DIF-amerikanen oroas av bilderna hemifrån: "Det suger att se det där"


8 januari 2021

STOCKHOLM. Bobby Nardella är på väg att bli en jätte i Djurgården. De senaste fem matcherna är den spelskicklige backen lagets poängkung och den som får mest istid.

Vid sidan av hockeyn försöker Washington-lånet undvika att grubbla över den senaste tidens oroligheter i hans hemland USA.

– Jag har sett en del på nätet och på tv. Det suger att se det där, säger Nardella till HockeyNews.se.


SHL presenteras av:

BAUHAUS bygger svensk ishockey 


Djurgården hade en jobbig start på säsongen med bara fem poäng på de första fem matcherna. I mitten av oktober, ungefär då backen Bobby Nardella lånades in från NHL-klubben Washington Capitals, började laget att ta steg framåt.


Sedan den 24-årige amerikanen anslöt till Djurgården har laget tagit 39 poäng på 23 matcher. Poängsnittet har gått upp till 1,7 från 1,0. Han har varit med och bidragit till lyftet.


Magplasket hemma mot Oskarshamn, det var den första förlusten på Hovet på nio matcher, hör till undantagen. Det small bakåt redan efter 20 sekunder.


– Det var en tuff start. Vi var liksom inte redo att spela. Vi hade en bra start i tredje perioden och gav oss själva chansen att vinna, men det gick inte vår väg ikväll, säger Nardella efter 4–3-förlusten.


När han kom till Djurgården hade huvudtränaren Robert Ohlsson förväntningarna klara.


– När man tittade på Bobby tyckte jag han hade bra spelförståelse. Han skannade isen bra, rörde sig bra och bra passningsspel. Det tycker jag att han visar här hos oss också. Han är initiativrik, tar stort ansvar över puck och gör det bra. Det är klart att det är en jätteduktig hockeyspelare, absolut, säger Ohlsson.


Bobby Nardella påminner en hel del om Olle Alsing i sin spelstil och i sin rörlighet och skicklighet med pucken. Omställningen till SHL har gått mer eller mindre smärtfritt.


– Jag tycker att det har blivit bättre under det att säsongen pågår. Jag tycker att jag ser isen väldigt bra just nu och slår några bra passningar. Vi har många skickliga spelare i vårt lag som är roliga att spela med, säger Nardella.


Bobby Nardella intervjuas av HockeyNews.se på Hovet. Foto: Johanna Lundberg/Bildbyrån.


Förra säsongen producerade han 31 poäng (4 mål, 27 assist) på 41 matcher i AHL för Washingtons farmarlag Hershey. Anpassningen har inte varit alltför stor.


– Det är ganska likt mot hur jag spelar. Jag tycker att eftersom det är en större isyta har jag lite mer tid och områden där killar kan göra sig spelbara så jag vill inte säga att det är lättare att hitta dem, men det finns fler möjligheter att hitta passningar till de grabbar som är öppna.


Djurgårdstränaren Robert Ohlsson var besviken efter förlusten mot Oskarshamn, men höll igen i båset hos spelarna.


– Det var inte så mycket. Några klappar i ryggen här och där på bänken. Jag tror att spelare vet när de spelar bra ishockey och när de inte gör det. För egen del har jag spelat ganska stabilt och hoppas kunna fortsätta med det. Som lag behöver vi fundera en aning, säger Nardella.


LÄS MERIrritation i Djurgården efter förlusten – och så är läget med skadade målvakten


Redan på lördagen väntar ett möte med ett hungrigt Brynäs i Gävle. Djurgården har tillhört de bästa lagen i SHL de senaste tiden då det har blivit sex segrar på tio matcher.


– Då har vi spelat bra totalt sett. I vissa matcher här och där studsar det inte med oss och vi förlorar några fajter. Men våra målvakter har spelat riktigt bra den senaste tiden och igen, vi måste bläddra blad efter den här matchen och se fram emot nästa.


Bobby Nardella har gjort tre mål och 13 assist på 23 matcher i Djurgården och är bäste back poängmässigt. Sett till de fem senaste matcherna har han gjort ett mål och fem assist och är med det bäst i hela laget. Med en snittid på 20:41 under samma period är han den som får mest istid i laget också.


Han hoppas på en fortsatt stabil utveckling för sig och laget.


– Vi har klättrat ett antal placeringar i tabellen och vi behöver hålla oss till det vi gör och jobba hårt och behålla mentaliteten att vi kan slå vilket lag som helst i den här ligan. Förhoppningsvis fortsätter vi att vinna matcher.


Sedan Bobby Nardella flyttade till Stockholm i mitten av oktober har hans landsman Rhett Rakhshani också värvats till Djurgården.


Det hör inte till vanligheterna att Djurgården har två amerikaner i laget.


– Det betyder jättemycket. Han har hjälpt mig en hel del. Han har också spelat i den här ligan under väldigt lång tid. Han har mycket erfarenhet och har varit med om mycket här. Det är inte så ofta du ser killar från Amerika spela i Sverige i åtta-nio år som han har gjort, och han har haft stor framgång. Jag har lärt mig mycket av honom och det är trevligt att han är här, säger Nardella.


Rhett Rakhshani har varit en stor hjälp för Bobby Nardella i Djurgården och Sverige. Foto: Bildbyrån.


Nardella har börjat känna sig hemma i Sverige och i Stockholm.


– Det har blivit lättare ju längre jag har varit här och jag har vant mig vid en del saker. Det är trevligt att de flesta talar engelska här vilket gör det mycket enklare för mig. Men jag har inga dåliga saker att säga, det har varit en jättebra upplevelse.


– Jag tar tunnelbanan i princip överallt och det är ganska lättfattligt. Jag har inte hamnat vilse än. Det har gått bra, säger han och ler.


Som amerikan har Bobby Nardella följt med i media kring det som har hänt före, under och efter presidentvalet i USA även om han själv inte hann rösta den här gången.


Trumpanhängarnas sätt att forcera sig in i Kapitolium får honom att ruska på huvudet.


– Crazy stuff, säger Nardella.


– Jag har sett en del på nätet och på tv. Det suger att se det där. Det ser inte bra ut för oss amerikaner helt säkert. Det jag bryr mig om allra mest är att folk är i säkerhet. Du gillar inte när folk använder våld. Jag försöker att inte grubbla för mycket på det utan hoppas bara att alla mår bra.


Inför förra säsongen var han på Washingtons camp och nu är han i Djurgården istället.


– Jag skulle ha varit på träningslägret där om jag inte vore här och jag skulle ha varit mitt i allt det där. Jag är inte säker på hur de handskas med det där borta, men jag har tur som är här, säger han.


***


Riktigt bra? Värd en hamburgare – för en månads läsning? Swisha till 123 529 7163.