HockeyNews
PLUS

Så ska landslagsforwarden hjälpa Oskarshamn i SHL:s slutspurt

(17630) Robert Sabolic
(c) photo.khl.ru Grigory Sokolov

Publicerad: 27 januari 2021

FacebookXWhatsApp

Oskarshamn är indraget i bottenstriden i SHL och skador har förstört säsongen för den erfarna forwardsduon Johannes Salmonsson och Oscar Sundh.

Nu hoppas IKO att nyförvärvet Robert Sabolic ska hjälpa laget på många sätt i slutspurten. Han är nu spelklar.

SHL presenteras av:

BAUHAUS bygger svensk ishockey 


Den 32-årige slovenske landslagsforwarden Robert Sabolic är Oskarshamns senaste nyförvärv. Inom loppet av några veckor har den småländska SHL-klubben även värvat de NHL-meriterade forwardsen Max Veronneau och Lance Bouma, som har fått en bra start i Oskarshamn.


Sabolic började träna med IKO i måndags, men har inte spelat matcher för något klubblag sedan förra våren då han var i den schweiziska klubben Ambrì-Piotta där han gjorde 13 poäng (5 mål, 8 assist) på 27 matcher.


Han är registrerad och spelklar till torsdagens hemmamatch mot Leksand.


– Man får ha lite respekt för att han inte har spelat med ett lag. Han har tränat med ett lag, men man blir ju som extragubbe vid de tillfällena oftast, säger Oskarshamnstränaren Martin Filander till HockeyNews.se om den möjliga startsträcka som Sabolic kan behöva för att komma igång.


LÄS MEROskarshamn värvar landslagsforward: ”Spetsan vi letat efter”


– Jag tyckte att det såg bra ut med tanke på det. Han har spelat lite åt samma håll med vissa detaljer i spelet. Han har haft svensk coach tidigare i Tyskland, så han kände igen vissa delar i spelet. Jag tror han kommer att kunna hjälpa oss, säger Filander och syftar på Niklas Sundblad, den tidigare Örebrocoachen, som hade Sabolic i Ingolstadt där de blev tyska mästare tillsammans 2014.


Oskarshamns senaste värvning, Robert Sabolic, var med i Sloveniens OS-kvartsfinal mot Tre Kronor i Sotji 2014. Foto: Bildbyrån.


Robert Sabolic har en lång karriär och har gjort en hel del poäng i KHL-klubbarna Admiral Vladivostok och Torpedo Nizjny Novgorod. Hans första klubb utomlands efter flytten från Jesenice 2011 var allsvenska Södertälje.


– Till att börja med måste han komma in i fem mot fem-spelet. Sedan har han kapacitet, han har ett bra skott och han har näsa för att göra lite poäng. Förhoppningsvis ska han kunna ta en lite offensivare roll hos oss. Men han ska samtidigt få chansen att komma in i det först innan det utkristalliserar sig perfekt. Tanken är att han ska kunna bidra offensivt och skapa stabilitet i vårt offensiva spel.


Oskarshamn, som nyligen bröt en 16 matcher lång förlustsvit, har halkat ner i SHL-tabellen och kommer att behöva strida hårt för att undvika kvalspel. Här blir avsaknaden av de skadade erfarna spelarna Johannes Salmonsson och Oscar Sundh stor.


Men förhoppningen är att Robert Sabolic bidrar med lugn i trängda situationer i matcherna och i förberedelserna inför nervkittlande utmaningar i slutet av säsongen.


– Det känner vi är en som ska kunna prestera under press också, säger Martin Filander.


LÄS MEROskarshamns poängkung borta i fem matcher: "Lyckligt, men olyckligt"


I en haltande SHL-tabell är Oskarshamn ett av fem lag i botten som kämpar för att undvika de två kvalplatserna.


– Det är inget att sticka under stol med att det är ett tufft race. Det gäller att vilja vara med och påverka positivt. Det är bra med rutinen och det är så vi har resonerat med att få in en rutinerad gubbe till, säger Filander om Sabolic.


***


Var med och bidra till HockeyNews.se för fler nyheter, intervjuer och bevakning. Swisha till 123 529 7163.

Allt nytt innehåll på Hockeynews PLUS för bara 69 kr! Skaffa Hockeynews PLUS

JUST NU: TV4 Play+ på köpet! (värde 118 kr)