HockeyNews
PLUS

Efter centervärvningen – får HV71 behålla NHL-duon till slut?

(16681) Stoa/Andersson/Sandin
Bildbyrån

Publicerad: 5 december 2020

FacebookXWhatsApp

Mycket talar för att Lias Andersson och Linus Sandin kallas till sina NHL-klubbar när säsongen närmar sig.

Frågan är hur stor chansen är att de fortsätter säsongen i HV71 om de inte skulle slå sig in i NHL.

SHL presenteras av:

BAUHAUS bygger svensk ishockey 


SHL-klubbarna som har lånat in NHL-spelare som de sedan tidigare har avtal med har kunnat spela vidare i Sverige i väntan på att det ska komma ett beslut om NHL-säsongen 2020/2021.


Den 1 januari är satt som ett riktmärke för NHL-starten, men det är också allt.


Under tiden spelar Tobias Björnfot i Djurgården, Theodor Lennström i Frölunda, Joakim Nygård i Färjestad, Lias Andersson och Linus Sandin i HV71, Fredrik Händemark i Malmö och duon Rodrigo Abols och Mathias Bromé i Örebro.


LÄS MERNHL-starten kan skjutas upp – då kan ligan dra igång


För HV71:s landslagscenter Lias Andersson har förutsättningarna förändrats sedan han blev trejdad från NY Rangers till Los Angeles Kings och från att han skulle stanna hela SHL-säsongen i HV väntas han bli kallad till Kalifornien precis som Linus Sandin ska åka över till Philadelphia Flyers.


Men det händer är ännu inte klart. Om det ens blir av…


– Jag har inte hört nånting. Vi brukar ha en bra samling på morgonen och vi tittar på vad som hänt i tidningarna borta i Nordamerika. Där brukar jag börja scrolla och titta om det står någonting. Jag har ingen insyn mer än övriga, men att det skulle dra igång om mindre än en månad känns ganska tveksamt i dagsläget, att det ska börja den 1 januari, säger HV71:s sportchef Johan Hult till HockeyNews.se.



Vad som skulle hända om Andersson och Sandin inte tar plats i LA Kings respektive Philadelphia Flyers är oklart.


– Nej, vi vet ingenting. Vi har ingen rätt att kalla hem dem så att säga, utifrån den return policy som finns. Det är i sådana fall om killarna vill, men det är oklart vad som händer med NHL och det är ännu mer oklart utifrån ett AHL-perspektiv också. Just nu har de väl bara sagt att de (AHL) siktar på att dra igång i början av februari. Men får de inte ha publik på sina matcher blir det en extremt stor utgift för de ägarna, säger Hult.


HV71:s sportchef har inte kunnat ha några diskussioner om olika scenarier för Andersson och Sandin i händelse av att de inte tar en plats från start under kommande NHL-säsong.


– Nej, vare sig Los Angeles eller Philadelphia i det syftet alls. De lägger nog all kraft på att se vad som händer och att få ihop säsongen till att börja med, säger Hult.


HV71 fick se Linus Sandin skjuta två mål i 5–1-vinsten mot Djurgården i torsdags, vilket gjorde att Sandin, som gjorde 19 mål förra säsongen, därmed dubblerade sin målskörd under hösten på bara en period. Nu har Sandin gjort fyra mål.


LÄS MER: Nyman saknades i HV71:s bås – och osäkert läge för stjärnbacken


– Han känner själv att han inte har presterat på den nivå han vill, men jag tycker också att han, som du säger, har startat i rätt ände och börjar med jobbet. Att kampa om de ytor där han är som bäst, runt målet, att han inte är nöjd med att bara vara där utan kampar för att äga sin yta. Det är sånt som sker när det startar på träning och då blir det lättare att ta med sig in i match, säger Johan Hult.


HV71-värvningen Ryan Stoa kommer nästa vecka. Bilden är från en match med Örebro mot HV förra säsongen. Foto: Bildbyrån.


HV71:s sportchef har slagit till och värvat den förre Örebrocentern Ryan Stoa, som är tänkt som ersättare för någon av toppspelarna. Och under söndagen tappar HV forwardsduon Zion Nybeck och Oskar Olausson till Juniorkronornas bruttotrupp inför JVM.


Stoa väntas anlända till Jönköping i början av nästa vecka.


– Sedan återstår lite pappersarbete och när vi får arbetstillstånd och han behöver lite inkörning så vi får se när vi börjar matcha in honom.


***


Gillade du artikeln? Värd en kaffe – för en månads läsning? Swisha till 123 529 7163.

Allt nytt innehåll på Hockeynews PLUS för bara 69 kr! Skaffa Hockeynews PLUS

JUST NU: VM-feber! Få Hockeynews för bara 9kr/mån!