HockeyNews
PLUS

DIF-forwarden om flytten till SHL: "Ingen ångest över att möta dem"

(17456) Linus Andersson/DIF
Johanna Lundberg/Bildbyrån

Publicerad: 19 januari 2021

STOCKHOLM. Djurgården värvade Linus Andersson från Vita Hästen i Hockeyallsvenskan.

Drygt halvvägs in i sin första SHL-säsong är han näst bäste målskytt av spelarna som har tagit det klivet.

– Det är klart att det finns många bra lag i SHL, men inte så att man har ångest över att möta dem riktigt, säger Andersson till HockeyNews.se.

SHL presenteras av:

BAUHAUS bygger svensk ishockey 


Redan på måndagen tog Djurgården bussen till Ängelholm för tisdagens möte med serieledande Rögle. Det är en intensiv period med matcher för SHL-lagen.


– Vi tränar väl egentligen som vanligt, vi tränar dagarna mellan match och så har vi morgonvärmning oftast. Vi brukar få en dag ledigt i veckan för att kroppen ska återhämta sig lite, men det blir mycket matchande och mycket träningar så det är roligt, säger Djurgårdsforwarden Linus Andersson efter en av alla träningar på Hovet.


Djurgården bröt en fem matcher lång svit av förluster genom att gå från 4–3-underläge mot Örebro i Behrn arena i början av den tredje perioden till 6–4-vinst.


Det var en svacka och en nedåtgående trend, som kanske planades ut.


– Det var jävligt skönt att få den där vinsten. Vi hade en väldigt bra förstaperiod. Andra perioden var lite si så där. I den tredje perioden var det en jäkla kämpainsats av hela laget och vi visade karaktär att man inte kan räkna bort oss även om vi ligger under med några mål, säger Linus Andersson och skojar lite med backen Tobias Ekberg som knallar förbi på gummimattan utanför rinken på Hovet på sin väg till omklädningsrummet.


– Jag tror det var skönt för gruppen att både vinna och att vi tog igen ett underläge och ser att vi är mentalt starka där.


Linus Andersson har bidragit med åtta mål i Djurgården och är lagets näst bäste målskytt efter Niclas Bergfors. Foto: Bildbyrån.


Skellefteåfostrade Linus Andersson, 22, har gjort åtta mål på 29 SHL-matcher. Av spelarna som har värvats från allsvenska lag till SHL inför den här säsongen är det bara HV71:s Fredrik Forsberg (11 mål) som kom från BIK Karlskoga som har gjort fler mål i SHL.


Hur ser du på din utveckling i SHL?


– Det känns bra tycker jag. Jag har fått mer och mer förtroende på de senaste. Det har varit lite JVM och skador och sjukdomar. Det är bara att ta vara på chansen när man väl får den för det är jäkligt kul att spela mycket och spela i de avgörande lägena.


Hans kedja med hårt jobbande evighetsmaskinen Henrik Eriksson och formstarke centern Tom Wandell har hittat en spännande kemi. Linus Andersson är skottstark och fysiskt jobbig att möta med sina tunga tacklingar.


Nu ser han fram emot att möta Rögle, som han inte har spelat mot än i sin SHL-karriär eftersom han var skadad och borta från tre matcher i början av oktober.


– Jag har inte sett dem på tv heller för det är sällan man har tid med det för vi har matcher. Men som det har sett ut så har de hittat något bra i Rögle och fått ihop ett bra lag. Nu ska vi visa att vi är minst lika bra om inte bättre och knipa tre pinnar, säger Andersson.


LÄS MERSå ska skarpskytten Linus Andersson vinna en topproll i Djurgården


Har du mött något lag i SHL som du känner att det här var ett bra lag?


– Nej, inte så att man har tänkt på det. Det är klart att det finns många bra lag i SHL, men inte så att man har ångest över att möta dem riktigt. Jag tycker att det är roligt att spela matcher och gillar att möta dem som ligger högt upp i tabellen också. Det brukar bli roliga matcher. Tajta, snabba och det brukar bli en del känslor också. Det är bara roligt.


Är det mer känslor i Hockeyallsvenskan än i SHL?


– Nej, det skulle jag inte säga. Nu har det varit en så pass underlig säsong, utan publik och allt sådant där, och det är väl klart att det inte är lika mycket känslor som när man har ett fullsatt Hovet. De brukar ju vara rätt bra, har jag hört, för att pumpa upp känslorna.


Hur bär man sig åt med den biten när inte publiken finns och kan hjälpa till?


– Jag tycker att det har funkat bra den här säsongen. Man har hittat någon sorts sätt att komma taggad till match.


Vad kan det vara?


– Ja, det har jag faktiskt ingen aning om. Jag har inte gjort något speciellt. Det är väl de gamla vanliga matchrutinerna man brukar snacka om. Utöver det känner man väl någonstans i kroppen att det är match. Då taggar man till på alla cylindrar och då är det bara att gå ut och köra.


Fakta/Här är de bästa målskyttarna bland spelarna som värvades till SHL från Hockeyallsvenskan inför säsongen


1 Fredrik Forsberg, f, HV71, 31 matcher, 11 mål (från BIK Karlskoga)

2 Linus Andersson, f, Djurgården, 29 matcher, 8 mål (från Vita Hästen)

3 Fredrik Olofsson, f, Oskarshamn, 32 matcher, 6 mål (från Modo)

4 Nikola Pasic, f, Linköping, 32 matcher, 4 mål (från BIK Karlskoga)


***


Gillade du artikeln? Värd en kaffe – för en månads läsning? Swisha till 123 529 7163.

Allt nytt innehåll på Hockeynews PLUS för bara 69 kr! Skaffa Hockeynews PLUS