HockeyNews
PLUS

Påkörningarna oroar skadad Armalis – får medhåll av motståndarcoachen

(17358) Mantas Armalis/Djurgårdens IF
Jonas Ljungdahl/Bildbyrån

Publicerad: 14 januari 2021

STOCKHOLM. Djurgårdens målvaktsstjärna Mantas Armalis blev påkörd i sin målgård mot Växjö utan någon påföljd.

Han har missat fyra matcher i rad efter smällen mot huvudet.

– En respektlös aktion. Men eftersom jag inte slängde mig och förstärkte situationen är det ingen som reagerar på det, säger en kritisk Armalis till HockeyNews.se.

Växjötränaren Sam Hallam ger sin syn på problemet.

SHL presenteras av:

BAUHAUS bygger svensk ishockey 


Det var den 2 januari i den första av två bortamatcher mot Växjö som Djurgårdsmålvakten Mantas Armalis råkade illa ut då han fick en smäll mot huvudet. Han fullföljde matchen och Djurgården vann med 3–2 på övertid.


Men efteråt mådde han inte bra och han har inte kunnat spela sedan dess även om han har börjat träna på is igen.


– Jag fick en ganska rejäl smäll. Det var ingen lätt pjäs som körde in i mig, säger Armalis.


Utan honom ombytt har Djurgården fyra raka förluster. Det har nu gått tolv dagar sedan smällen i Vida arena.


– Jag blev påkörd. Ingen reagerade på det. Det känns som en ganska regelvidrig aktion, säger Armalis märkbart irriterad när händelsen kommer på tal.


Växjöforwarden Ludvig Nilsson blev inte utvisad och Mantas Armalis tror att det har att göra med att han som målvakt bet ihop och spelade vidare.


Växjöcoachen Sam Hallam minns mycket väl situationen i matchen.


– Så var det. Det var en situation där en spelare ska bryta in och ta in pucken mot mål från sidan, från Mantas vänstra sida, och kommer för nära. I sista stund riktar spelaren inte någon fysisk kraft mot målvakten. Han försöker göra mål och komma runt, men så kommer han för nära, säger Hallam till HockeyNews.se.


Växjöcoachen Sam Hallam efterlyser tydligare riktlinjer för spelet i målgården för att skydda målvakterna bättre. Foto: Bildbyrån.


Djurgården har den senaste tiden varit med om några snackisar där Dick Axelsson efter en upptäckt slewfoot i just den där Växjömatchen blev avstängd i tre matcher. Och Djurgårdsforwarden Rhett Rakhshani fick matchstraff efter en uppmärksammad knuff i ryggen på Brynäscentern Greg Scott.


Dick Axelsson menar att man som spelare vinner på att ramla i dagens hockey och det är en slutsats som Mantas Armalis också är beredd att dra.


– Vi börjar gå mot fotbollen. Tyvärr. Jag vet inte om det beror på bedömningarna eller ifall man vill ta det självklara när man tar utvisningar. Jag tycker personligen som målvakt att en sådan där situation med målvakten borde kollas med disciplinnämnden också, säger Armalis.


LÄS MERAxelsson tillbaka i Djurgården – kritisk mot ramlande SHL-spelare


Här får Djurgårdsmålvakten medhåll av Växjös huvudtränare Sam Hallam:


– Det är en sådan där situation som jag tror vi behöver titta närmare på och göra upp vad som gäller där, för målvakten är väldigt utsatt. Han spelar för att rädda pucken och gör ingenting för att så att säga göra som en utespelare skulle göra i det läget och skydda sig själv.


Om själva situationen med Ludvig Nilsson i mötet med Djurgården säger Sam Hallam:


– Skadan är redan skedd. Det hade inte hjälpt Mantas om vi hade fått en tvåminutare för interference till exempel. Men det kanske är någonting vi behöver titta på framöver. Att ha tydliga riktlinjer både bedömningen från domarna, men också att spelarna kan få rätt information om vad som gäller i de situationerna.


Mantas Armalis fick en förklaring efter 3–2-vinsten i Växjö, men har svårt att köpa den.


– Enligt domaren på plats så säger han att han (Nilsson) får en knuff in. Jag har sett sekvensen om och om igen. Det finns ingen is att ta mer än den där jag sitter i målområdet. Han får ingen hjälp in utan han tar den isen frivilligt. Jag vet inte om det är hans spelstil, för vi har några sådana i ligan, eller om han bara inte har någon form av respekt för den yta han egentligen har att ta, säger Armalis.


Djurgårdsmålvakten Mantas Armalis är på väg tillbaka efter en befarad hjärnskakning och har missat fyra SHL-matcher. Foto: Mattias Ek.


– Det fanns en nästan identisk situation tidigare där man ser på Växjöspelaren att han undviker att ta kontakt med mig. För det är inte så att jag trycker ut extra mycket utan det är snarare att jag drar in allting för att skydda mig själv och då får jag en axel i huvudet.


Det skulle bli enklare för domarna att hitta situationerna och ni målvakter skulle bli mer skyddade.


Har det blivit så?


– Nej, det är snarare tvärtom, menar Mantas Armalis.


Är det värre?


– De har ju ändrat reglerna till i år, att man får vistas i målområdet.


Om man inte stör målvakten?


– Ja, precis. Det är då det blir svart på vitt. Samtidigt uppstår fler situationer där vi hamnar i risk. Jag tyckte att man tog ett steg framåt i utvecklingen förra året där man hade väldigt få hjärnskakningar på målvakter. Det tycker jag är jättebra. Men i och med att man har gått framåt där vill man på något sätt ta ett steg tillbaka så vi får mer mål. Jag respekterar det på ett sätt, men samtidigt är det så att när man väl åker på de här grejerna och de inte ens kollar på det. Då börjar man fundera på vad det egentligen handlar om. Om ingen reagerar på det heller.


Det är det som oroar Mantas Armalis.


– För man ska trycka på på mål så hårt som möjligt. Man ska gå starkt på mål för att störa målvakt, störa backar och så vidare, men man måste också inse att när det inte finns någon is att ta ska man inte välja den vägen. Han kan göra det ostraffat nu.


Växjöcoachen Sam Hallam vill inte ge sig in i en diskussion om det har blivit sämre för målvakterna sedan utespelarna får vara i målområdet så länge de inte stör målvakten. Han hänvisar till målvakterna och målvaktstränarna i SHL.


– Men jag förstår vad Mantas menar. När målvakterna spelar för att rädda pucken och tar position för det är de väldigt utsatta för en lätt kontakt, som det var i det här fallet, men det räcker tyvärr ibland, säger Hallam.


***


Gillade du artikeln? Värd en kaffe – för en månads läsning? Swisha till 123 529 7163.

Allt nytt innehåll på Hockeynews PLUS för bara 69 kr! Skaffa Hockeynews PLUS