HockeyNews
PLUS

Den förre SHL-coachen är på väg tillbaka till svensk hockey

(16643) Klas Östman/Linköping
Stefan Lantz/Bildbyrån

Publicerad: 2 december 2020

FacebookXWhatsApp

Den tidigare SHL-coachen Klas Östman, 41, kommer att lämna Schweiz efter två år.

Nästa säsong är han tillbaka i svensk hockey.

– Det är väl några klubbar som man har börjat prata med lite både i allsvenskan och SHL, säger Östman till HockeyNews.se.

SHL presenteras av:

BAUHAUS bygger svensk ishockey 


41-årige Klas Östman har varit assisterande coach i Frölunda i två år och i Linköping i tre år.


Sedan förra hösten är han Dan Tangnes högra hand i den schweiziska klubben Zug och Östman har ansvar för backar och försvarsspelet, precis som tidigare i SHL.


Östman trivs bra i Schweiz, men två år får räcka för den här gången.


– Jag har meddelat här att någon förlängning för min del är inte aktuell. Vi har bestämt oss som familj att vi ska åka hem till Sverige. Vi sa från början att vi tar de här två åren så får vi se. Vi har två små grabbar också, säger Östman.


– Det känns som vi vill att de ska komma tillbaka till Sverige. Det här äventyret har varit spännande och bra, men det här sista året har blivit lite annorlunda med coronan och resor och folk har inte kunnat komma och hälsa på. Det blir lite annorlunda mot vad tanken var från början. Vi känner att nu får det vara bra.


Klas Östman har börjat lägga ut lite krokar hos klubbar hemma i Sverige. Han var i Frölunda mellan 2013 och 2015 och i LHC från 2015 till 2019.


– Det viktiga för mig är att hitta något där det känns att man kan utföra ett bra jobb och att man får jobba med människor som står för ungefär samma saker som man gör själv. Sedan om det är ett headcoachjobb eller asscoach eller vad det nu kan vara, det vet jag faktiskt inte.


Han fortsätter:


– Jag känner att jag har skaffat mig lite erfarenhet och har hållit på ganska länge. Själv tycker jag att man precis har börjat med det här, men nu har man hållit på ett tag så jag tror att jag skulle kunna ta lite olika roller och göra lite nytta.


Klas Östman lämnar Zug efter den här säsongen. Han har tidigare varit i Frölunda... Foto: Bildbyrån.


Det låter som att Östman är redo för ett huvudtränaruppdrag i svensk hockey, men han kan även tänka sig att fortsätta i sin nuvarande roll med lite extra fokus på backsidan och försvarsspelet.


– Det är väl några klubbar som man har börjat prata med lite både i allsvenskan och SHL. Men det är inte så att det är de närmaste dagarna som något blir klart, men rätt så snart skulle det vara skönt att veta vad man ska göra.


Huset hemma i Linköping är familjen Östmans bas i Sverige.


– Det känns som hemma, men i den här branschen får man vara beredd på att röra på sig så klart. Det optimala för oss som familj hade varit om man hade kunnat hitta nåt inom skapligt pendlingsavstånd från Linköping. Men samtidigt, skulle det dyka upp något på längre avstånd som känns riktigt spännande är vi inte främmande för att bo någon annanstans heller. Man måste vara lite öppen i den här branschen.


LÄS MEREfter Schweizflytten: "Första tanken var: "Synd att de ringer nu””


Den europeiska hockeyn har åkt på en rejäl snyting under coronapandemin och schweizisk hockey är inget undantag.


– Vi lever vecka för vecka känns det som. Här är de väldigt hårda med att har vi ett positivt fall då åker alla in i karantän i tio dagar. Pang bom bara. Vi har haft två vändor och alla har varit inne en gång, och nu börjar det bli så att de flesta har suttit inne två vändor. Då har du tio dagar minst, men i praktiken blir det mer eftersom alla ska hinna bli friska innan man kan dra igång, berättar Östman från Zug.


... och i Linköping. Återstår att se var Klas Östman är hockeycoach nästa säsong. Men nu blir det Sverige igen. Foto: Bildbyrån.


– Vid den här tiden ifjol hade vi spelat 24 seriematcher och var i åttondelsfinal eller kvartsfinal i Champions Hockey League. Och nu har vi spelat tio matcher. Det är lite att ta igen. Det är speciellt. Och ingen publik. Det känns väldigt annorlunda.


Klas Östman har följt med i svenska medier om rapporteringen från Schweiz där det ett tag i början av hösten släpptes in uppemot 60 procent av den totala publikkapaciteten.


– Jag tror att det var två matcher som vi hade nästan halvfullt. Det var ändå inte så att de platser vi fick sälja var fulla. Vi har bara säsongskort i princip, men folk vågar inte komma på matcherna i alla fall.


Östman tillägger:


– Bilden i Sverige det jag läste var att kolla i Schweiz, där kan de ha fulla hus eller 60 procent och det är inga problem. Men det var inte så att folk vallfärdade till hallen här heller för att gå på hockey.


Vanligtvis är det nästan partystämning under helgerna på ligamatcherna i Schweiz.


– Det är en grymt rolig liga på det sättet. Det är fest i varje match och vart man än kommer så är det fullt hålligång. Publikmässigt är det genialiskt att spela fredag-lördag. Det blir en annan atmosfär. Och det är klart att det kanske hjälper till också att de konsumerar en och annan pilsner under matcherna. Så är det ju… säger Klas Östman glatt.


***


Bra artikel? Värd en kaffe & mazarin – för en månads läsning? Swisha till 123 529 7163.

Allt nytt innehåll på Hockeynews PLUS för bara 69 kr! Skaffa Hockeynews PLUS

JUST NU: TV4 Play+ på köpet! (värde 118 kr)