HockeyNews
PLUS

Forsberg om genombrottet: ”Alltid haft det problemet i min karriär”

(16537) Filip Forsberg
Bildbyrån

Publicerad: 26 november 2020

FacebookXWhatsApp

JÖNKÖPING. Två hattrick på femton SHL-matcher. Forwarden Fredrik Forsberg börjar göra sig ett eget namn och har nu bäst målsnitt i ligan per spelade minuter.
– Det ligger många timmar i bakgrunden med skottramp och allt vad det är, säger han till HockeyNews.se

SHL presenteras av:

BAUHAUS bygger svensk ishockey


Fredrik Forsberg, 23, benämns ofta som ”NHL-stjärnan Filip Forsbergs lillebror”. Men nu börjar HV-forwarden göra sig ett eget namn. 


På 15 SHL-matcher har Forsberg stått för tio mål. I tisdagens 5–1 seger mot Luleå mäktade han med säsongens andra hattrick. 


– Det är så klart kul. Nu har det hänt två gånger den här säsongen, det är väldigt sällan det brukar hända två gånger så tidigt på en säsong, men plötsligt händer det, säger han. 


Forwarden försökte slå sig in i SHL och Leksand redan för några år sedan, men då var han inte redo. Efter två och en halv säsong i BIK Karlskoga och stor succé med 32 mål förra säsongen tog han steget till HV71 och SHL inför i år. 


– De här åren som jag har tagit i Karlskoga så har jag växt otroligt mycket, både som spelare och person. Jag är betydligt mer mogen nu och det defensiva spelet har blivit bättre. Det är den delen som behöver bli bättre om man vill spela på den här nivån, offensiven har alltid funnits där oavsett liga, säger han. 


23-åringen har fått en succéartad inledning även en liga högre upp och har bäst målsnitt i hela SHL efter 15 omgångar. Forwarden har gjort 3,7 mål per 60 spelade minuter. 


– Jag har jobbat hårt för det, det ligger många timmar i bakgrunden med skottramp och allt vad det är. Det är kul att det ger lite utdelning. En sån här utdelning hade man knappast kunnat hoppas på inför säsongen, men som jag sa så är det hårt jobb som ligger bakom, säger han. 


Fredrik Forsberg har fått fira tio gånger redan den här säsongen. Foto: Bildbyrån

Trots succén spelar han i snitt blott elva minuter per match. Tränaren Nicklas Rahm ger sin syn på forwardens inledning. 


 – Han har jobbat med sitt spel för att komma in i ligan, och då pratar vi spelet utan puck, för spelet med puck vet vi att han har. Han är guld värd för oss på det sättet. 


Är det dags att han får mer förtroende snart?


– Hur mycket förtroende vill du att han ska få?


Han får elva minuter per match nu.


– Det är bra. Han gör tre mål. Vi får se till nästa match, sa Rahm efter tisdagens match mot Luleå. 


Fredrik Forsberg säger att han har jobbat hårt med spelet utan puck sedan han anslöt till HV71 och redan nu ser han bättring.


– Egentligen är det allt jag förbättrat. Jag har haft det problemet i hela min karriär. Med puck vet jag att jag känner mig bekväm med allt. Utan puck gäller det att ligga rätt i defensiven och ha ett mer defensivt tänk. En offensiv spelare som jag vill väl tjuva lite ibland. Jag är väldigt noggrann med att förbättra det och vi kikar på klipp varje dag för att förbättra det, så det är en stor del jag jobbar med fortfarande, säger han. 


Känner du att du vill ha mer förtroende?


– Vår konkurrens är tuff. Alla vill ju spela de här 20 minuterna som man vill som forward, men det är tuff konkurrens och vi har ett grymt skickligt lag. Vi har tolv forwards som slåss om de där platserna högst upp och alla skulle nästan kunna spela i förstakedjan, så det handlar om att prestera. I fem-mot-fem spelet har jag inte riktigt varit där jag vill vara, så jag tycker att jag har blandat lite för mycket för att kunna kräva ännu mer. Jag bygger mig uppåt och försöker ta tillvara på alla chanser. 


Efter tisdagens 5–1 seger tar HV71 emot rivalen Linköping på torsdagen. Fler och fler delar börjat sitta i spelet för Jönköpingslaget, som nu börjar resan uppåt i tabellen. 


– Vi har haft lite problem med defensiven i början av säsongen och jobbat hårt med detaljer för att upp den. Det gör vi fortfarande på träningarna. Offensiven har vi haft sedan dag ett, säger han. 

***

Gillade du artikeln? Värd en 50/50 lott - för en månads läsning? Swisha till 123 529 7163.

Allt nytt innehåll på Hockeynews PLUS för bara 69 kr! Skaffa Hockeynews PLUS

JUST NU: VM-feber! Få Hockeynews för bara 9kr/mån!