gick inte som planerat och det slutade med att jag fick covid och allt har tagit lite längre tid. Nu känner jag mig jättebra och jag är i fysisk form. Matchprogrammet lugnar sig lite nu och jag behöver bara en medstuds, säger han.


Starten har varit väldigt tuff för Ryan Stoa i HV71. Segern mot Djurgården var ett steg i rätt riktning. Foto: Bildbyrån.


Ryan Stoa var i toppform i slutet av förra säsongen i Örebro där han spelade i en toppkedja med nyblivne Detroit-forwarden Mathias Bromé. På de fem sista matcherna i SHL gjorde han sex mål och fyra assist för Örebro. Men efter den 12 mars gick det precis nio månader till den 12 december då han gjorde sin HV71-debut i en 4–2-förlust hemma mot just Örebro.


Hur förberedde du dig hemma i USA utan ett lag?


– Det kan du inte. Det var många dagar där jag trodde att jag var slut. Du vet, det är bara sorgligt, säger Stoa och sväljer tungt.


– I de här tiderna vi befinner oss i nu hade vi turen att få en son. Jag sprang med honom varje dag så mina lungor känns bra, min kropp känns jättebra. Men det har gått lång tid, nio månader mellan matcherna.


LÄS MERForsberg visar målskytte i toppklass i HV71: "Har något bättre på gång"


Ryan Stoa fortsätter:


– Alla är olika. En del killar kommer in och lyckas riktigt bra. Några anpassar sig. En del har haft tillgång till is, andra inte.


Hur mycket har du varit på is innan du kom till Sverige?


– Vi var i Florida så det var öppet, men mina vänner hade redan åkt och spelar i Europa, i Ryssland och här. Så jag höll på med hockey en gång i veckan. Det fanns ingen intensitet där. Men jag var inte beredd att sluta spela.


Frågan är nu hur lång tid Ryan Stoa behöver för att hitta samma flyt och fart i spelet som i Örebro.


– Efter nio månader behöver du mer än (ett par matcher). Du kan vara i otrolig form, men tajmingen i matcherna kan du inte återskapa. Du måste göra det. För mig började det kännas bra efter fem sex matcher och då fick jag covid. Jag kunde inte lämna huset på tio dagar. Alla får göra likadant.


Kan du uppskatta i procent var du står formmässigt?


– Inget är fel och jag känner mig jättebra. De spelar mig så mycket som de vill spela mig. Jag känner mig bra, säger Stoa som i snitt får 13 minuter per match i HV71.


– Så jag är hundra procent. Jag känner mig bra. Men det finns en skillnad mellan hockeyspelare och de hockeyspelare som har självförtroende. Jag vet att mitt spel finns där, att jag är nära. Du behöver en knuff, att något bra händer.


I Örebro gjorde Ryan Stoa tre mål och fyra assist på sina första nio matcher. I HV71 har han varit poänglös. Foto: Bildbyrån.


Ryan Stoa hade läst igenom statistiken efter HV:s seger mot Djurgården. Tidigare hade han mest nollor i mål- och poängkolumnen och minus fyra i plus/minus.


– Jag hade ett plus (i plus/minus) och ett skott så det var bra, hehe.


Hur mycket betyder statistiken?


– Det hör ihop med det jag sa förut. Jag togs hit för att bidra. Jag gjorde 19 mål förra säsongen, säger Ryan Stoa och suckar.


– Jag vet att jag fortfarande kan spela. När du spelar fem mot fem, den här ligan är hård.


Ryan Stoa har ännu inte lyckats spela till sig en ordinarie plats i HV71:s powerplay, som är SHL:s bästa. Förra säsongen gjorde han åtta av sina 19 mål i powerplay och var en av ligans bästa i numerärt överläge.


Har du rätt sorts förväntningar på dig, tycker du?


– Jag är hårdare mot mig själv än vad någon annan kunde vara, du vet. Jag vill göra mer. Vad annat kan jag göra än att borra ner huvudet och jobba?


Ryan Stoa säger att HV71 kände till hans status i fråga om isträning då han anslöt till klubben.


– Ja, jag kände mig bra, fick covid och var borta tio dagar. Nu får jag börja om och vi har vunnit två matcher i rad. Det är hela grejen just nu, säger han bestämt och med ett visst hoppfullt ljus i blicken.


***


Var med och bidra till HockeyNews.se för fler nyheter, intervjuer och bevakning. Swisha till 123 529 7163.

Allt nytt innehåll på Hockeynews PLUS för bara 69 kr! Skaffa Hockeynews PLUS

JUST NU: VM-feber! Få Hockeynews för bara 9kr/mån!