MJÖRNBERG: Axman-show – men de ska nog vara glada om de slipper Allettan


2 december 2020

Storstjärnan Joakim Axman sköt två nya mål (och har nu åstadkommit tio fullträffar på fyra matcher sedan sin återkomst i Hockeyettan) när Strömsbro besegrade Hammarby med 4-3 efter förlängning och bärgade två viktiga poäng i streckstriden. Men rent krasst, de borde vara glada om de slipper Allettan.
Här är kvällens noteringar från Hockeyettan.


Annons

Presenteras av Coolbet - odds från SHL till Hockeytvåan 

De senaste matcherna har allt handlat om en enda herre – Joakim Axman.

Stjärnan fick lämna Hockeyallsvenskan och Väsby, återvände till Strömsbro och har gjort en magisk målsuccé direkt. På sina tre första matcher sköt han åtta (8!) mål.

Målkavalkaden fortsatte förstås även ikväll hemma mot Hammarby. Han brände förvisso ett öppet kalasläge redan efter 40 sekunder, men mål skulle det ändå bli i den första perioden. Efter 14.31, när han skickade en puck som Hammarby-målvakten Oscar Walldén borde ha tagit i nät fram till 1-1. Ett skitmål, men det är ju sådana riktiga målskyttar gör.

När han pangade in 2-1 i powerplay var saken en helt annan. Det var ett svårt nummer där han fick en sylvass träff på en ganska halvdan pass. Hammarby-keepern hade inte en chans och stjärnan noterade sitt tionde mål på fyra matcher.

Joakim Axman är överlägsen i avslutningslägena och har förstärkt en redan imponerande offensiv hos Strömsbro med ytterligare en dimension. Laget är sylvasst så fort de får korn på en spelvändning och kan lura lag som Hammarby långt upp på läktaren när de får snurr i offensiv zon.

I slutändan räckte det inte till seger under ordinarie tid, men Viktor Ehns 4-3-puck med två sekunder kvar av förlängningen ordnade ändå två viktiga poäng i jakten på att uppnå målsättningen om att spela i Allettan efter jul.

Men rent krasst, Strömsbro ska nog vara glada om de slipper Allettan.

Dels förstås för att det coronasäsongen 20/21 kommer vara ett svart ekonomiskt slukhål. Men framförallt för att det nog är roligare att spela en fröjdefull ishockey och vinna än att bli brutalt avklädda och åka på däng på däng på däng.

För den sorglösa hockey som Strömsbro spelar är förstås underhållande, men den kommer inte bana någon som helst väg mot tunga motståndare i Allettan norra (där man hamnar om man tar sig dit).

Det är ett lag med ordentlig offensiv slagsida och manskapet för att åtgärda alla de brister som finns i det defensiva spelet finns helt enkelt inte i truppen. Det tappas puckar, det tappas gubbar i hemjobbet, det tappas markering i egen zon. Tanken är offensiv redan innan pucken är erövrad, den defensiva organisationen är inte tillräckligt disciplinerad och målvaktsspelet skrämmer inte.

Strömsbro spelar fortsättningsseriehockey. Det är kul att titta på, men den gör sig bäst mot ett motstånd som bjuder upp till dans på samma villkor.

Hammarby å sin sida fick en riktigt tung start på säsongen, men har kommit tillbaka med ny energi efter sin coronapaus. De har hittat ett spel som känns skapligt tryggt och är bra organiserade.

Men de saknar verkligen en Joakim Axman. En gubben i lådan med spetskompetens som sätter pucken när (halv)chansen dyker upp.

Det var plågsamt tydligt mot Strömsbro där gästerna spelade sig fint fram till en lång rad avslutningslägen, men där det låste sig som om det blev nervöst sammanbrott varje gång en målchans uppenbarade sig. Som de senaste matcherna har visat, Hammarby är oförmögna att mosa trissan i nät.

Upphämtningen från 1-3 till 3-3 efter viktig desperation i sista perioden imponerade, men med bara en liten gnutta mer killerinstinkt hade de vunnit den här matchen.

I avslutningsfasen finns att jobba på. I övrigt är stockholmarna på rätt väg mot ett spel som kan bli framgångsrikt.

I en fortsättningsserie.

* * *

Den oerhört viktiga streckmatchen i Hockeyettan norra mellan Vännäs och Kalix blev en tight historia som slutade 1-1 efter ordinarie tid. Avgörandet kom sedan i straffläggning där rutinerade Johan Pettersson blev matchhjälte för Kalix.

2-1 till gästerna. Spänningen är därmed intakt kring strecket.

* * *

HC Dalen utan båda bröderna Thörnberg i laguppställningen fick se sig besegrade i toppmötet hemma mot synnerligen formstarka Mariestad. Gästerna ryckte ifrån ordentligt i slutet av den andra perioden och kunde i slutändan vinna med 4-2 i Smedjehov.

* * *

I säsongens första daladerby mellan Borlänge och Malung tappade storfavoriten en tydlig ledning till förlust i slutet av matchen, ikväll blev det revansch. Borlänge tog tag i taktpinnen direkt och kunde i slutändan segla iväg till en 7-3-seger. Den här gången blev det aldrig tal om någon vändning för Malung.

* * *

Hit men inte längre. Visby/Roma blev det första laget att besegra Huddinge den här säsongen via 3-1 i Björkängshallen ikväll. Segersviten stannade alltså vid 16 matcher för Huddinge efter att Adrian Elefalk satt den matchavgörande pucken för Visby i mitten av den sista perioden.

* * *

Enköping forsar fram mot spel i Allettan efter jul efter 4-1 hemma mot Nyköping den här aftonen.

Samtidigt fortsätter Hanviken att plocka viktiga poäng i kampen kring strecket efter två nya mål av succéspelaren Felix Liljegren och 4-1 hemma mot Segeltorp. Detta samtidigt som Vallentuna tappade oerhört viktiga poäng i Allettan-jakten efter förlust med 5-6 i ett pang-pang-derby hemma mot Sollentuna.


Fler artiklar om Hockeyettan hittar ni här 

* * *

Bra! Värd en liten popcorn – för en månads läsning? Swisha till123 529 7163.

Annons

Annons


Annons

Annons

Annons