Spaningar från Björklöven–BIK: "Backen skulle göra bra ifrån sig i SHL"

(16530) Zach Palmquist

Publicerad: 25 november 2020

Björklöven gick ut och körde över BIK Karlskoga med 7–1 och satte punkt för en sämre formsvit.
Här är de spaningar HockeyNews.se:s reporter Alexander Nilsson gjorde under matchens gång.

HockeyAllsvenskan presenteras av:
UNIBET - ligans huvudpartner

Misstagen straffade sig – rejält
På Björklövens 2–0 tappade BIK Karlskoga pucken bakom eget mål, egentligen helt utan anledning, och på 3–0 blev man av med den i mittzon. Att göra misstag som resulterar i baklänges mål är såklart aldrig bra, men sätten som BIK släppte in mål på i den första perioden är direkt ohållbart om man vill ens vara nära poäng mot Björklöven. Det är heller inte hållbart att avsluta ett tre mot noll-läge genom att spela ut pucken till sarghörnet utan att ha fått iväg ett skott – som BIK gjorde halvvägs in i andra perioden.

Vilka klassavslut
Tyler Vesel gav Umeålaget ledningen bara dryga minuten när han satte punkt på ett fint anfall genom att lura ned Tim Juel och tråckla in pucken vid första stolpen, en läcker prestation. Olle Liss bankade upp ett skott i krysset, Pontus Andreasson var kylig när han hittade fram till Oskar Steen och Axel Bergkvist reducerade med ett rejält skott i krysset även han. Det var sannerligen inga dåliga mål det bjöds på i den första perioden i A3 arena.

Så ger man svar på tal
Noll poäng mot Södertälje, poängtapp mot Tingsryd och noll poäng mot jumbon Väsby senast. Björklövens form har hackat på slutet, till stor del av lagets undermåliga spel i powerplay samtidigt som man dragit på sig på tok för många utvisningar. Då kom man ut och stod för ett rejält styrkebesked mot BIK under tisdagen. Man fick viss hjälp på traven av ett par BIK-misstag, men Löven visade varför man tippas vara en av två favoriter till att ta SHL-platsen i vår. Högt pucktempo, bra uppspel och bra fart överlag. Det var ett Björklöven som man vant sig vid att se det senaste året.

Backen har blivit ännu bättre
Förra säsongen var Brian Cooper troligen hela seriens bästa back, samtidigt som han hade två lagkamrater i Zach Palmquist och Adam Plant som bör ha varit högt upp i rankinglistorna efter säsongen. Och till denna säsong har den förstnämnde höjt sig ytterligare nivåer. När Plant nu dessutom saknas, och ser ut att göra så ett tag, har Palmquist fått ännu större roll och han gör det med bravur. En mycket skicklig tvåvägsback som klarar av både spel med och utan puck, såväl defensivt som offensivt utan att hamna i trångmål, mycket tack vare hans skridskoåkning. En back som skulle göra bra ifrån sig i SHL. Krönte kvällens insats med ett distinkt direktskott för 7–1 efter att han sett öppen yta på bortre stolpen och smugit ned.

BIK Karlskoga?
Ingen kapten "Daggen" och ingen Gustaf Thorell. Förutsättningarna var inte optimala inför nedsläpp för BIK med två nyckelspelare borta, och inte blev det bättre av att David Lindquist försvann tidigt i första perioden. Och inte gjorde man det lättare för sig själva genom att bjuda på ett par av målen i den första perioden mot Björklöven. Och frågan är vart vi har BIK Karlskoga denna vinter. Nollade mot Väsby senast och bara två trepoängare på de nio senaste matcherna. Formen är allt annat än för Karlskoga just nu.

IF Björklöven–BIK Karlskoga 7–1 (5–1, 1–0, 1–0)
Mål, IFB: Tyler Vesel 2, Oskar Steen 2, Kristoffer Söder, Olle Liss, Zach Palmquist
Mål, BIK: Axel Bergkvist