HockeyNews
PLUS

Lindberg om livet i Moskva – och Skellefteås värvningsdröm

(16908) Oscar Lindberg/Melker Karlsson
Bildbyrån

Publicerad: 17 december 2020

FacebookXWhatsApp

Den dubble världsmästaren Oscar Lindberg är i stark poängform och ska leda en offensiv kedja i Tre Kronor i Channel One Cup.

Samtidigt gläds han med sin tidigare klubb Skellefteå som precis har fått hem NHL-centern Melker Karlsson.

Här berättar NHL-meriterade Lindberg om sina egna tankar runt en flytt hem till Sverige.

Landslagen presenteras av:

IQ Fuel Makes you better, for real! 

All Out CCM Hockey 


I Oscar Lindbergs nya hemstad Moskva faller snön lite lätt på torsdagen och temperaturen är strax över nollan. Coronapandemin har inte varit nådig och i Ryssland har massvaccineringen mot covid-19 inletts med hjälp av det ryskproducerade vaccinet Sputnik V.


För Oscar Lindberg har det varit speciellt att byta Zug i Schweiz mot Dynamo Moskva i Ryssland på många sätt. Inte minst för att det rasar en pandemi som påverkat de flesta KHL-lagen.


– Jag skulle tro att det är någon enstaka i laget som inte har haft det. Jag fick det efter några veckor in på campen. Men det känns som det är många i den här ligan som har gjort bort det, om man kan säga så. Man kände i lungorna när man kom tillbaka, men det gick över hyfsat snabbt, säger Oscar Lindberg till HockeyNews.se från Tre Kronors spelarhotell i bubblan i Moskva.


Oscar Lindberg trivs i Dynamo Moskva. Foto: (c) photo.khl.ru Yaroslav Neelov.


– Var femte dag har vi haft test så det har varit strukturerat. Man får resultatet oftast dagen efter så det har funkat rätt bra.


LÄS MER

Närmare 500 smittade spelare och ledare i KHL under coronapandemin


Oscar Lindberg har lärt sig att anpassa sig till nya lag, ligor, länder och klubbar sedan han lämnade Skellefteå efter SM- och VM-guldet 2013 för spel i NY Rangers farmarlag Hartford.


Det har blivit fem säsonger i NHL och 252 matcher för NY Rangers, Vegas och Ottawa. Förra säsongen gjorde han en så stark insats i Zug att det ledde till ett ettårskontrakt med Dynamo Moskva i KHL.


– Jag tycker att det har rullat på sedan jag kom hit. Det är klart, jag var sjuk och borta ett tag och kom tillbaka, men jag tycker att hockeyn har funkat bra. Det är en ganska rolig liga och laget har gått ganska bra också, säger Lindberg.


Han har gjort 23 poäng (7 mål, 16 assist) på 32 matcher i KHL och bara Mattias Tedenby (Vitjaz Podolsk) har gjort lika många poäng av svenskarna i ligan. De senaste tio KHL-matcherna har han gjort elva poäng.


– Det har kommit igång lite senare. Jag spelade väl helt okej till en början. Det känns som jag fick jobba ihop till poängen och sedan när de väl började komma fick man självförtroende och då har de trillat in lite mer så det är kul.


Nyligen trejdades Magnus Pääjärvi till Dynamo Moskva från Lokomotiv Jaroslavl och nu är de kedjekamrater.


– Det var grymt med ”Mange”! Det var ingen annan svensk här innan han kom så det är kul att få snacka lite svenska. Jag känner Mange sedan tidigare också. Det blev perfekt. Vi har spelat i landslaget och när jag kom till Ottawa så var han där, så vi känner varandra bra.


Lindberg och Pääjärvi kommer inte att spela ihop i Tre Kronor, men har hittat varandra i kedjan i Dynamo.


– Det har varit bra, vi har väl bara spelat fyra eller fem matcher, men kan läsa av varandra ganska bra. Jag har spelat med honom tidigare och så är det enkelt att prata ihop oss på svenska om det är grejer man vill förbättra. Jag tror det kommer att bli bättre ju mer vi får spela ihop.


Under coachen Vladimir Krikunov är det styrspel som gäller. Inte riktigt den sortens ishockey Oscar Lindberg har spelat i sin karriär. Men så ser det ut i en del KHL-lag.


– Många kör 1–3–1 så det är ganska tajt i mittzonen. På det sättet är det bara att försöka ta sig in i (anfalls)zonen och börja spela därifrån. Vi spelar också det, så man står ganska mycket still och väntar när man ligger i styrning. Men ja… Det funkar. Man känner att det är skillnad för man är van vid att spela med forecheck, eller att möta lag som spelar med forecheck. När man möter lag som man är man vid är det kanske mer naturligt, men man har fått lära sig hur man spelar den typen av spel. Det har gått bra ändå, säger Lindberg diplomatiskt.


Oscar Lindberg har "bara" spelat 29 landskamper med Tre Kronor, men har vunnit två VM-guld (2013 och 2017). Foto: Bildbyrån.


Hemma i Skellefteå har han sin familj nu under coronapandemin. Och tidigare i veckan fick hans moderklubb Skellefteå AIK ett stort tillskott i hemvändande NHL-centern Melker Karlsson, som gör comeback efter julen.


– Det tror jag kommer att bli riktigt bra för dem. Nu har Melker varit borta ett bra tag. Jag vet att han har mycket mer i bagaget nu än då han lämnade. Han är en allround spelare och kan spela i alla situationer, så jag tror att få ett sådant lyft i Skellefteå tror jag kommer att vara grymt.


Det har snart gått åtta år sedan 29-årige Oscar Lindberg flyttade från Skellefteå och ut i hockeyvärlden. Han är själv en drömvärvning för klubben i norra Västerbotten.


– Jag har inte tänkt så mycket i de banorna. Visst, det är klart, nu är familjen hemma i de här tiderna när det är svårt att få ihop det. Det är klart att man tänker en extra gång. Men å andra sidan är inte karriären jättelång heller. Jag trivs här och förhoppningsvis kan jag göra något år här. Vi får se. Jag tar en säsong i taget, säger Lindberg.


Förbundskapten Johan Garpenlöv kan dra nytta av Oscar Lindberg i Channel One Cup och han ska leda en kedja med Emil Pettersson och Pontus Åberg.


Garpenlöv säger om Lindberg:


– Det är en spelare som är väldigt användbar för oss. Han kan spela i alla situationer och han är stark både offensivt och defensivt. Vi ska försöka sätta honom i en situation som han är van vid att spela så får vi hoppas att han kan leverera här.


Fakta/Här är Tre Kronors förväntade lag mot Ryssland torsdagen den 17 december kl 17.30 i Channel One Cup.


Målvakter


Magnus Hellberg, SKA St Petersburg, Anders Lindbäck, Jokerit.


Backpar


Lawrence Pilut, Traktor Tjeljabinsk, Viktor Lööv, Jokerit – Klas Dahlbeck, CSKA Moskva, Jonathan Pudas, Jokerit – Oscar Fantenberg, SKA St Petersburg, Lukas Bengtsson, SKA St Petersburg – Philip Holm, Metallurg Magnitogorsk.


Kedjor


Magnus Pääjärvi, Dynamo Moskva, Dennis Rasmussen, Metallurg Magnitogorsk, Jacob Berglund, Severstal Tjerepovets –

Emil Pettersson, Växjö, Oscar Lindberg, Dynamo Moskva, Pontus Åberg, Traktor Tjeljabinsk –

Mario Kempe, CSKA Moskva, Linus Johansson, Neftechimik Nizjnekamsk, Emil Larsson, Örebro – Jesper Frödén, Skellefteå, Andreas Wingerli, Skellefteå, Jonatan Berggren, Skellefteå – Fredrik Karlström, Växjö.


***


Bra artikel? Värd en kaffe & mazarin – för en månads läsning? Swisha till 123 529 7163.

Allt nytt innehåll på Hockeynews PLUS för bara 69 kr! Skaffa Hockeynews PLUS

JUST NU: TV4 Play+ på köpet! (värde 118 kr)