Redo för större ansvar i Åhlunds frånvaro: ”Måste vara självkritiska”


10 januari 2021

Håkan Åhlund meddelade idag att han kliver ur AIK:s bås på grund av familjeskäl.
Nu tar den assisterande tränaren Anton Blomqvist över huvudansvaret – vilket blir hans första uppdrag som huvudtränare på seniornivå. 

– Jag är övertygad om att det kommer gå bra, säger han till HockeyNews.se


Annons

HockeyAllsvenskan presenteras av:
UNIBET – ligans huvudpartner 


Tidigare under söndagen meddelade AIK att Håkan Åhlund kliver ut från båset av familjeskäl. Tillfälligt kommer den assisterande tränaren Anton Blomqvist att ta över huvudansvaret, först och främst januari ut. 


Blomqvist mottog beskedet under lördagen och de senaste dygnet har varit hektiskt för 30-åringen. 


– Jag fick egentligen reda på båda sakerna igår, att han kände att han behövde tiden och att AIK ville att jag skulle gå in och ta det. Det har varit mycket samtal och diskussioner från matchen i går och framåt egentligen, säger han när vi når honom. 


Hur ser du på Håkans beslut?


– Det är klart att det är tråkigt att han sitter i den situationen. Samtidigt tror jag att det är rätt beslut, det finns grejer som är viktigare än hockeyn också.


Har det funnits några diskussioner om att det kan bli längre än januari ut redan nu?


– Det jag har fått till mig är att det är januari ut och det är det jag utgår från. Om det blir något annat på vägen får vi ta det då.


LÄS MER: AIK gör tillfälliga förändringar i tränarstaben


Anton Blomqvist hämtades in till AIK inför den här säsongen, efter att ha varit huvudtränare för Malmös J20-lag i två säsonger. Det här blir hans första uppdrag som huvudtränare på seniornivå och han känner sig redo för det ökade ansvaret. 


– Ja, det gör jag. Sen så vet jag inte om man nånsin känner sig redo när det kommer så här plötsligt, men det gäller att anpassa sig och göra det bästa av situationen. Jag är övertygad om att det kommer gå bra, säger han. 


Hur har uppdraget som assisterande varit så här långt?


– Det har varit bra och kul för min del att se en annan del av jobbet, att jobba på seniornivå och att få coacha vuxna människor kontra juniorer. Det känns mer naturligt i och med att jag levt i den världen många år som spelare. Sen är det lite annorlunda att vara assisterande kontra huvudtränare som jag varit de senaste tre åren. Man får jobba med lite andra grejer och nöta in sig mer i detaljer, medan man har lite mer helhetsansvar över gruppen som huvudtränare. Men det har känts bra och utvecklande, det har bara varit positivt egentligen. 


Anton Blomqvist. Foto: Bildbyrån

Redan under måndagen gör han sin riktiga debut som huvudtränare på seniornivå när laget ställs mot Västervik. Men några större förändringar i spelet är inte att vänta. 


– Det blir ingen jättestor skillnad. Det är några detaljer och smågrejer som vi kan använda oss av, men det blir nog väldigt små justeringar. Det jag kommer försöka är att komma in med bra och positiv energi och som alla vet så har det gått lite tufft för oss och då gäller det att komma in med positiva saker, vända på rätt stenar och ha en bra dialog med killarna, säger han. 


AIK hade fem raka segrar inför jul, men efter det har det på nytt gått tungt för laget. Just nu placerar sig laget på en tolfte plats i tabellen. Blomqvist pekar på självförtroende som en viktig faktor för att vända den negativ trenden. 


– Jag tror det är en jättestor grej, att komma in i grejer och faktiskt inse att när vi gör vissa grejer på isen så blir det också bra resultat för oss. Det är alltid en utmaning att göra över det över tid. Fem raka vinster är ingen slump, men det är inte tabelläget heller. Vi måste vara självkritiska och alla måste gå till sig själva och ta fram sin bästa hockey hela vägen ut, säger han. 


Vem kommer att assistera dig?


– Det är lite oklart. Vi försöker hitta en lösning så snabbt det går, samtidigt som det måste vara en lösning som är rätt. Vi vill ha in rätt typ av människa, det tror jag är viktigt i det läget vi befinner oss i som lag. 

Annons

Annons


Annons

Annons

Annons